Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tak pogadaliśmy z Kol. Marcinem C. i Spitonem o komorze bombowej Suma i od tego gadania sie mi tak porobiło, że nie wytrzymałem nerwowo i zacząłem piłować ścierać, kurzyć, trzeć, hałasować i jednocześnie wkurzać żonę Efekt na razie taki:

http://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=12&catid=23

Jakby ktoś miał jakiś fajny pomysł lub uwagi chętnie skorzystam,

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Będzie przebój !!!!!

Trzymam kciuki

Napisano

Zdecydowanie otwórz !!!

Z Twoim detalem nie ma szans żeby nie wyszło "bombowo" :-))

I sugerował bym,żeby wyglądał bardziej jak Twój spit, a nie He-111.

Pozdrawiam

Napisano

Taki upaprany? Bo sie zastanawiam czy budować prototyp, który jak wyglądał to wiedzą praktycznie wszyscy, czy spróbować z domniemanym wyglądem maszyny seryjnej, coś jak Twój Super Łoś.

Napisano

zrób suma z kampanii wrzesniwej. to jeden z prototypów. a zreszta, po prostu zrób go ładnie.Twój spit bardzo mi się podobał. Miał bardzo realistyczne powierzchnie+ Twój detal= jak żywy .

pozdrawiam

Napisano

Postaram się, na razie tylko raport słowny, bo zdjęcia jeszcze w aparacie. Wczoraj wkleiłem lotki i klapy jako wychylone, tutaj nic nie cudowałem w odpowiednich miejscach wkleiłem kawałki polistyrenowych prętów, coby udawały napędy, nic wielkiego. Dziś pewnie będę poprawiał linie podziału blach i wycinał otwory na reflektor i lampy pozycyjne.

Pozdrawiam

Napisano

Po co wyszło dotychczas spod Twojej reki, jestem pewien,że z vacu sobie poradzisz. Tutaj wręcz trzeba robić wręgi(pije do spita:-)) bo inaczej model się rozejdzie. Ps fajną masz stronkę o modelarstwie.

Pozdrawiam

Napisano

Wrzuciłem dziś kilka zdjęć o klapach, lotkach i liniach podziału. Linii nie ryłem na nowo tylko poprawiłem istniejące i naciąłem te których brakowało.

Dzięki za słowa uznania dla naszej stronki lecz na pochwałę tu przede wszystkim zasługuje jej autor - Sokol, który ja stworzył, ja ją tylko zapełniam

Pozdrawiam

Napisano

Skrzydła z klapami i lotkami robią duże wrażenie. Jak zrobiłeś imitacje nitów??

Pozdrawiam

Napisano

Genialne!!!!!!

Zastanawiałem się dzisiaj jak zrobić przyrząd do nitowania, i jedyne co mi przychodziło do głowy, to coś w rodzaju grzebienia-piły ze szpilek połaczonych w równy rządek poksyliną zbrojoną drutem :-)))

Pozdrawiam

Napisano

Dzieki.

Chcę sie pobawic w nastepnym modelu w robienie fajnych powierzchni.

Nabyłem jakis czas temu mini szlifierkę.I zamierzam szlifować nią nierówności w powierzchniach modelu.Miejsca nitowania, na ogół są "dolinkami".Ciekaw jestem jak to wyjdzie.Ide szukać zegarka :-))

Pozdrawiam

Napisano

Swój trybik wycyganiłem od zegarmistrza, dał mi żebym już sobie poszedł bo kiedy zacząłem wyjaśniać mu po co mi trybik uznał że wymagam wizyty u specjalisty

Napisano

Jestem ciekaw efektu końcowego bo vacu to trudna technika ale warta grzechu i dająca niesamowite efekty. Jestem pełen szacunku dla ludzi wykonujących swoje dziełka modelarskie właśnie z vacuformy. To jest dla mnie niesamowite jak można cudownie odwzorowywać wszystkie szczegóły i elementy konstrukcyjne na tych cieniutkich i delikatnych ściankach formowanych próżniowo... Już nie mogę się doczekac efektu końcowego Twojego Sumika.

Napisano

W moim przypadku zadecydował temat a nie technika vacu, a mając już Suma sklejonego na taśmę mogę się już cieszyć jego bryłą w trzecim wymiarze. Wczoraj zabrałem sie za podwozie, było full piłowania i szlifowania, bo po wstępnej obróbce papierem ściernym okazały sie za cienkie. W najbliższej przyszłości będzie szpachlowanie poprawianie i obrabianie. Kolejna porcja zdjęć kole poniedziałku,

Pozdrawiam,

Napisano

Marwaw już się doczekać nie mogę. Vacu ma w sobie po prostu ro coś czego nie mają wtryski. Jest jakieś delikatniejsze i subtelniejsze a to piłowanie to sama frajda... Kiedyś robiłem vacu ale wole jak inni to robią lepiej ode mnie.

Napisano

To prawda vacu ma coś, w przeszłości dłubałam w vacu w skali 1/72 kiedy wtryskowych modeli było mało. Popełniłem również Suma, ale to były moje lata szkolne i jakość wykonania tych modeli nie była najlepsza. Sam osobiście nie mogę się już doczekać kiedy wezmę się za kokpit i komory bombowe

Pozdrawiam

Napisano

Jeszcze jedna uwaga, pamiętaj że charakterystyczne listwy na kadłubie miał tylko pierwszy prototyp a służyły one zamaskowaniu krzywo położonych nitów.

Napisano

Nie wiedziałem o przeznaczaniu tych listew ale oczywiście uwzględnię to przy "nitowaniu" kadłuba. Twoja uwaga skutkowała tym, że buduje model pierwszego prototypu Suma. Zeszlifowywanie listew na tym etapie budowy mogłoby powodować zniszczenie kadłuba, a to co zrobiłem w trakcie weekendu można już oglądać na stronie z Sumem.

Pozdrawiam

Napisano

Fajnie Ci idzie.

Listwy naklejono na ponoć wyjatkowej urody nitowanie. Dodatkowo zużyto 200kg szpachli samochodowej. Powiem tylko tyle,że to chyba tyle ile zimmeritu na pantere:-))). Ale wiadomo samolot musiał sie prezentować :-)). Wszystko to jest w tym linku który Ci wysłałem na samym początku. Zły Marwaw zły!!! Nie czyta linków :-)))))

Pozdrawiam