bodek66 Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 (edytowane) Witam Po długiej przerwie rozpoczynam nowy wątek UAZ-469 /MILICJA/ Military Wheels 1:35. Poprzedni temat: Polska w Iraku - Polski HMMWV M998 Hummer (1:35) czeka na odpwiednią chwilę czyli gdy nabiorę ochoty na dalszą dłubaninę. Po otwarciu pudełka z UAZ-em, pierwsze co przychodzi na myśl to "MASAKRA". Ale żeby powrócić do właściwego sklejania Hummera, ten model jest wręcz idealny. Tu nie moźna nic "spieprzyć", tu wszystko trzeba robić od początku. A więc do roboty. Mam zamiar zrobić go w barwach Milicji Obywatelskiej. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Pozdrawiam Edytowane 25 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Miło Cię widzieć z powrotem na forum. Sprawdź proszę PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 witaj "po latach" wreszcie hurra A nie przymierzałes się do błękitnego - w latach "niedawnych" zielone generalnie to ZOMO posiadało jako zbrojne ramie MO..... ...... ale z kolei jakby dodał "opancerzenie" okien - i gościa z granatnikiem w oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 Witam Nie po latach tylko kilku miesiącach . Zawsze w okresie letnim robię sobie przerwę. Co do Uaz-a docelowo mam zamiar zrobić go w formacji ZOMO jak na zdjęciu, ale to wszystko z czasem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Czekam niecierpliwie na dalszą część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Po otwarciu pudełka z UAZ-em, pierwsze co przychodzi na myśl to "MASAKRA". to prawda, miałem kiedyś ten zestaw w rękach i po otwarciu pudełka opadłęm z sił, nie kupiłem. Teraz żałuję. W każdym razie powodzenia przy obróbce skrawaniem i gratuluję podjęcia tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Widzę, że nie jestem jedynym który odpuścił ten model Tym bardziej trzymam kciuki za Ciebie, bo choć wypraski rzadko mnie odstraszają od zakupu modelu, tak przy tym zwątpiłem kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 No to ja też się pochwalę - w czasach, kiedy nie chorowałem jeszcze na Humvee, też macałem ten zestaw. I też podziękowałem. Bodek - jak widzisz będziesz miał szerokie grono kibiców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 Szczerze powiedziawszy UAZ leżał mi na półce ponad rok i nigdy nie oglądałem go dokładnie. Dlatego jestem zszokowany jakością tego czegoś. Ale myślę, że coś uda się zklecić, przecież oryginalny Uaz to też kupa złomu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 dlaczego na pudelku jest skal 35 a na instrukcji 72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 dlaczego na pudelku jest skal 35 a na instrukcji 72? To pytanie do producenta, zapewne ze względów oszczędnościowych zrobili instrukcję uniwersalną, a tak szczerze nie zauważyłem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 Witam, Można powiedzieć, że pierwszy krok został zrobiony. Wrażenia "zaje....", nic nie pasuje, instrukcję można wyrzucić do kosza (może dlatego że jest ona do 1/72), części na wypraskach nie numerowane, jutro idę zaopatrzyć się w pilnik zdzierak i szlifierkę kątową. A teraz efekt mojej dzisiejszej pracy (tylni zderzak do wymiany) Pozdrawiam C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Myślę że palnik acetylowo-tlenowy i młot 5kg będą lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 Witam, Wiele dzisiaj nie zdziałałem (korzystałem z ostatnich ciepłych i słonecznych dni) i tak zbyt wiele nie można zrobić. Instrukcja do kosza i należy składać na "chybił-trafił". W chwili obecnej bardziej przypomina to "trabanta", ale jeszcze nie załamuję rąk. Zabrałem się również za silnik i mam zamiar zrobić go jak na zdjęciu, jeżeli ktoś obserwował mój wątek z Hummerem wie, że lubię detalowanie zwłaszcza silników (nie jestem mechanikiem samochodowym ). Pozdrawiam C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Zazdroszczę Ci cierpliwości do silników - jakoś nigdy nie mogłem się na to zdecydować - zwłaszcza że w 72 efekty i tak są mizerne - ciekawe tylko czy paski klinowe będą z napisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 BaldPuma Zdetalowanie Twojej 72 niejednego wpędza w kompleksy, tak więc z silnikiem napewno nie miałbyś problemu. Co do napisów, chyba ich zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 nieźle, ja pójdę na łatwiznę i przysposobię przy pomocy domówionych kalek i infinity mojego zielońca z "aut PRL"... Powodzenia, bo coś mi ten model mojego Ka-52 zvezdy przypomina, albo jeszcze gorzej, a tu pracy jest nie za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Witam, Kolejny dzień zdominowany pogodą. Dlatego znów niewiele zrobione. Już wyłania się zarys UAZ-a. Napewno do zrobienia grill, czyli założę siatkę, firmowa to "tragedia". Na tej podstawie silnika myślę, że w miarę możliwości odwzoruję oryginał, Klapa silnika również do gruntownej przeróbki już spiłowałem "makabryczne" oferowane przez producenta, boczne wloty powietrza. Pozdrawiam C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 cos nawet widac,tlylko bez zalamiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Działaj, działaj jak będzie więcej napiszę list do św mikołaja żeby mi UAZa z DSzK przyniósł. Dszk będzie do Hummera a UAZ skończy jako Bułgar z "pancerzem" z kamizelek i PPK na obrotnicy a elementy wyposażenia to zrobię piracką kopię Bodek-UAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 Witam, W dniu dzisiejszym zająłem się wylotami powietrza w klapie silnika (wspomninałem wcześniej, że wymagają wymiany). Efekt widać na zdjęciu poniżej, nie wygląda to zachwycająco ale cały czas mam nadzieję, że po malowaniu efekt będzie zadawalający, napewno lepszy niż prosto z pudła. Kolejna poprawaka (również pisałem o tym) to siatka grilla. Na pierwszym zdjęciu poniżej biały element, który wg. producenta modelu miał imitować siatkę, obok moja propozycja siatki. Kolejne zdjęcia przedstawiają zamontowaną siatkę, a na koniec "piękny" znaczek UAZ-a. Pozdrawiam C.D.N. A tak na koniec, Może ktoś zrobi dioramkę z tymi wspaniałymi chłopcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Nie do końca jestem pewny czy to ZOMO czy ROMO - czyli rezerwiści wojskowi - wszelakich jednostek od podhalańczyków po marynarzy wcielani na "ćwiczenia" czasami nawet 2 razy w roku po 2-3 tygodnie /patrz fryzurki i najprawdopodobniej (mała fotka) brak pagonów - komu by się chciało dawać na taki krótki okres, broni krótkiej choć u jednej osoby, uchwytów na szturmowe pały...../. Między innymi w Nowej Hucie często byli wystawiani na pierwszy strzał jako mięso armatnie i jak "wrogi tłum" się na nich przejechał wchodziły do akcji właściwe oddziały.... Co oczywiście nie zmienia faktu że do dioramki byli by nieźli - tyle że lepiej przemawiają do mnie ci trzej z wcześniejszego zdjęcia i np wzbogaceni dwoma - trzema dodatkowo - z wyrzutnią granatów i z tarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 BaldPuma Mnie też wydaje się, że nie jest to ZOMO tylko rezerwa. Służyłem w "Podhalańczykach" jeszcze w Krakowie, w rocznicę wydarzeń sierpniowych i strajków w Stalowej Woli, tacy panowie byli skoszarowani w jednostce, oczywiście to nie jest zdjęcie z mojego albumu rodzinnego , chociaż krajobraz za nimi mógłby wyglądać jak plac taktyczny w Pychowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Bodek jak robiłeś osłonę wlotu? - bardzo dobre efekty (wypróbowane na płaskich M1114 1:72) elementach daje nacięcie papieru albo cienkiej folii aluminiowej w paseczki, a następnie należy przyciskać z jednej strony ten paseczek i odginać drugą stronę najpierw szpilką a potem jakąś cienką okrągłą końcówką - przesuwając w otworze góra/dół, i tak po kolei wszystkie, no - papierek to potem jakimś utwardzaczem trzeba. Niestety Ty masz na łuku - nie próbowałem czegoś takiego wyginać. Ale profilując na kopycie albo na docelowej powierzchni powinno wyjść – największy kłopot z dociskaniem /fotki niestety nie mogę znaleść ale efekt dobry/ To się może przydać: http://www.mimory.com/models/uaz469_inpr.html A tu z kolei masz śliczny silniczek dla „leniwych” maniaków UAZ-a:twisted: Siatka grila – powinna być po skosie –> team-bhp.com ..... jeśli chcesz mam trochę (tak z pół metra ślicznej siatki z jakiegoś filtra) mogę się podzielić ten taki paseczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 Dzięki za wskazówki, fotki i adres stronki. Jeżeli chodzi o osłone wlotu problem jest taki, że grubość plastiku klapy jest znaczna (uniemożliwia jak opisałeś użucia cienkich elementów) a ja robię z otwartą maską. Próbowałem na wszelkie sposoby, blaszki itp. Zdecydowałem się na cienki zeszlifowany plastik dzięki czemu można uzyskać po przetarciu papierem ściernym łuk. Nie wygłąda to imponująco ( na pierwszy rzut oka), ale myślę że po naniesieniu farby powinno nabrać właściwej formy. Zresztą jest to najmniejszy problem, można zawsze zmienić, nie jest to element zamknięty. Co do siatki grilla, tu miałem problem, nie posiadam tak cienkiej. Jeżeli można piszę się na odrobinę proponowanej przez Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi