Artek82 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Witam w Nowym Roku z nowym modelem czyli... ...nie, nie z kolejnym Antkiem, a tym razem z Migiem 17 PF z naszej krajowej wytwórni ZTS Plastyk z Pruszkowa Co by nie mówić jest to mój najszybciej wykonany model od bodaj 10-12 lat. W przypływie świątecznej energii i kilku wolnych dni tak sobie zacząłem dłubać rurkę i tak sobie ją w miesiąc zrobiłem. Powiedzmy postanowiłem odetchnąć trochę od Antków, vintydzów i innych cywili, a że ten MiG z daszkiem na nosku zawsze jakoś mi się tak podobał to dawaj O modelu faktów kilka... Model jak to model, a raczej kopia starego KP wykonana jakoś na przełomie wieków. Skleja się toto w miarę dobrze i szybko, ma wgłębnie linie co nie stresuje przy wszelkich rżnięciach, cięciach i szlifach. Najgorsze miejsca to spasowanie przy przejściu kadłub-skrzydło gdzie szpary i luki powodują uśmiech od ucha do ucha i konieczność zastosowania wstawek i szpachli, oraz owiewka kabiny przypominająca namiot, która po przyklejeniu pozostawia szparki które też trzeba ukryć pod szpachlówką. W miejscu pistoletów wyfrezowałem bardziej wgłębienia i po nawierceniu osadziłem tam pociętą igłę stomatologiczną. Dyszę wylotową przewierciłem i dokleiłem... zatyczkę od Super Glue tą czerwoną, co by ta dysza w środku taką płaską ścianką nie straszyła. Kalkomanie dały się położyć po użyciu SETa i Decal Fixa, ale folia na której są nadrukowane stawiała opór przy błyskawicach. Powierzchnia lakiernicza jak i podkład to dobrze znane spraye na "D" z marketów na "C". Model potraktowałem typowo relaksacyjnie i bez napinki. Ot półkownik do cieszenia oka. Zamiast tematu warsztatowego zapraszam na garść fotek z procesu budowy. O maszynie... ZTS Plastyk na rynek wypuszcza ten sam model w tym samym malowaniu, ale pod dwoma innymi nazwami. MiG-17 PF i Lim-5P. Samolot o numerze 948 jak wieść niesie to oryginalny MiG-17 PF, jeden z bodaj 12 zakupionych w 1955 roku z ZSRR dla LWP, a Limy produkowano w Mielcu od 1957 roku. W sieci nie znalazłem jeszcze fotografii 948 z czasów jego służby i ciężko ustalić takie elementy jak kolor osłony radaru. Różnie podają różne źródła, jest mowa o czerwonym, niebieskim lub zielonym. Tak samo nie wiem czy u nasady skrzydeł były chodniki gumowe bo w Limach niby widać że są ale w MiGu nie ma. Obecnie egzemplarz ten eksponowany jest na terenie Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Foto Nils Mosberg Tyle informacji, zapraszam do galerii. Fotografii plenerowych w zimowej scenerii niestety nie zdążyłem wykonać przed nasuwającym się frontem ciepłym, którego chmury skutecznie zasłoniły Słońce, a dziś wszystko się topi. Dzięki za uwagę Edytowane 11 Października przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Fajny, w twoim cyfry jakieś mniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Ha! Jeden wieczór i dwa MiGi-17PF 948. Można sobie porównać stareńkie KP i uwspółcześniony Plastyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Cyfry takie jakie dał producent, a wiadomo jak to w ZTSie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Gratulacje! Z grubsza podobny do MiGa ale oko cieszy, bo to przecież nasz MiG i nikt na całym świecie nie może absolutnie nic na to poradzić. Typowe frajdolarstwo, które całym sercem popieram, bo robi mi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Stycznia 2016 Share Napisano 25 Stycznia 2016 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi