szlachcik1 Napisano 2 Grudnia 2008 Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Specjalnie na konkurs wybrałem tankietkę, czekam tylko jeszcze na wnętrze, które mam nadzieje przyjdzie lada dzień i figurkę dowódcy, mały in-box, zestaw daje nam do wyboru zrobienia jednej z pięciu wersji: ładne odlewy jak na RPM, gąski do wyboru, gumiaki lub plastik, brak w kilku miejscach nitów ale to nie problem. Ogólnie z wykonania jestem zadowolony, zobaczymy jak ze sklejalnością Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj
Kacperek315 Napisano 2 Grudnia 2008 Napisano 2 Grudnia 2008 Fajnie, że następny polski sprzęcik. Cytuj
szlachcik1 Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Napisano 2 Grudnia 2008 widać pierwsze zdjęcie bo u siebie nie mam? Cytuj
szlachcik1 Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Napisano 2 Grudnia 2008 zdjęcia już ok, prześledziłem internet i znalazłem pewne informacje co do malowania mianowicie: W latach 1932-1936 używany był na polskich czołgach i samochodach pancernych starszy wzór kamuflażu, potocznie nazywany w Polsce "kamuflażem japońskim". Według najnowszej literatury, bazującej na płytach muzealnych, składał się z dużych nieregularnych łat w trzech kolorach: żółtym, oliwkowozielonym i szaroniebieskim, rozdzielonych cienkimi czarnymi liniami szerokości ok. 1,5 cm (w starszych publikacjach podawano kolory: jasny żółtopiaskowy, ciemozielony i ciemnobrązowy, przy czym najjaśniejszy miał być żółtopiaskowy). Obowiązywał początkowo jeden wzór rozkładu plam, osobny dla TK-3 i TKS, ale z biegiem czasu schematy na poszczególnych czołgach zaczęły się rożnić od siebie. Wnętrze było w kolorze szaroniebieskim, a kamuflaż stosowano także na wewnętrznych powierzchniach włazów i pokryw. Przed wprowadzeniem tego kamuflażu, pięć TK-3 pierwszej "żelaznej" serii było pomalowanych eksperymentalnie w łaty białe i czarne, pięć w kolorze szaroniebieskim i pięć w łaty żółte i zielone. Od 1936 wszystkie polskie pojazdy wojskowe były malowane w standardowy trójkolorowy kamuflaż złożony z nieregularnych wydłużonych plam koloru szaropiaskowego i ciemnobrązowego (sepii) natryskiwanych na podłoże w bazowym kolorze oliwkowozielonym. Plamy były natryskiwane z łagodnymi przejściami, miały głównie przebieg poziomy. Granice plam są często trudne do zauważenia na zdjeciach czarno-białych. Często miały zbliżony kształt do prostokątnych, tworząc miejscami wzór szachownicy, zwłaszcza na późnych pojazdach. Nie było standardowego wzoru przebiegu plam, aczkolwiek stosowane wzory były podobne do siebie. Wnętrze było w kolorze piaskowym, łącznie z włazami. Prawie wszystkie tankietki otrzymały nowy kamuflaż przed wybuchem wojny, jedynie niektóre z tankietek używanych jako drezyny pancerne w pociągach pancernych i zapewne niektóre pojazdy ćwiczebne pozostały we wrześniu 1939 w kamuflażu "japońskim". A tu moje pytanie do ekspertów, do 1936 wnętrze faktycznie było w kolorze szaroniebieskim, a kamuflaż stosowano także na wewnętrznych powierzchniach włazów i pokryw? A drugie pytanie czy po 1936 wnętrze było naprawdę malowane na piaskowy? Bo spotkałem się z informacjami że na ciemny zielony wiec już zgłupiałem Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 A tu moje pytanie do ekspertów, do 1936 wnętrze faktycznie było w kolorze szaroniebieskim, a kamuflaż stosowano także na wewnętrznych powierzchniach włazów i pokryw? A drugie pytanie czy po 1936 wnętrze było naprawdę malowane na piaskowy? Bo spotkałem się z informacjami że na ciemny zielony wiec już zgłupiałem Żaden szaroniebieski za to szaropiaskowy do wnętrza (po 1936, a w praktyce w 1938) jak najbardziej. Kamuflaż potencjalnie widocznych elementów wnętrza (również w wypadku C7P) to najprawdopodobniej bazowa zieleń, na którą nakładano kolor brązowy i szaropiaskowy. Ciemno zielony był bazowym kolorem ! Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Dzięki, z nieba mi spadłeś normalnie. Czyli na wewnętrznych częściach włazów był tylko kolor normalnego podkładu zielonego, bez nałożonych na niego dwóch pozostałych barw? Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Raczej zieleń, chyba że załoga była nadgorliwa Grunt żeby nie był szary. Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Ok, dzięki jeszcze raz, niedługo pierwsze zdjęcia Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Panie Inżynierze, ale Pan wie, że duża część płyt pancerza, nitów, całe wnętrze itp jest do wymiany lub mocnej rewitalizacji ? Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Wnętrze jak mówiłem będzie też z RPMu (wiec nie ma co się nastawiać pozytywnie) ale myślę że przez te włazy i tak za wiele widać nie będzie a jak wiadomo modelu tego nie robię tylko na ten konkurs tylko też na wiele innych wiec najważniejsze by były krzesła i inne pierdoły, znalazłem już kilkadziesiąt zdjęć i planów TKS wiec myślę że jestem jako tako przygotowany do poprawek Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Wna jak wiadomo modelu tego nie robię tylko na ten konkurs tylko też na wiele innych Na jakie ? znalazłem już kilkadziesiąt zdjęć i planów TKS wiec myślę że jestem jako tako przygotowany do poprawek Tak, a gdzie jest taka ilość planów ? Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Na jakie ? Jak jakieś będą w nowym roku to się wybiorę np. do Oleśnicy na XXIX konkurs albo Światowid we Wrocławiu zobaczy się jeszcze co i jak Tak, a gdzie jest taka ilość planów ? U mnie w dokumentach, a co Ty taki ciekawski Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Ciekawski bo dokumentacja polskich wozów jest bardzo skromna. Nawet spopularyzowane ostatnio TKS, TK-3 i 7TP które są pieczołowicie odrestaurowywane to dopiero czubek góry lodowej. Skoro masz jakieś dokumenty, plany, zdjęcia i są Twoją własnością to bądź tak miły i się podziel. Nie jeden modelarz będzie Ci wdzięczny. A może pracujesz w CAWie ? Tylko skoro masz tyle dokumentów, zgaduję, że unikalnych to dlaczego chcesz robić tankietkę z pudła ? Mają takie papiery w ręku można przecież, zrobić tankietkową perełkę... W każdym razie oglądam z zaparciem, znaczy z zapartym tchem ;) TKS to niesamowita maszyna. Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Tylko skoro masz tyle dokumentów, zgaduję, że unikalnych to dlaczego chcesz robić tankietkę z pudła A kto mówi że unikalne, wystarczyły 3 godziny przy kompie i coś się znalazło, nie mówię że te informacje są super, wręcz przeciwnie ale to zawsze coś Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 U mnie w dokumentach aaa czyli to żadne Twoje tajne dokumenty, tylko to co wyszabrowałeś z Internetu. Taką zrobiłeś wokół tego tajemnice, że już myślałem, że nagle jakaś oryginalna instrukcja wypłynie do TKS. dawaj z tym modelem ! Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Żadna tajemnica, chcesz to masz pewną stronkę, mi się podoba: klik Dżiiiii ale dlugasny link, az Twoj mod musial zadzialac. Cytuj
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Widziałem, dotykałem TKS w oryginale TK-3 znam jeszcze lepiej, siedziałem w środku przy grającym silniku, jeździłem tym wozem (jako pasażer). Zdjęcia to mało ;P Cytuj
szlachcik1 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Noo proszę Ty to jesteś dopiero ekspert, to powiesz mi czy wszystkie koła TKS miały gumowe bandaże, czy tylko dolne a może tylko górne, byłbym wdzięczny? Cytuj
szlachcik1 Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 Na razie pomalowane kółka, później dojdzie odrobina błota i kurzu: PS. Dziękuje za pomoc z powyższym wielkim linkiem Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Na razie pomalowane kółka, później dojdzie odrobina błota i kurzu Malowanie (kolorystyka) taka nie bardzo. Zieleń za żywa/jasna, brąz musi być bardziej w cegłę. Malowanie wózków hmmmm uznajmy, że to fanaberia załogi ;) Tu masz odpowiedź na swoje wcześniejsze pytanie: Cytuj
szlachcik1 Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Napisano 5 Grudnia 2008 Pal licho z tym brązem, ale faktycznie ta zieleń jakaś nie tego, nigdy nie malowałem pojazdów w polskich barwach wiec zielony brałem na oko, podwozia już nie ruszam i tak dojdzie błoto to kolor zmieni ale muszę kupić inny na pancerz, taki bardziej oliwkowo szarawy nie? I jednak te czarne bandaże na kółkach podtrzymujących gąsienice zamaluje na ten zielony Cytuj
Jendrass1 Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Pal licho z tym brązem, ale faktycznie ta zieleń jakaś nie tego, nigdy nie malowałem pojazdów w polskich barwach wiec zielony brałem na oko, podwozia już nie ruszam i tak dojdzie błoto to kolor zmieni ale muszę kupić inny na pancerz, taki bardziej oliwkowo szarawy nie? I jednak te czarne bandaże na kółkach podtrzymujących gąsienice zamaluje na ten zielony Sam nie jesteś, ja mam kilkanaście polskich wozów i wszystkie są pomalowane "źle". Może uda się skrzyknąć ekipę "PSP" i coś wspólnie ustalić. Magnuski pisał, o kolorze bazowym, szaro-piaskowy. Sam musisz do końca zdefiniować. Podglądnij TKS-D Jarkk`a on chyba był najbliższy ideały spośród nas wszystkich. viewtopic.php?t=10801&start=15 Cytuj
szlachcik1 Napisano 6 Grudnia 2008 Autor Napisano 6 Grudnia 2008 Moje małe SF :P a tak na serio to część podwozia potraktowałem suchymi pastelami i myślę że ide w dobrym kierunku. Model robiony z pudła wiec nie będę się bawił z wielkimi przeróbkami, co do wnętrza to jeszcze ni ma listonosza wiec najwyżej zrobie pustkę a wnętrze jak już dotrze to po łącze w przyszłości z inną tankietką Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi