liec Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Witajcie! Chciałbym wam pokazać projekcik, nad którym właśnie pracuję. Ma to być mapa z bardzo przyjemnej gry Commandos 3, chodzi mianowicie o to: (Screeny w dużej rozdzielczości) http://picasaweb.google.com/brtllietz/C ... 1012766162 http://picasaweb.google.com/brtllietz/C ... 5722266306 http://picasaweb.google.com/brtllietz/C ... 8152041218 http://picasaweb.google.com/brtllietz/C ... 2240936802 Jak widzicie, roboty niemało: -Około pół metra kwadratowego terenu Wymiary 800/735 -4 budynki do zrobienia od podstaw: wieża ciśnień dźwig węglowy transformator dróżniczówka -Pojazdy: 3x Opel Blitz Pz III Kubel motor i traktor (nie mam pojęcia skąd go wezmę, w ostateczności od podstaw) -Dobre kilkadziesiąt luda. Co zrobiłem do tej pory? Trochę czasu zeszło na plany, rysunki, wymiarowanie. Zamieszczam arkusz kalkulacyjny, którego używam do zbierania wymiarów ze screenów, i odpowiedniego przeliczania ich: https://spreadsheets.google.com/spreads ... y=CJmEj-cO Działa w prosty sposób: szerokość torów w pikselach przyrównałem do realnej szerokości (1435) i na tej podstawie powstaje reszta wyliczeń. Problem jest taki, że twórcy gry niespecjalnie zwracali uwagę na to, więc część rzeczy się nie zgadza, przede wszystkim obiekty ruchome (ludzie, pojazdy) ze stałymi, co widać w tabeli. Zakupy! przynajmniej część. Zdążyłem też zrobić wieżę ciśnień. szybki szkic z wymiarami: Kilka zdjęć z budowy: kopyto do układania konstrukcji zrobiona konstrukcja, oraz zbiornik platforma z ogrodzeniem pierwszy brudzing I efekt prawie końcowy (ostateczne poprawki po ulokowaniu na miejscu przeznaczenia) Nie podzieliłem się jeszcze historyjką, której częścią ma być ta scenka. Jeśli ktoś zainteresowany, można znaleźć ją tutaj, a kto nie grał ten bomba Tak to natenczas wygląda właśnie. Prace trwają dość wolno, w miarę wolnego czasu, ale konsekwentnie do przodu. Obecnie pracuję nad dróżniczówką, i terenem, ale nie ma jeszcze nic konkretnego do pokazania. Może ktoś mógłby mi jeszcze pomóc. Otóż poszukuję torów kolejowych w skali 1/72, i nie mam pojęcia gdzie takowe znaleźć. Wiem o zestawach Hobbybossa z tej serii, ale to kosztuje straszne pieniądze, poza tym rozjazd jest w złą stronę. Pozdrawiam, i zachęcam do komentowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Niezły pomysł.... ten ciągnik to chyba Lanz, istnieje model extratechu: http://www.model-hit.pl/4536_extratech- ... -1-72.html I jakaż przystępna cena A tory robiły firmy UM i RPM, o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Szczere i gorące życzenia powodzenia! Wspominam Commandos'ów z sentymentem i dlatego będę tutaj częstym gościem. Pierwsze efekty prac wyglądają całkiem do rzeczy. Gratuluję pomysłu! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Początek prac świetny, tylko wytrwaj do końca Ja zacząłem na początku roku robić dioramę przedstawiającą walki w jakimś niemieckim mieście w 1/72, o ile pamiętam wymiary miały być coś około 120x80cm. Zrobiłem 4 budynki (ręcznie skrobane z karton-gipsu) i wena odeszła Teraz leży w piwnicy i czeka, także życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Dzięki za cynk Lordzie. Próżno bym sam szukał tego ciągnika, a teraz chyba się o niego pokuszę. Co do torów, niestety okazuje się, że te z UM są badziewnej jakości, a te z RPM są droższe od tych z Hobbybossa w przeliczeniu na długość. Jakoś trzeba będzie tą cenę przeboleć. Commandosi to również moja ulubiona gra. planuję jeszcze kilka większych, lub mniejszych dioram z tą grą związanych, także "nie odchodźcie od odbiorników". PS Coś dziwnego, zauważyłem, stało się z linkami w pierwszym poście, a nie mogę go już edytować. Ktoś wie jak to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Bardzo fajny projekt. Ma ulubiona skala i taki ogromniasty projekt. No fajnie się zapowiada. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Super się zapowiada. też kiedyś grałem...ehh. Edytować się nie da - zdaje się tylko do 30 minut po wysłaniu posta lub coś około. Wieża ciśnień robi wrażenie - super. Niedawno zacząłem zaglądać do tego działu. Kurcze ale mnie ominęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) No cóż... Prace idą wolniej niż wolno, ale ważne, że dalej mi się chce. Oto garść nowych postępów warsztatowych. Zaczynając od największych wymiarowo, skleciłem zalążek podstawki (linijka ujęta na zdjęciu ma długość 50cm): Jest to styrodur przyklejony do kawałka grubej tektury. Następnym etapem będzie rzeźbienie terenu, co prawda według pierwowzoru powinien być płaski, ale nie chciałbym, żeby stał się monotonny. Problematyczna wydaje się kwestia sztywności tak dużej powierzchni, będę musiał wykonać jakieś usztywnienia, żeby to czym zamierzam wyrównać powierzchnię nie spękało. Równolegle kombinuję budynki, przede wszystkim tą nieszczęsną dróżniczówkę. Moja metoda na cegiełki to odciskanie ich pojedynczo za pomocą odpowiedniego narzędzia zrobionego z puszki : Metoda jest dobra, ale tak mozolna, że chętnie kupiłbym murzyna który by za mnie odciskał cegiełkę po cegiełce. W każdym razie efekt jest taki: drugą sprawą są okienka. Aby je wykonać zaprzągłem program AutoCAD, narysowałem i wydrukowałem okienka, a następnie przykleiłem je na 0,5mm poliestyren, i wyciąłem, co było równie żmudne jak cegiełkowanie, ale dało gorszy efekt . Cały czas zastanawiam się nad lepszą metodą bo rezultat jakoś mnie nie zadowala. całość na dzień dzisiejszy wygląda tak: Zacząłem też konstrukcję dźwigu. W tym celu zrobiłem sobie kilka metrów dwuteowników z poliestyrenu (wspominałem już o syzyfowości prac związanych z tą dioramą?), i połączyłem co poniektóre w całość, zgodnie ze sztuką inżynierską. Reszta czeka na przypływ natchnienia. Relatywnie najprostsze było kupienie torów. Zdecydowałem się na wyrób Hobbybossa, i żałuję. Gdybym znowu miał wybierać to zrobiłbym tory od podstaw. Dzięki temu zakupowi koszt dioramy na dzień dzisiejszy (samych wyprasek) wyniósł 450zł Zdecydowałem się na 2 zestawy: Jak to wygląda? Jak widać nic skomplikowanego jak na 130 nowych złotych polskich, a i tak będę musiał przerobić zwrotkę, żeby była w druga stronę. Pozdrawiam, i przepraszam za jakość zdjęć, które robiłem nowym, wyjątkowo trudnym do opanowania aparatem. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Bardzo fajny projekt.Życzę powodzenia.Z czego kolega zrobił zbiornik na wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Sama bryła to blacha z puszki opasana na wyciętym, okrągłym kawałku styroduru, górna część (wypukła), to również odpowiednio wyprofilowany (na czymś w rodzaju prowizorycznej tokarki) styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 drugą sprawą są okienka. Aby je wykonać zaprzągłem program AutoCAD, narysowałem i wydrukowałem okienka, a następnie przykleiłem je na 0,5mm poliestyren, i wyciąłem, co było równie żmudne jak cegiełkowanie, ale dało gorszy efekt . Cały czas zastanawiam się nad lepszą metodą bo rezultat jakoś mnie nie zadowala. Skontaktuj się z dowolną firmą reklamową posiadającą plotter laserowy. Ty im dajesz plany (lub zlecasz projekt), a oni tną w dowolnym, cienkim materiale. Karton, sklejka, styrodur. Nie powinno kosztować jakichś nadmiernych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Faktycznie powstaje w pocie, krwi i łzach. A może te okna z jakiś profili plastikowych np. Evergreen http://www.modelsforsale.com/catalog/product_info.php?products_id=450218-Evergreen---HO-Gauge-Styrene-Strips-0.56-x-0.56mm-%280.022-x-0.022%29-%2810%29-Scale-HO-#8202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Świetnie Ci ta wieża wyszła. Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwnicowy Szczur Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Zajefajny projekt. Życzę powodzenia ,tylko uważaj na Zielonego Bereta bo może ci wszystko popsuć a raczej wysadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi