Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2009 (edytowane) Witam. Ostatnio pomyślałem sobie, że cały czas uduję modele prosto z pudła, dodając do nich niewiele coś od siebie. W głowie powstał pomysł zbudowania ciężarówki, która powstanie prosto z pudełka. Chciałbym zbudować platformę, troszkę przypominającą tą lawetę. Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Może to tylko złudzenie, ale wydaje mi się jak by rama od miejsca łączenia uciekała w prawą stronę Do przebudowy ramy posiłkowałeś się jakimiś planami, czy poprostu wziąłeś długość zabudowy + kabina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2009 Do przebudowy ramy posiłkowałeś się jakimiś planami, czy poprostu wziąłeś długość zabudowy + kabina ? Tak tylko wziąłem długość zabudowy i kabiny, ponieważ nie mam żadnych planów, a w internecie znalazłem tylko to słabe zdjęcie. A co do ramy to lekko jeszcze ucieka na prawo po poprzednim prostowaniu. Jeszcze postaram się to skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Witam! Tylko Twoja scania to scania 144L a na fotce ta strażacka scania to w najlepszym przypadku 114, a do tego specjalistyczna wersja H. Jeśli robisz tylko taką luźną interpretacje fotki no spoko, ale jakbyś chciał sie bardziej pobawić to czeka Cie kupe roboty Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2009 nie dokładnie taka sama, lecz bardzo podobna z krótką kabiną Wyżej wyrażnie napisałem, że nie będzie ona taka sama tylko podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Nie tyle tu chodzi o silnik 11 litrowy i nie żadna wersja H, tylko ta co na fotce to Scania serii P, czyli do dystrybucji, usług komunalnych, pożarnictwa itd., a Scania z Italeri to seria R do bardziej dlakobieżnych i cięższych zastosowań. W serii 4 były tylko typy L, D, C i G, nie było wówczas znanych dawniej oznaczeń M, E i H. Skoro taka bardziej wolna amerykanka, to okej Życze Ci powodzenia i będe obserwował relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Kolego a może się skusisz i coś takiego byś zrobił tylko nie erke a czwórką. http://www.remiza.com.pl/gfx/arts/997/997_6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Czerwca 2009 Skoro taka bardziej wolna amerykanka, to okej Dokładnie, Scania którą buduję jest tylko połączeniem dwóch modeli i nie opieram się na żadnych planach ponieważ ich nie mam. Można powiedzieć, że jest to twór mojej wyobraźni. Bez przerwy coś mi przychodzi do głowy, podczas budowy tego modelu i choć jest to fikcyjny pojazd postaram się by choć troszkę się wam spodobała relacja jak i model. Bardzo dziękuję za zaangażowanie i propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 No skoro luźna intepretacja to trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Również będę przyglądał się relacji ,ponieważ zapowiada się ciekawie. Sam też myślałem o podobnym połączeniu ,ale w tym przypadku z Actros'em MPII z kabiną L, ale brak większych funduszy i małe doświadczenie skłoniły mnie do sklejenia tego co w pudle . Tak jak mówiłem ,będę tu zapewne często zaglądał i myślę że damy jako radę z tymi strażakami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Ciekawy projekcik Też myślałem kiedyś nad takimczymś tylko że ja chciałem wziąśc tą zabudowę z mercedesa z Revella, a tego Atego zrobić jaką 7,5 t z zabudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lipca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Lipca 2009 Witam. Na samym początku napotkałem już problem. Kabinę chcę zrobić niższą, ale i tak jest o 0,5cm za wysoka, a co się z tym wiąże to drabina nie będzie w poziomie, będzie lekko pod kątem. Trzeba coś poprzerabiać. Lekkie postępy już są i nawet ciekawie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lipca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Lipca 2009 Witam. Projekt Scani DLK postanowiłem przerwać, ponieważ szkoda mi było "psuć" obydwa modele niewiedząc czy coś z tego wyjdzie. Postanowiłem zbudować platformę. Może będzie to platforma pokazowa, to jeszcze zobaczę. Ramę przedłużyłem o 10cm, tak że pojezd będzie miał długości w skali 1:1, 8,88m. I tu pierwsze pytanie, czy samochód o takiej długości może się poruszać po ruchu miejskim? Wszystkie koła dotykają podłoża. Silnik dobrze leży na mocowaniach. Tylny most też już złożyłem. Ładniej by wyglądała z dwiema ośiami, lecz nie mam drugiej ośi. Ale myślę, że będzie dobrze. Kabina też powoli jest sklejana. Blok silnika, jeszcze będzie dopieszczany. Na lawecie będzie można przewozić samochody osobowe, jak i ciężarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Jak dla mnie tylna oś jest trochę za daleko. I wg mnie najpierw powinieneś znaleźć plany takiej Scanii solówki i dopiero wzorując się na tym przedłużać ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Po ruchu miejskim owszem, może jeździć ,ale ciężko by się manewrowało takim pojazdem z tak daleko położonymi od siebie osiami. Tylna oś zdecydowanie powinna powędrować do przodu . Popatrz jak to tu mniej więcej wygląda : Ale zaś patrząc na auto-lawety, to tą twoją oś powinieneś przesunąć minimalnie do przodu . Szkoda że zrezygnowałeś ze strażaka na podwoziu Scanii P.S. Tylne felgi są sklejone ? Jeżeli tak to je popraw . Piasta bardzo Ci wystaje . P.S.2 Poprzeglądaj sobie jeszcze Allegro ,bo te fotki co dałem są na szybko i nie za bardzo dokładnie wszystko widać . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Kibicuję Jawkersie . Fakt, oś powinna iść troszkę do przodu . A Tylnie felgi po prostu nie mają obręczy z przodu i dlatego piasta tak wystaje , ale myślę, że Jawkers zrobił to tylko do przymiarki (na szybko) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lipca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Lipca 2009 Witam. tylko do przymiarki (na szybko) Tak to tylko przymiarka. Oś też mi nie pasowała, no ale na szczęście jest już poprawiona i rzeczywiście wygląda lepiej. Dużo czasu spędziłem na szukaniu rozmiaru rozstawu ośi w podobnej długości samochodu i znalazłem. Po przeskalowaniu i przymierzeniu ośi na danej odległości, oś prezentuje się super. Chcę zbudować podobną Scanie, lecz nie wiem czy to piętro też, choć bardzo mnie kusi, ale bez dołączonej lawety. Zdjęcie zaczerpnięte z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Tylko pamiętaj żeby koła były Low_Deck'i Aha ... Jak chciał byś robić "piętrową" lawete, to w twoim przypadku,fajniej by było, jak by część lawety osadzona była na dachu . Mniej więcej coś takiego(szkoda tylko że obie Scanie różnią się kabinami) : A jak nie to może coś takiego : Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lipca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Lipca 2009 Tylko pamiętaj żeby koła były Low_Deck'i Czyli te takie niskoprofilowe, jeszcze takich nie robiłem, robiłem Michelin x-one. Ta niżej jest super, lecz nie mam drugiej ośi. Coś się wykombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 Czyli te takie niskoprofilowe No można też tak nazwać Drugą osią się nie przejmuj. Na jednej z tyłu fajnie by wyglądała Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Lipca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2009 Witam. Przesunąłem oś kilka centymetrów do przodu, a koła otrzymały obręcze i wyglądają już prawie naturalnie. Prawie, ponieważ piasty i tak będą standardowo skrócone. Oto jak się prezentuje rama. Na pierwszym zdjęciu rama wygląda jak by była lekko wygięta łukiem, ale to wina zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Co do ramy to wygląda już dobrze . Gdzieniegdzie zaszpachlować dziury po mocowaniu zawieszenia i będzie nieźle A co do piast ... Nie pokusisz się o zrobienie takich jak w oryginale ? : Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Po co robić, możesz kupić - KFS, JCL, MG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 Po co robić, możesz kupić - KFS, JCL, MG ? Wojtku nie każdego stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 Nie musi kupować od firm konwersyjnych, może kupić od Pazio Jak będziesz chciał wyśle Ci na PW jego numer gg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi