stroju Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Z racji tego że zostałem zaproszony osobiście przez kolegę Marudka to głupio by było odmawiać, więc zamieszczę w projekcie grupowym relacje z budowy modelu którym się teraz zajmuję. Model Saturna V który sprzedaje Revell jest bardzo wiekowy, pochodzi z czasów kiedy oryginał przewoził pierwszych ludzi na księżyc, zestaw ma bardzo dużo uproszczeń, ale przez swoją tematykę i rozmiar jest zdecydowanie wart zbudowania, z racji że uproszczenia raziły nawet mnie, kogoś o bardzo niestresowym podejściu do modelarstwa postanowiłem się pobawić trochę w dorabianie detali, głównie w silnikach poszczególnych stopni, bo model można łatwo złączać i rozłączać i prezentować w stanie gotowym do lotu jak i rozłożonym na poszczególne stopnie, statek Apollo i lądownik księżycowy. W przypadku pierwszego stopnia silniki J-5 o ile z grubsza miały odpowiedni kształt to brakowało i jakichkolwiek rurek, zawieszenia i przewodów. Z cyny dorobiłem z grubsza coś co bardziej przypomina oryginał. W przypadku drugiego stopnia sprawa jest dużo gorsza, bo tam dali tylko kawałki silników J-2, same wyloty dysz mocowane na płycie, rozwiązanie chyba z jakiegoś wczesnego prototypu bo w oryginałach jest zupełnie inaczej, na szczęście w stopniu trzecim jest pojedynczy silnik J-2, więc zamówiłem jego odlewy razy 5 (ukłony w stronę Marcina M.), i z nimi coś wydłubię bliższego oryginałowi. Póki co model tak się prezentuje: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Witaj! Bardzo się cieszę, że zechciałeś dołączyć do naszego projektu grupowego i to z tak niezwykłym modelem Nie jestem tutaj nikim wyjątkowym, po prostu chciałem zwrócić Twoją uwagę na nasz projekt grupowy, bo w takim natłoku ciekawych wątków łatwo go nie dostrzec Co prawda nie znam się na rakietach ale, w tym co potrafię - chętnie Ci pomogę. Zalożę się że pozostali koledzy z projektu również chętnie Cię wesprą Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Świetny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Spore to! Chętnie popatrzę. Cieszę się, że mogłem pomóc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Fajnie, że możemy podglądać też kosmiczne tematy jakie wymiary będzie miała rakieta po złożeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Cały model z rakietą ewakuacyjną na czubku ma ok 80cm wysokości. Korzystając z większej chwili wolnego czasu pomalowałem największe elementy z zewnątrz i nałożyłem kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Wow 80 cm w skali 1:144! Niby mikro skala, a jednak to kawał modelu Jak planujesz go eksponować? Czy tak jak teraz na zdjęciu, czy może dorobisz wyrzutnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Eksponowanie będzie zależeć od tego gdzie, bo poszczególne człony są mocowane na zaczepy, i można je rozłączać w każdej chwili, dodatkowo miejsce na lądownik się otwiera i zamyka. Na pewno będę ją przechowywał złożoną, ale jak będę gdzie na wystawę dawał to coś w tym stylu: http://www.accur8.com/images/S79-40510%20Rocket%20Park.jpg Bo tylko tak będzie widać silniki. Ewentualnie coś takiego tylko w pionie mocowane na konstrukcji z pleksi przeźroczystej, ale to jeszcze zobaczę. Bo z wyrzutnią byłoby za dużo roboty, to wielka skomplikowana konstrukcja, w tej skali miałaby prawie metr, nie chciało by mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Ekstra że ktoś w końcu chwycił się tematu kosmicznego sam na bielskim MPM widziałem jakiś starusieńki model vostoka, może coś w tym stylu kiedyś również posklejam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Zabrałem się za największą bolączkę zestawu czyli silniki stopnia drugiego, w modelu tak to było zrobione: (zdjęcie z: http://amaysingpc.blogspot.com/2015/12/monogram-heritage-series-saturn-v-1144.html) W oryginale jest tak: http://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2013/05/sii-j2s-920.jpg Jak widać ogromna różnica. Ja oczywiście zrobiłem uproszczone mocno, ale i tak dużo lepsze niż to co było oryginalnie w modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 Prace choć powoli idą do przodu, podorabiałem wręgi, brakujące przewody, zbiorniki i inne detale, zdążyłem już część pomalować i zabrać się za washa, już bliżej niż dalej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 Fajna robota z silnikami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Kurde, podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Eh, dopiero tu trafiłem. Super tematyka w super wykonaniu. Prawdopodobnie dla większości zaglądających taka rakieto to kawał nudnej rury. Jeśli jednak ktoś zada sobie trud poznania tej konstrukcji, okazuje się, że nie jest wcale taka prosta i zawiera mnóstwo fascynujących ciekawostek. Może trochę off top ale polecam film dokumentalny o Saturnie V. Do znalezienia na YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Założę się że wszystko co widać w środku i większość tego co na zewnątrz to scratch . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mars76 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Super dopieszczenie sekcji silnikowej , ja odpuściłem a szkoda jak widzę efekty liftingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi