mae Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Ponieważ do mojej tankietki planuję zrobić dioramę, na której TKS zniszczył Panzer I, zabrałem się za budowę niemczyzny. Model będzie pomalowany w plamy, tak jak to bywało we wrześniu 39. Negatywne opinie na temat modelu Master Box skłoniły mnie do sprawdzenia jak faktycznie model będzie się składał. Oto wyniki: Błotniki jak i tylna płyta nadsilnikowa przymocowane są "na ślinę", dopiero co zostały wycięte z ramki. Muszę powiedzieć, że model składa się całkiem przyjemnie, nie jest z nim tak tragicznie i z tego co widzę, nie będzie wymagał kilogramów szpachli. Osoby, które dały się zniechęcić obiegowym opiniom na temat modelu, powinny dać mu szansę. Relacja cena/jakość wydaje się być bardzo kusząca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 A jaka jest ta cena po doliczeniu wieży RPM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 Model 28 zl wieżę kupiłem za 26 :] Rozpocząłem rzeźnię Kratownica jest już na wylot. Wieża po cieniowaniu części jakoś się złożyła z grubsza, jest tylko milimetrowa szpara z tyłu lol. Umiejscowienie otworu na wieżę okazało się zbyt oddalone do tyłu, musiałem usunąć pierścień pod wieżą i przesunąć otwór do przodu :] Efekty świetnie pokazuje ostatnie zdjęcie xD To co na białym plastiku zostanie zaszpachlowane :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Listopada 2010 Autor Share Napisano 18 Listopada 2010 Panzerek poklicony na sucho: Przygotowuję się do klejenia gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Tankietka wygląda, jakby go obwąchiwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Tankietka wygląda, jakby go obwąchiwała Hehehe, poprawiłeś mi humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Zacząłem robić spawy. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Wykonuję ten sam model do mojej dioramy . Spawy według mnie wyglądają bardzo dobrze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 wszelkie prawa zastrzeżone jak dla mnie spawy bajera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Hmm, kiepsko wygląda spaw na dole przedniej płyty (tak na marginesie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 21 Listopada 2010 Autor Share Napisano 21 Listopada 2010 Poprawiłem ten spaw :] Boczne włazy w modelu to porażka, ciężko je wpasować, ale nie to jest najgorsze. Zawiasy na nich są źle położone :/ Udało mi się je przesunąć, tak żeby miały sens. Zawiasy w bocznym włazie wymagają części przy kadłubie, o których zapomniał producent :/ O ile zawiasy z górnej klapy udało mi się ładnie ściąć i wkleić ponownie, to boczne mnie martwią, ale nie mam czym ich zastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 21 Listopada 2010 Autor Share Napisano 21 Listopada 2010 Alternatywne rozwiązanie: Przyciąłem zawiasy abera o półkolistym kształcie i przykleiłem na podkładce z masy wamodu. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Podwozie poskładane :] Zdenerwowały mnie te zawiasy włazu i ilość "detali" osprzętu w MB, zamówiłem blaszki Abera dla modelu HiPM/Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Spawy prezentują się bardzo przyjemnie. Nie przesadzone, a na pewno będą widoczne. Póki co można powiedzieć, że czysta, dobra robota. Kontynuuj w takim samym stylu i na końcu będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Dzięki :] Złożyłem przód wieży: I tutaj muszę pochwalić wieżę RPM Mimo, że wnętrze woła o pomstę, to front ma ładnie wpasowane klapki nad karabinami i co najważniejsze można je otworzyć! Można także podnosić i opuszczać lufy :] Karabinki są z MasterBoxa (przynajmniej ta część zewnętrzna). W zestawie są aż trzy do wykorzystania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Niewielki update :] Uzbrojony w blaszki abera zaczynam waloryzację. Po raz pierwszy będę używał gotowych blaszek, póki co jestem z nich bardzo zadowolony, ładnie się je składa i kształtuje. Po raz pierwszy też będę je lutował, belkę podwozia już zacząłem lutować pastą Microprint (Polecam). Porządna lutownica jeszcze do mnie nie dotarła, więc lutowałem zapalniczką xD Zastanawiam się, czy nie usunąć śrób na wizjernikach, na wielu zdjęciach ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Mały update :] Moje pierwsze gąski ogniwkowe Połowa pierwszej :P Zawiasy :] Popracowałem jeszcze nad żaluzjami I zacząłem uczyć się lutowania Chyba widać na którym łapałem podstawy xD Z lutownicą gazową trzeba jednak uważać. Teraz mam jeden totalnie zdewastowany błotnik i jeden jak nowy. Bardziej mi się podoba ten zdewastowany, będę musiał pomyśleć co zrobić z tym nietkniętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Stan na dziś :] Gąski wreszcie złożone (choć nie doklejone jeszcze) Musiałem wydłużyć błotniki o 1mm żeby dało się założyć części błotników abera. Przerobiłem tłumiki, są puste w środku, więc z ich blaszką będę mógł jeszcze wiele zrobić (w sensie pogiąć :P). Tłumiki tylko przymierzone na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Obawiałem się tego podnośnika Abera, pierwszy raz składałem coś bardziej skomplikowanego z blaszek, ale jakoś poszło. Panowie - żadnych komentarzy, uwag? Przecież forum pełne od niemieckich pancerniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Według mnie wszystko wygląda wspaniale . Podnośnik mistrzostwo . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Pierwsza klasa. Dajesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Tak się zastanawiam nie lepiej było kupić łatwego i poprawnego Dragon'a ?? Bo z tymi dodatkami u Ciebie to byłby w tej samej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Ale przynajmniej kolega mea trzyma poziom robiąc po swojemu i samemu niektóre elementy i nie idzie na łątwiznę. To tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Dzięki za komentarze, zastanawiam się jak to było z narzędziem do cięcia drutu kolczastego. Podobno był tylko w wersji wczesnej, ale czy wczesne wersje wraz z czasem nie były w nożyce wyposażone? Tak się zastanawiam nie lepiej było kupić łatwego i poprawnego Dragon'a ??Bo z tymi dodatkami u Ciebie to byłby w tej samej cenie... To zależy, łatwy i poprawny Dragon nie będzie miał takiego detalu jaki daje Aber. Na pewno Dragon ma lepsze gąski, ale reszta nie powala na kolana, Tristar jest pod tym względem lepszy. Żeby zrobić Dragona z lepszym detalem blaszki trzeba kupić i tak, jedyna różnica jest w tym, że Dragona można sklecić w jeden dzień, a ja troszke muszę się pomęczyć :P No ale od łatwych modeli skill modelarski z pewnością się nie podniesie. W dodatku chyba tylko wieża RPM daje możliwość otworzenia klap strzelca w wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Witam.Ja nawet nie dbam o poprawnosc dragona ani nawet nie jestem jakims zwolennikiem tej firmy (drazni mnie za duza ilosc czesci)ale ostatnio nabylem model Panzer I Aus A 6289 i jest to normalny model na nerwy normalnego czleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi