Marwaw Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Witam, Chciałbym dołączyć do zabawy. Ponieważ kiedyś była mowa, żeby sprawdzać się w nieco innych kategoriach niż to co zazwyczaj kleimy będę budować to: To starszy model Albatrosa, ale wydaje sie całkiem przyjemny. Zawartość pudełka to dwie ramki z tworzywa: Dwie blaszki, klisza z zegarami i wiatrochronem i silnik z białego metalu: Instrukcja i kolorowa wkładka ze schematami malowania: Kalkomania, ja jednak użyję tej dołączonej do broszurki z Kagero: Mój Albartos będzie miał malowanie z Bazy Lotnictwa Morskiego w Pucku. Przyznam, że mam lekką tremę, bo to mój pierwszy szmatopłat, sporo rzeczy będę robić po raz pierwszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 No to bardzo pięknie , jaką planujesz kolorystykę tego malowania PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 25 Lutego 2008 Autor Share Napisano 25 Lutego 2008 Są tu trzy możliwości, pierwsza lansowana w broszurce Kagero - cały samolot w kolorze jasnoszarym morskim, druga - kadłub jasnoszary, płaty usterzenie kolor płótna (czyli tak jak Twój w 1/72), - trzecia samolot w naturalnym wykończeniu - kadłub ciemna sklejka z jasnoszarymi elementami pokrycia z blachy, płaty i usterzenie - płótno. Moim zdaniem najbardziej prawdopodobna jest opcja trzecia. Samolot ten pochodził z zakładów w Pile i raczej (jak inne maszyny) nie był przemalowywany. Ponadto na jedynym dostępnym zdjęciu puckiego Albatrosa na usterzeniu dopatrzyłem się jakiegoś czegoś co można uznać za fakturę sklejki. Malowanie zaproponowane przez Kagero moim zdaniem odpada - płaty są zbyt jasne w stosunku do kadłuba co sugeruje że pozostawiono je w naturalnej barwie płótna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Lutego 2008 Autor Share Napisano 28 Lutego 2008 Wczoraj zacząłem kleić, na razie tylko kawałek kokpitu, jeszcze nie pomalowany: Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 28 Lutego 2008 Share Napisano 28 Lutego 2008 Malowanie wg. schematu Natural Wood/CDL wydaje się być najsensowniejszym wyborem. Przy budowie modelu pamiętaj, że ten konkretny aparat był nieuzbrojony! Musisz więc w miejsce pozostałe po karabinach maszynowych, podajnikach taśm amunicyjnych oraz pojemniku na łuski wkleić płytę przykrywającą dziury po nich - widać to zresztą na jedynej znanej fotce tegoż płatowca pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Lutego 2008 Autor Share Napisano 28 Lutego 2008 Dzięki, nie zwróciłem na to uwagi, ale się przyjrzę, choć bez tych km-ów trochę straci na uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 Miniony weekend pomimo szalejącego huraganu był bardzo owocny jeśli chodzi o budowę Albatrosa. Oto streszczenie mojej produkcji: wnętrze po pomalowaniu, Wstępna przymiarka do prawej burty, Prawa burta z osprzętem, Lewa burta, Układ sterowniczy, Fotel pilota, Wszystko razem wklejone w kadłub, Przymiarka metalowego silnika. Ogólnie fajnie się to klei, czekam na opinie i sugestie, nie muszę dodawać, że jak każdy mój model również i ten będzie pod but Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Prace trwają dalej: Sklejony i obrobiony kadłub, Usterzenie, zrobiłem powychylane, Górny płat z wychylonymi lotkami i nawierconymi otworami pod strutsy i naciągi, Przygotowany do montażu dolny płat. W obu płatach i na usterzeniu od dołu markerem do CD zaznaczyłem imitacje żeberek, tak aby trochę przebijało po pomalowaniu. Największy problem miałem z zaślepieniem otworu po kmach, w końcu nakleiłem kawałek płytki, ale nie jestem do końca przekonany czy dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Cześć Miejsce po karabinach zakleiłeś dobrze - tak to własnie wyglądało - popraw tylko trochę "rogi", bo byłu zaokrąglone. Zresztą ta "zaślepka" była montowana oryginalnie w zakładach produkujących w/w aparaty. No chyba, że odbiorca zapłacił dodatkowo za uzbrojenie. Ale w 1919 roku juz raczej w ogóle km-ów nie montowali w fabryce. Ta płyta najprawdopodobniej była wykonana z pomalowanej na szarozielony kolor sklejki (acz pewnosci nie mam). Sprawa druga - nie malowałeś silnika? pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Rogi z tyłu są zaokrąglone, z przodu kanciaste, ale można to również poprawić, a co z tymi otworami po osprzęcie do kmów? Mają takie zostać? Silnika jeszcze nie malowałem, to co trzeba pomaluję po pomalowaniu całego płatowca, może trochę karkołomne, ale myślę że dam radę. Rozumiem, że w 1919r. uzbrojenie występowało jako opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 W 1919 roku dostawy karabinów maszynowych do wytwórni były już wstrzymane (z wiadomych względów). Być może producenci płatowców mieli jeszcze jakieś zapasy, ale wątpliwe. Ten, jak to nazwałeś "osprzęt" to zapewne zasobnik na amunicję, który był montowany fabrycznie - powinien być w modelu (w kadłubie). Natomiast dziury po podajnikach taśmy i zbieraczach łusek powinno sie zaślepić W kazdym razie na fotografiach nieuzbrojonych Allb. D.V ich nie widać. Za to w ich miejscach widoczne sa wyraźnie małe kwadratowe płytki . pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 To w takim razie zaślepię je przy okazji wklejania drobnych detali na kadłubie, za co mam zamiar się niebawem zabrać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Rozumiem, że to malowanie w kokpicie to imitacja drewna? jeśli tak to jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Nie siedzę "na razie" w dwupłatach ale Twoja robótka pozytywnie mi sie podoba. A propos imitacji drewna to bardziej mi to wygląda na imitację sklejki ale chyba tak powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Tak to imitacja sklejki, proste do zrobienia jak konstrukcja cepa. Robione według patentu Aviego (zresztą on jest specem od Szmaciaków). Najpierw beżowy, a potem brązowy metodą suchego pędzla, sam nie sądziłem, że to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Marca 2008 Autor Share Napisano 7 Marca 2008 Dłubię wytrwale dalej: Wykonane od podstaw zaślepki i okucia, Okucie na podstawie płozy, może zdjęcie nie wyszło najlepiej. Wkleiłem i obrobiłem również dolny płat i całość zagruntowałem rzadkim beżowym Humbrolem, jak dobrze pójdzie dziś prysnę płaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 swietnie Ci wyszedł efekt sklejki!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 Marwaw Dłubię wytrwale dalej: Czasu coraz mniej, sam to rozumiem. Trzymam kciuki za Twój model ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Marca 2008 Autor Share Napisano 7 Marca 2008 A ja za Twojego Mustanga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 Widzę, ze prace posuwają sie w dobrym tempie . Tak trzymać. Jeszcze tylko jedno pytanko - a czy nie prościej byłoby wykorzystać gotowe okucia z trawionki - robi je zarówno Part jak i Edek. Jeden zestaw wystarcza na kilka modeli. Byłoby szybciej i dokładniej - choćbyś nie wiem co zrobił, "ręcznie" nie wykonasz kilku takich samych okuć z fakturą nitów i śrub pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 Wnętrze kabiny jest boskie!!bardzo oldskulowe :-)) Avi, o jakich okuciach piszesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 Wnętrze kabiny jest boskie!!bardzo oldskulowe :-))Avi, o jakich okuciach piszesz?? A o takich, co to miejscowione były na styku łączenia newralgicznych elementów poszycia kadłuba do konstrukcji wewnętrznej kadłuba w okolicy kabiny i silnika. Zaznaczone na czerwono pozdrawiam ilustracje: Mark Miller (spoko, mam zgodę na ich publikowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Marca 2008 Share Napisano 7 Marca 2008 Cieszy mnie, że moja niewiedza zaowocowała zamieszczeniem takis fajnych ilustracji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 8 Marca 2008 Autor Share Napisano 8 Marca 2008 Witam, Po pierwsze również dzięki Avi za super ilustracje - sklejeczka bomba, normalnie mnie natchnęło, po drugie takie bajery jak okucia lubię robić sam, oczywiście wiem o blaszkach i w tym wypadku raczej nie ma sensu ich kupować, bo nie wiem kiedy wrócę do tematu "szmaciaków" ten jest specyficzny -wiosną dołączy do helskiej ekspozycji a z uzyskanego efektu jestem zadowolony, jak wspominałem wcześniej dopiero nabrało wyglądu po zagruntowaniu całości, po trzecie, Spiton dzięki za pozytywne uwagi i czy pomalowałeś już to co miałeś pomalować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Marca 2008 Autor Share Napisano 11 Marca 2008 Witam, Pomalowałem Albatrosa: Płaty w kolorze CDL i kadłub - imitacja bejcowanej sklejki, Kadłub po pomalowaniu elementów metalowych. Zaślepka po karabinach również w kolorze szarozielonym. Nie jestem do końca zadowolony z uzyskanego efektu i czeka mnie jeszcze sporo pracy aby to po ludzku wyglądało. Następnym etapem będzie wykończenie silnika i ślady eksploatacji. Mam zamiar trochę odrapać i postarzyć blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi