Skocz do zawartości

T-54A z Tamki z odrobiną Trumpka i szczyptą Dragona

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedstawiam model T-54A korzeniami z Tamki. Model ubogi bo takie były pierwsze 54-ki wyprodukowane w Polsce. Ten zapewne urodził się gdzieś w 1958 roku.

9833c6468b9ec4d7m.jpg

bacbe55fa7a07616m.jpg

af7b0869561e86dbm.jpg

e1e96253ccf781c0m.jpg

9b1722b08504bf03m.jpg

774416b15c44c09dm.jpg

77b2fcee34e7b229m.jpg

e37ee02e6504290cm.jpg

7fcf7171727bf132m.jpg

Napisano

Reflektor powinin byc czerwonoczarny, a błotko jest takie jak powinno byc na czołgu który taplał się w rzadkim błotku.Podoba mi się bardzo .

Napisano

Reflektor w istocie powinien być no czarny bo w realu zakładało się filtr. Ja z premedytacją zrobiłem bez filtra, bo pewnie technik kompanii nakazał pozdejmować i schować do skrzyni depozytowej. To się zdarzało.

Jeszcze jedno starałem się go zakurzyć a nie ubłocić.

Napisano

Witam,

model fajnie zrobiony podoba mi sie. Mam tylko jedno ale tzn. wydaje mi sie ze orzelek na wiezy powinien miec inny ksztalt. ( Wiem ze ciezko dostac takie orzelki )

Adam

Napisano
Orzełek wyglada na wojenny

Wydaje mi się, że SKIF dodaje właściwy orzełek (po usunięciu korony).

Macie Koledzy racje orzełek jest z Dragona niestety nie miałem innego jak kupię odpowiedniego to melduję że przekleję. Mnie też się nie podoba.

Napisano

Super teciak czy wyszedł. Ja mam podobnego w planach do zrobienia. Pytanko czy gąski to są z zestawu czy jakoweś inne. Bo ja do swojego dokupiłem Friule.

Napisano
Super teciak czy wyszedł. Ja mam podobnego w planach do zrobienia. Pytanko czy gąski to są z zestawu czy jakoweś inne. Bo ja do swojego dokupiłem Friule.

Gąski są standardowe z zestawu ale to dziadostwo nie zastanawiaj się i daj Friule. Namęczyłem się z nimi co niemiara ale mam drobne problemy z kasą i tak musiało zostać.

Napisano

Sorry nie podoba mi się..bo......to pierwszy czolg jaki widzę,który ma ubłocone kola w calości i nic poza tym...prawie( ogólnie i tak mi sie podoba). Wukaem albo na stanowisku albo na tyle wieży, brak jednej pokrywy, brak instalacji paliwowej, Konfiguracja z dwoma świecami na tyle i jedną beczką paliwową centralnie miała inne wyposażenie na blotnikach ( i diagramu tej instalacji szukam) O orle chyba było (pamiętaj ze zmiana orła na szachownice to połowa 65 roku)

I ......do roboty ma być konspektowo

Ech Panzer byś sie podzielił wiedzą

Gąski są standardowe z zestawu ale to dziadostwo nie zastanawiaj się i daj Friule. Namęczyłem się z nimi co niemiara ale mam drobne problemy z kasą i tak musiało zostać.

ten problem rozwiązuje kupno jakiegokolwiek zestawu z ESCI. mamy ładne koła i gasienice zbiorniki,... i parę pierd ( chyba zrobię porównanie)

Napisano

Odpowiadam na sugestie noricka.

-koła nie są ubłocone a upylone. Na letnich poligonach pył oblepiał koła jak mąka trzeba parę takich poligonów zaliczyć to będzie się wiedziało co to pył a co błoto.

-a czy zawsze musi być wkm ja bardzo często kazałem pozostawiać wkm-y w magazynie kiedy to było konieczne niekiedy to żelastwo było zmorą i zawadą

-jakiej pokrywy brak konkretnie?

-wczesne wersję 54-k nie miały istalacji paliwowej po to między zbiornikami 90-cio litrowymi taka mała skrzynka? ano tam mieściła się pompa paliwowa do przetłaczania paliwa do zbiorników zasadniczych

-dodatkową 200-litrową beczkę między świecami montowano na T-54AM gdzieś od roku 1962/63 a model jest z 1959-tego

-ustawienie wszystkich materklocy na błotnikach w tej wersji jest zgodne z rzeczywistością konspektowo i fabrycznie

-orzełek to pikuś już o nim była mowa co ma 65 do 59

-robotę przy modelu rozpoczynam od szczegółowych studiów konspektowo

Zatem pozdrawiam.

Napisano

Model znowu z tym swoiskim pancerniackim klimacikiem. Bardzo fajnie się go ogląda. Może warto spróbować trochę mocniejszego cieniowania, bo troszkę się większe powierzchnie zlewają wizualnie. Merytorycznie nie dyskutuję bo...wiadomo z kim się tańczy;) Panzer, co następne na tapecie, chętnie bym już zobaczył?

Aha, jak ci brakuje orłów, to ze 2 mogą do ciebie polecieć.

Napisano

Dzięki FAHR za pomoc. Poszukam jeszcze na miejscu ale gdyby co to skorzystam.

Co na tapecie? Myślę o KUB-ie. Kiedyś przez moment miałem z nim do czynienia a model Trumpka jest kuszący lecz niestety pracochłonny a u mnie z czasem krucho.

Serdecznie Pozdrawiam.

Napisano

Ooops no to przywaliłem jak dzik w sosnę

Zyczajnie przeoczyłem rok 1958 i stad wyszły nie sugestie ale dopier...

Ale nadal uważam ze ów pył wygląda na błoto, i to mi sie w nim nie podoba i brak deszaka ( wiem, wiem były zdawane) ale rzadko gdzie mozna zobaczyc zamocowany na tyle wieży i to byłby ładny akcent.

Bardzo chętnie udam się po informację nt T-54AM bo mam parę pytań

Konkludując, fajny tylko "siakiś taki" dziwny

P.S.

65 wziął sie przez pomyłkę. Tak to jest jak sie pisze za szybko w kilku róznych miejscach