unkas Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Witam .Po długim czasie powróciłem do dawnego hobby jakim jest modelarstwo, z tą różnicą ,że papier zamieniłem na plastik.Wiem ,że jest drugi wątek reggego z tym samym modelem,ale po pierwsze czeka mnie jeszcze daleka droga do takiego poziomu,a po drugie chciałbym w tym wątku korzystać z waszych rad i doświadczenia.Ze względu na chroniczny brak czasu postaram się stopniowo uaktualniać wątek.Proszę o wyrozumiałość każdy kiedyś zaczynał a dla mnie ma to być dobra zabawa .Więc dziś do spółki z ma 3 letnią córka udało się nam złożyć troszeczkę połówki kadłuba są jeszcze nie sklejone waham się czy robić do linii wodnej z ewentualna dioramą.Zapatrzony w wasze dzieła postanowiłem wywiercić otwory,i pierwszy zonk wiertło topi plastik tworząc znacznie większe dziury niż obwód narzędzia kilka prób z prędkością oraz chłodzenie wodą dało w miarę zadawalający efekt.Niestety część otworów do poprawki udało się nam złożyć część głównej nadbudówki i musieliśmy zakończyć naszą działalność budowniczą ,gdyż mały modelarz poszedł spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Witam. Ja bym zrobił z dioramą bo jak wygląda dno to każdy wie a na dioramce ładniej by się prezentował . Ale to tylko moje zdanie .Pozdrawiam i powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 będziemy kibicować przy budowie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 kibicowanie chętnie widziane co do dioramy też mi się marzy zobaczymy kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Czyżby sezon na Arizony . Nie ma czym się przejmować, metodą prób i błędów pewnie osiągniesz zadowalający poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingen175 Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 I ja niedługo powrócę do mojego ISE to się zmierzymy, jeszcze tylko kilka dni i koniec tej farsy jaką jest olimpiada historyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Domyślam się, że wierciłeś otwory jakąś wiertarką elektryczną. Moim zdaniem w plastiku należy to robić wiertarką ręczną o mniejszych obrotach - wtedy brzegi otworów się nie rozgrzeją do tego stopnia by się topić. Życzę powodzenia w walce z plastikiem. Franek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Domyślam się, że wierciłeś otwory jakąś wiertarką elektryczną dobrze się domyślasz mi regulacją obrotów moczeniem wiertła w wodzie udało się uzyskać zadwalający efekt,po każdym otworze warto też oczyścić wiertło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 No , albo po prostu amatorska wkretareczka - usnac idzie tak wolno skrobie . Za to skutecznie ,ze hej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 No , albo po prostu amatorska wkretareczka - usnac idzie tak wolno skrobie . Za to skutecznie ,ze hej . romek, ty nic nie mów, bo ja z takiej korzystam, a to usypianie jest niebezpieczne, bo można wpakować się twarzą w PuttySrutty wamodu i tylko szlif twarzy pomoże. Uprzedzając pytanie, ostatnio usnąłem nad modelem... na szczęście nic sobie nie zrobiłem. Potem tylko opieprz od żony był, ale i to przeżyłem. unkas jak ty skończysz Arizonę, to ja wtedy zacznę swoją, bo kilka tych samych modeli na warsztacie dziwnie by wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Dzisiaj zakupiłem klej revela contacta professional z igłą szpachlę revela platsto klej wamonda też z igłą więc prace stoczniowe powinny ruszyć. Mam nadzieje ,że dokonałem dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 więc prace stoczniowe powinny ruszyć super Mam nadzieje ,że dokonałem dobrego wyboru przyznam, że od czasu pierwszego użycia "cienkiego" kleju Tamiya inne kleje do plastiku dla mnie nie istnieją Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 przyznam, że od czasu pierwszego użycia "cienkiego" kleju Tamiya inne kleje do plastiku dla mnie nie istnieją Jędrek jeśli Ci chodzi o Tamiya Extra Thin Cement to już go też zamówiłem tylko troszeczkę potrwa zanim mi go dostarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 i słusznie, dobry wybór Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Halsey napisal : to usypianie jest niebezpieczne, bo można wpakować się twarzą w PuttySrutty wamodu , zapewne nie przeszedles regularnych kursow BHP . Mowia tam , ze praca w oparach szkodliwych zwiazkow chemicznych powinna odbywac sie w masce ochronnej . Np. takie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 A myślisz nie używam? To prawdziwe moje zdjęcie: A to wyobrażenie, jak powinna wyglądać współczesna modelarnia: Zarazem są to pozytywne przykłady dobrego obywatela, dbającego o przepisy BHP oraz propagującego bezpieczne hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Dobre , naprawde dobre , hahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Witam dziś troszkę popracowałem przy modelu i oto efekty na pierwszy ogień poszły śruby i ster okręt dostał też główne uzbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 w takim tempie to jeszcze trochę i będzie gotowy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Widzę, że jeszcze nie skleiłeś połówek kadłuba - a trochę szpachlowania tam jest - uważaj na te delikatne śruby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 w takim tempie to jeszcze trochę i będzie gotowy Jędrek jak na razie to idzie szybko ,bo to wstępny montaż .Część elementów nie jest przyklejonych .Schody się zaczną kiedy przyjdzie do sklejania relingów itp ,oraz malowania.Nie mając areografu łatwo nie będzie Widzę, że jeszcze nie skleiłeś połówek kadłuba - a trochę szpachlowania tam jest - uważaj na te delikatne śruby tak wciąż się waham czy robić dioramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 6 Listopada 2009 Schody się zaczną kiedy przyjdzie do sklejania relingów itp ,oraz malowania.Nie mając areografu łatwo nie będzie Nie korzystałem ale słyszałem, że Vallejo są świetne pod pędzel i praktycznie nie da się nimi schrzanić malowanej powierzchni. Może warto się zaopatrzyć w te akrylowe farbki, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Marcin uprzedziłeś moje kolejne pytanie co do farb.W tej kwestii (jak i zresztą w wielu innych )zdam się na wasze doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Jako ,że nie ubłaganie zbliża się etap lakierniczy mam pytanie .Marcin podpowiedział mi Nie korzystałem ale słyszałem, że Vallejo są świetne pod pędzel i praktycznie nie da się nimi schrzanić malowanej powierzchni. Pragnę poznać wasze opinie na temat przydatności akryli do malowania pędzlem.A jeśli nie akryle, to co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 witam ,po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem czasu ruszyły prace .Oto efekt przybyło drobiazgów na dziobie dodatkowo dokończyłem wiercenie bulaji tak więc pierwszy etap budowy okrętu pomału dobieg końca i już nie długo przyjdzie czas na szpachle i papier ścierny oraz blaszki których boje się dotknąć oraz malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi