marioba Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Nic nie poradzę na to, że lubię stare modele. To taka moja słabość. Dlatego wczoraj, drogą kupna nabyłem za całe 59PLN, starocie (1974 sic!) Hanomag Sdkfz 251/1 C. W środku trzy ramki, wanna, góra, oddzielna ramka z pięcioma manekinami w strasznie dynamicznych pozach i gąski gumisie. Zestaw w jakości typowej dla lat siedemdziesiątych i co za tym idzie jest skandalicznie uproszczony i raczej nie rozmawiajmy o wymiarach, merytoryce itp. Po czterech godzinach całość wygląda tak : Zasadniczo model traktuję relaksacyjnie i po szybkim poklejeniu, miałem nie wnikać w bryłę jak taką, tylko ją jakoś fajnie pomalować. Jednak wnętrze zieje straszną pustką i coś tam chyba co nieco muszę pozmieniać i trochę dołożyć. Czerwonymi kółkami ozaczyłem to co muszę odciąć, bo strasznie wali po oczach. I tyle..... Ps. Mam całą stertę innych, lepszych i ciekawszych modeli czekających w kolejce, ale ten mnie zauroczył .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Całkiem ciekawie to wszystko wygląda. Zobaczymy co będzie dalej. Mam pytanie. Czy te koła są zamontowane na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 O będę śledził upatrzyłem sobie ten model tyle, że za 47 zł. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 A też z ciekawością popatrzę bo też takowy leżakuje u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Też go mam w pudle. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 I ja zasiadam. Może wnętrze zakryj płachtą i zrób go zimowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Ja mam do niego pół plandeki i tak będzie afrykański;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 składałem go mimo upływu lat trzyma formę ja w swoim zrobiłem otwierane tylne drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Witam! Dziękuję za ruch w temacie . Zabawy ciąg dalszy. Ten model to kicha... Dorobię trochę bebechów w środku co by wiatr tam nie hulał. Będą to raczej uproszczone atrapy,niż wiernie oddane elementy wyposażenia. Sam model to atrapa i jako taki pozostanie bez żadnych fototrawionych klamer, zapinek itp. Model będzie miał odkryta pakę i malowanie Panzergrau. Na początek poszły kosze wewnątrz paki. Wykorzystując stare pokrywki od kawy ze Statoil: zrobiłem trochę uproszczone kosze które na sucho przymierzyłem do wanny Trzeba to jeszcze poskracać, dorobić dermowe poduszki oparć i pokleić w jedną całość. Ale to już jutro. Potem będą dorabiane relingi od wewnątrz paki, atrapa radia, uchwyt anteny i inne duperelki. Kółka poklejone są na Patafixa I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Szczerze mówiąc gratuluję odwagi z dorabianiem części. Mi to nijak wychodzi. Model i tak się pewnie lepiej skleja niż mój T-55 AK od skifa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Witam! Po tygodniowej przerwie, ciąg dalszy zabawy. Kosze i oparcia skończone... i wklejone na miejsce... Dorobiłem relingi i całość wygląda teraz tak: Wczoraj za całe 21 PLN nabyłem coś takiego: Zestaw stary jak węgiel kamienny, ale pozwala przerobić model do wersji /10 Zastanowię się jeszcze nad tym, bo kompletnie nie wiem jak wyglądało wnętrze w tej opcji. Może mój esdek będzie po prostu, tę armatę holował? I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Całkiem do rzeczy to wygląda. Stawiałbym na holowanie armaty :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Cześć, Bardzo fajnie ci idzie, sklejałem ten model dawno temu jako jeden z pierwszych moich modeli w podziałce 1:35 i mam do niego sentyment, pojazd bardzo uproszczony a jednak ciekawie się prezentuje i ma swój klimat, oczywiście kibicuję Ja bym dał tą armatę na hol bo jakbyś ją chciał zamontować to trzeba byłoby przerabiać wnętrze a przy tym modelu to chyba bez sensu, chyba że robisz całkowicie relaksacyjny projekt i nie przeszkadzają ci błędy merytoryczne. Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Armata na hol i jakaś ciekawa podstawka do tego to chyba najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam i czekam na dalsze efekty twojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Witam! Ten Pak 35/36 jakiś taki mało efektowny, więc kupiłem to : Pak 38 jest trochę większy i ładniejszy, więc skleję obie armaty i zobaczę jak się komponują. Armata będzie na pewno na holu. Nie chce mi się przerabiać całego wnętrza bo to bez sensu w tym zestawie. Poza tym i tak nie wiem jak wygląda wnętrze. I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Jak chcesz robić z armatą-kup gotowca,obie wersje do nabycia:-)a o pak-a mogłeś zapytać-wala mi się z zestawu z RSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Zainwestowałem 27PLN w nowe gąski: Te z zestawu to skandal! Do niczego raczej się nie nadają. Zresztą sami oceńcie: Lewa to AFV, prawa Tamiya Prawa Tamiya, lewa AFV Po lekkim podrasowaniu kółek napędowych, całkiem niezle się prezentują. Oczywiście kółka są niepoklejone, a i same gąski będą jeszcze przyklejone. To przymiarka: Sam pojazd jest praktycznie gotowy do malowania. Dorobiłem jeszcze mocowanie anteny i przykleiłem tylny notek o którym Tamiya całkiem zapomniała. Notek mam z zestawu Tasca który kiedyś tam kupiłem. Sakramencko drogi, ale można opędzić nim kilka modeli. Trochę różnych lampek i lampeczek zawiera... A model wygląda tak: Prace trwają przy armatach. Pak 38 poklejony: Pak 35/36 jeszcze w proszku... Jeszcze trochę trzeba poszpachlować, popiłować, zapolerować i chyba będę malował. I tyle..... Ps. A tu zapraszam do galerii. Nowego gniota wstawiłem.... viewtopic.php?f=68&t=27935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Na podporze działa widać tyczkę artyleryjską. Nie wiem czy na drugiej też jest, ale jak się dowiedziałem powinny być pomalowane w biało-czerwone pasy. Niestety dla mojego działa wieści przyszły za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Witam! Pak 35/36 polepiony Trzeba to wszystko teraz pomalować, ale to już po urlopie. Warsztat na razie będzie zamrożony. Jadę na urlop! Trzy tygodnie kreatywnego lenistwa i nic nierobienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Takiemu to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 No to miłego wypoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Witam Szanownych Forumowiczów! Trzy tygodnie urlopu, to stanowczo za mało.... Najpierw udałem się tutaj, w Karkonosze, a konkretnie w Góry Izerskie Dużo zwiedziłem i zobaczyłem, między innymi chyba jedyną bombę atomowa w Polsce.... Potem teleportowałem się na moją ukochaną Mierzeję Wiślaną...; Po przejechaniu łącznie 2850 kilometrów, zjechałem w końcu z rodziną do domu... Po częściowym rozładowaniu chaosu w pracy i zamieszczeniu w galerii tego czegoś viewtopic.php?f=68&t=28581 po dwóch tygodniach, będąc dalej w szoku pourlopowym , stary wątek warsztatowy odświeżam... Po rozebraniu Pak 38 na fragmenty, okazało się że muszę dorobić maski do kół. Na zdjęciach z epoki widać wyrażnie granicę felgi i bandaża gumowego. Zestawowe kółka są kompletnie płaskie. Taśma maskująca i cyrkiel Olfy do wycinania kółek..... I chyba problem rozwiązałem..... Teraz zabieram się na poważnie do malowania. I to by było na tyle.... Ps. Moderatorze! Myślę, że wybaczysz mi te fotografie przyrodnicze nadające się bardziej do Facebooka niż na forum, ale wychodzę z założenia że "cudze chwalicie, swego nie znacie" . Warto zwiedzać nasz kraj , bo jest co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 No to czekam na malowanie. Ciekaw jestem efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Ja też poobserwuje, a mam ochotę na wykonanie takiego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Marioba świetnie ci idzie.Ten cyrkiel to fajna sprawa - też taki mam Co do zwiedzania kraju to byłem kiedyś w górach Sowich. Są tam podziemne kompleksy budowane przez niemców w czasie II wojny np. Osówka, Walim. Super sprawa. Szkoda tylko że informcje turystyczne są takie ubogie. Może to się kiedyś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi