Skocz do zawartości

KW-1 "Simplified Turret", Hobby Boss 1/48

Dombeer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nowy model. Tym razem z relacją.

Pierwszy plastik innego wydawnictwa niż Italeri. Wiele dobrego słyszałem i wyczytałem o Hobby Bossie i o jego czteryósemkach, tak więc postanowiłem spróbować i ja. Szczególnie, że jak na tak niewielki model ilość części jest wręcz imponująca.

Do Klimenta mam blaszki fototrawione od Parta i toczoną lufę Abera.

th_101_2802.jpg th_101_2803.jpg

Na razie tyle. Do następnego.

Skleiłem już 3 modele od Hobby Boss (KW-1 z ekranami, KW-1 1942 Heavy Cast Turret oraz KW-2 wersja wczesna z dużą wieżą) i aktualnie rozpoczynam prace nad kolejnym KW-2 tyle, że firmy TAMIYA

Porównując wyroby obu firm muszę przyznać, że Hobby Boss pod względem wykonania i detalizacji stoi o wiele wyżej niż TAMIYA. A jeśli chodzi o cenę to Hobby Boss kładzie wyrób TAMIYA na łopatki.

Oczywiście są pewne mankamenty w postaci dużej ilości śladów po wypychaczach na gąsienicach ale Tamiya również ma ich trochę. W zestawie HB mamy blaszkę foto oraz linkę miedzianą natomiast w zestawie Tamiya sznurek zamiast liny, ponad to grile są odlane razem z płytą nad silnikową co utrudnia zastosowanie dodatków w postaci blaszanych siatek, w HB są oddzielnym elementem. To tak na szybko.

Podsumowując moim zdaniem dokonałeś dobrego wyboru

• 2 weeks later...

Kliment przed malowaniem. Model spasowany bardzo fajnie. Części mają nieco nadlewek i śladów po wypychaczach ale to nie stanowi żadnego problemu nawet dla tak początkującego plastikowca jak ja. Jak wspomniałem wcześniej do modelu użyłem elementów fototrawionych, w sumie przy tej skali nie stanowią one jakiegoś upiększającego dodatku.

101_2811-2.jpg

101_2812.jpg

101_2818.jpg

101_2816.jpg

101_2814.jpg

101_2813.jpg

Robert, sprawdzałem, powinno wszystko pasować bez problemu.

Model jest już pomalowany. Kolor bazowy to Vallejo 71.017 Russian Green, z rozjaśnieniami wykonanymi Agamą R8M Grey Green. Do tego filtr własnej roboty z farb olejnych Palona Umbra i Palona Sienna. Taka kombinacja wygląda nawet fajnie.

Jutro wstawię zdjęcia na udokumentowanie.

Pozdrawiam

Edit:

i obiecane zdjęcia

101_2838.jpg

101_2836.jpg

101_2829.jpg

101_2827.jpg

101_2826.jpg

101_2825.jpg

I trochę fotek z kolejnego etapu pracy nad Klimentem.

Tym razem pobawiłem się nieco z przetarciami, lubię maszyny dosyć styrane życiem dlatego będzie tego sporo.

Oczywiście przetarcia wymagają jeszcze lekkiej korekty ale na razie podoba mi się efekt, na pewno jest o niebo lepszy niż na Shermanie.

Przetarcia to kombinacja farb Vallejo Olive Green i Khaki.

Muszę jeszcze pomyśleć nad wykonaniem obić, szczególnie ich koloru. Posiadam niewielki asortyment farb a do najbliższego sklepu modelarskiego mam ok 70 km więc muszę zrobić z dostępnych środków.

101_28452.jpg

101_2843.jpg

101_2842.jpg

Wydaje mi się,że malowałeś je za rzadką farbą. Nie wiem jak to wyjdzie po dalszych zabiegach ale niestety teraz średnio mi się to podoba.Ale jak masz jeszcze poprawiać to na pewno się zmieni.

Wydaje mi się,że malowałeś je za rzadką farbą. Nie wiem jak to wyjdzie po dalszych zabiegach ale niestety teraz średnio mi się to podoba.Ale jak masz jeszcze poprawiać to na pewno się zmieni.

Czyli że są za jasne? Szczerze mówiąc to jestem zielony w temacie obić i przetarć, dopiero się uczę.

Edytowane przez Gość

I lecim dalej

Wieża z położoną kalkomanią i delikatną biedronką. Chyba mogę być zadowolony z rezultatu.

Kalki kładłem przy pomocy Mr. Mark Softer. Przyznam, że jeszcze nigdy nie miałem takich problemów z jej położeniem.

Nie wiem czy to specyfika kalek Hobby Boss czy brak umiejętności czy jedno i drugie. Kalki wyjęte z wody strasznie zwijają się i kleją do siebie. A rozdzielenie ich to nie lada zadanie.Tak czy inaczej nieźle się namęczyłem kładąc napisy po obu stronach wieży. Pół wykrzyknika na drugim zdjęciu jest domalowane. Kalka tak się zwinęła, że wyprostowanie jej było niemożliwe

16.jpg

15.jpg

Śledzę z zaciekawieniem ten wątek ,podoba mi się to co robisz a jestem ciekaw ile można "wyciągnąć" z tego zestawu.Tylko tak patrzę sobie na ten napis i hmm...o ile jeszcze pamiętam coś z rosyjskiego to chyba tam jest błąd,bo co to znaczy "Za rosinu"?Nie powinno być "Za rodinu"?Czyżby faktycznie literówka?Jeśli się mylę to sorry