Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Witam, od razu we wstępie napisze, że to model na konkurs forum.modelarstwo.org.pl Czołg MIAŁ przedstawiać konkretny egzemplarz jednak zrezygnowałem z powodu niejasnego malowania (czyt. rozkładu plam), niestety, wyszedł po prostu T-72M1 z oznaczeniami 9 Brygady Kawalerii Pancernej z Braniewa. Cóż dodać więcej? Starałem się a wszyło to co widać, rewelacji nie ma. Nie stosowałem żadnych dodatków (pusty portfel). Farby bo czarny Revella 9, Humbrola 159 i 70. Aczkolwiek zieleń myślałem, że wyjdzie bardziej oliwna, pomyliłem się. Tu na początek rodzinka z właśnie 9BKPanc. Tu już sam T-72 Cytuj
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Jak tu nie lubić, jak się tam służyło... Moja jednostka, więc musi mi się podobać. Brakuje tylko 2S1 do kolekcji. Pozdrowienia. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 2S1 w planach, blachy mam, tylko czy pasować do trumpetera będą? Zobaczymy. No i obowiązkowo ZSU 23-4 Cytuj
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Klasyka. Za moich czasów były jeszcze Stary 660 - popularne "pszczółki" - nie wiem tylko czy jest to w modelu do robienia. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 No w 35 z tego co wiem modelu nie ma jeszcze, ale nie masz co pisać za "moich czasów" bo 660 do dziś siedzą w jednostce Cytuj
Piotr_P Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 ja dostałem przydział mobilizacyjny w razie "w" do Braniewa więc miło popatrzeć na sprzęt ,który może spotkam w realu :-) Cytuj
imek46 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Tomek powiedz jak robiłeś znaki oznaczeń priorytetów drogowych. Domyślam się że to pewnie kalka od Mańkowskiego. A model bardzo ładny. Tamiya to jednak Tamiya. Póki co nikt chyba nie wypuścił lepszego w plastiku. Ja swojego teciaka robiłem ze zwezdy i jest w lubelskim malowaniu. Fajny ten zestaw na pierwszym zdjęciu, T-72, BRDM i BWP. Też mam taki chęć zrobić z Lublina i Goździka z Chełma. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Kalkomanie zamawiałem prywatnie, wtedy projekt kalkomanii do Polskich pojazdów pana Mańkowskiego dopiero powstawał. A same znak to wybite w plastikowych płytkach kółka przy pomocy rurki o odpowiedniej średnicy (w moim przypadku 6mm). Niestety rurka mi się zniszczyła i szukam teraz czegoś innego do wybijania. Cytuj
imek46 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Aha dzięki za podpowiedź. Aber albo Part robili takie blaszki, ale były za małe. Jeszcze raz dzięki. Fajny patent. Cytuj
Jurgen75 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 No w 35 z tego co wiem modelu nie ma jeszcze, ale nie masz co pisać za "moich czasów" bo 660 do dziś siedzą w jednostce W końcu jest to jednostka tzw. "pierwszej kolejności zużycia".... Po co inwestować w sprzęt.... Choć prawdę mówiąc za "moich czasów" były już starutkie, a od mojej służby minęło ponad 15 lat, więc liczyłem po cichu, że może na jakiś nowszy demobil z likwidowanych jednostek wymienią. W każdym razie służbę niezależnie od wszystkiego miło wspominam, zwłaszcza strzelanie granatami nasadkowymi z Goździka. A tutaj wspominkowa fotka z Dywizjonu Artylerii Samobieżnej. Rok 1998 - tak zwane "złote rejony" i ja w roli dostarczyciela piasku - powszechnego w tym czasie środka do mycia korytarza... Cytuj
Piotr_P Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 lamperia chyba we wszystkich jednostkach taka sama W 5 Pułku Artylerii z Sulechowa była identyczna na tej samej wysokości,nawet piękne łuki w futrynach identyczne i podłoga.... Cytuj
Adams M1A1 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Nieprawda, w jednostkach MSW( WOP) była żółto-sraczkowata z zielonym brudnikiem przy podłodze,ale za to w Lubuskiej Brygadzie WOP w Krośnie Odrzańskim,były identyczne płytki podłogowe( do dzisiaj pamiętam tą pianę i trampkowanie ) co do 72-ki super, chociaż bez n-ru taktycznego tak jakoś łyso wygląda Pozdrawiam Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Trochę łyso, ale oryginał nie miał to i ten nie ma Nie mniej mam kalkomanii na jeszcze 1 T-72 z Braniewskiej i ten na 100% będzie już miał numery taktyczne. Cytuj
panzer_lehr Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Model fajny. Raz że Tamiya, dwa, że w barwach 9BKPanc. Tomek, jeszcze powinieneś zrobić otwory w błotnikach. Ich brak, mnie po prostu kuje w oczy. W naszych wozach są puste otwory, a np. w fińskich montowano w nich na czas przejazdu po drogach publicznych światła pozycyjne i kierunkowskazy. Podpowiem Ci, że te otwory trzeba zrobić na błotnikach w miejscach, gdzie wytłoczony jest prostokąt, po rogach, tego prostokąta. Pozdrawiam. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Przyznam ze te otwory wylecialy mi z glowy, bo wiem o ktore chodzi, nawierce je je po przeprowadzce bo teraz caly sprzet mam schowany. Cytuj
imek46 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Te otwory są w wszystkich teciakach używanych w Wojsku Polskim czy tylko z Braniewa. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Raczej we wszystkich http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/T72_cfb_borden_1.JPG Cytuj
panzer_lehr Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 imek46 napisał: Te otwory są w wszystkich teciakach używanych w Wojsku Polskim czy tylko z Braniewa. Są we wszystkich. Nawet w T-90 (wczesnych serii i te przerobione z T-72). Po prostu "sowieci" jak projektowali ten wóz tak to wymyślili. Chyba armia węgierska też ma zakładane światła mijania i kierunkowskazy, tak jak Finowie. Wszystkie wozy z rodziny T-72 mają te otwory w błotnikach. Cytuj
athlon5 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 tamat jak najbardziej dla mnie na czasie bo własnie buduje sobie takiego T-eta:) Ładny modelik Cytuj
Abominus Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Ładna siedem-dwójeczka. Widziałem już kilka razy braniewskie teciaki na orzyskim poligonie i malowanie mają delikatnie inne od orzyskich czołgów. W rozkładzie plam przeważał kolor czarny i brązowy z kolei zielono na pancerzach. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Temat malowania T-72 z Braniewa to zagadka, każdy inaczej, każdy w innych kolorach. Albo się zdecydujesz na konkretny pojazd albo możesz używać każdej zieleni i brązu jaki posiadasz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi