Lucas HS Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Noo, to staruję. Model będzie z pudła. Dostałem go wczoraj na konkursie w Tychach za pierwsze miejsce zajęte Iłem-2 w 1:72. Więc sobie i tego podłubię w ramach nudy. Malowanie pudełkowe, ale nie polskie, bo wyjątkowo nudne. I ta zieleń... Pewnie wybiorę ruska z 44, 45 roku z białym ogonem i niebieskim pasem na kadłubie. Oto in box, zacząłem składać kabinę, więc jutro powinienem wrzucić zdjęcia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Łeee no szkoda, że nie Avenger....:/ Mam nadzieję, że szybko się uwiniesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 powodaenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememes Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Będę dopingował! ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Dzięki z góry za wsparcie Jeśli popełniłem jakiegoś babola merytorycznego - mówicie. Przepraszam, ze dopiero teraz, choć model w tym stanie jest od tygodnia. Potem tyle grałem na gitarze, że zapomniałem o całym świecie i tym modelu. A sprawy mają się tak. Nie mogę skleić kadłuba, bo brakło mi CA, żeby dokleić "samozrobione" pasy. Jestem bardzo zadowolony z malowania elementu wnęk podwozia na ostatnim zdjęciu. Nie wiem czemu. Ale podoba mi się :-) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Znów wygrzałeś z półobrotu i z wprowadzeniem cięcia na deskę...klękajcie narody! Życzę powodzenia i kibicuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 i z wprowadzeniem cięcia na deskę Szczerze? Nie bardzo zrozumiałem Dzięki (zamiast suszu) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Gratuluję wyboru tematu. Model ciekawy i ciekawie się zapowiada. Szkoda, że nie w polskich barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Na lewym panelu bocznym, z przodu, z góry, nakleiłeś tę małą okrągłą część. Ja szukałem po fotografiach iłów i nie znalazłem jej. W swoim ile nie wkleiłem jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Mam zdjęcia kabiny Iła-2 z tym elementem. Niestety za późno przypomniało mi się, żeby zrobić zdjęcie tej kartce i aparat się rozładował. Nie zdążyłem też zrobić zdjęcia tablicy kokpitu. Myślę, że jestem coraz bliżej robienia dobrych zdjęć Obcykałem patencik z lampkami. Bo niestety mam czas cykać tylko o porze takiej jak ta teraz :( Wracając do modelu. Skończyłem kabinę, dokleiłem pasy (chyba nie widać na zdjęciach, cyknę następnym razem), oraz poskładałem model do kupy i większość oszlifowałem. Zacząłem też szpachlować niektóre miejsca, a nawet wyszlifowałem szpachlę w kilku Model przeleżał kilka (naście) dni w pudle. Muzyka, a konkretnie gitara wciągają... I jako bonus, takie nieco artystyczne zdjęcie z wczorajszego grania. Pozdrawiam i do następnej sesji modelarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Widzę lansik kostkami gitarowymi Kokpit mi się podoba pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Widzę lansik kostkami gitarowymi Chciałem tak troszkę artystycznie... ale widzę, że wyszło śmiesznie W tle jest czoło wzmacniacza gitarowego xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 O Iłek! No będe się przyglądał temu warsztatowi. Od jakiego czasu już grasz na gitarce? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Lutego 2010 Autor Share Napisano 13 Lutego 2010 Strasznie zaniedbuję ostatnio Iła i w ogóle modelarstwo. Wszystko spowodowane przeprowadzką Żorskiej "Wsi" do Katowickiej "Metropolii". Dużo noszenia i niezłe zamieszanie. Poza tym muszę przymusowo zebrać nową grupę muzyczną, bo do Żor na próby jeździł nie będę. Może gra ktoś z kolegów na perkusji, lub basie? Mój warsztat wygląda i będzie przez najbliższe dwa tygodnie wyglądał tak: Model dostał kontrolny podkład, bo wiem, ze mam jeszcze masę roboty na powierzchni. Najbardziej wkurza mnie płynna szpachlówka Gunze, która jest świetna jeśli nakładać jej bardzo mało. Przy grubszych warstwach pęka i trzeba to zeskrobać i szpachlować raz jeszcze, czym innym. A ta niepłynna Gunze, jeśli nałożyć ją grubo - ma w sobie mnóstwo pęcherzyków powietrza. Muszę jednak wrócić do starego, dobrego Humbrola (w którym nie da się ryć linii). Tak to wygląda. Pozdrawiam - może podłubię coś przez te dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 Cześć! Pogrzałem mocno do przodu. Dopracowałem powierzchnię modelu, przeryłem zatarte linie i... brakło podkładu. To pomalowałem pierwszą lepszą farbką Gunze gołe i "niepewne" miejsca. Okazało się jednak, ze wszystko w porządku. Ochoczo wziąłem się za polerkę podkładu, by zaraz położyć preshading i co mi się przypomniało? Może by go ponitować? Model wypolerowany, z wklejonym podwoziem (kilka małych elementów dokleję jeszcze po nitowaniu, bo przeszkadzały by): Niewiele już tego zostało. Teraz "nituje się" przy nowej płycie Borysewicza i świeżutkim, pachnącym, wiosennym powietrzu zza okna. Do następnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 No w końcu bo już się doczekać nie mogłem, Ił i Mig-3 to moje ulubione Stalinowskie konstrukcje. Co do wiosennego powietrza to wystarczy spojrzeć pod nogi i cały czar pryska A i napisz jak się sprawuje Trumpkowe nitowadło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 Robiłem nim nity tylko na Ile-2 w 72 i teraz tutaj. Wychodzi mniej więcej tak: Lubię to urządzenie, nic mi w nim nie przeszkadza, mimo, że jest plastikowe - dobrze mi się nim robi. Ma 4 różne tarczki z ząbkami. Generalnie uważam to za świetną inwestycję. Tylko boli mnie już ręka od tego nitowania :( Cały ogon, okolice kabiny pilotów i okapotowanie silnika ponitowane. Teraz czeka mnie największe wyzwanie. Płat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Skoro mówisz, że to taka dobra inwestycja to zainwestuję w to cacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Model jak dotąd zapowiada się rewelacyjnie(nic dziwnego, natchnienia szukasz przy moim ulubionym polskim gitarzyście). Sowiecki sprzęt ma jednak coś w sobie intrygującego. Będę tu częściej zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 Dzięki czsochaj! 3 Godzinki, model ponitowany. Nie mam cierpliwości, zeby nitować od szablonów, więc pojechałem wszystko z "ręki". Chyba nie jest najgorzej? Po nitowaniu, model przeszlifowałem na mokro papierem 1200, i wykąpałem w wodzie z płynem do mycia naczyń [cytrynowym ]. Starą szczoteczką do zębów całego Iłka wyszorowałem. I powiem Wam, że widać efekty, bo woda po nim była szara. (pył ze szlifowania). Teraz czeka sobie na wyschnięcie. Potem muszę dokleić prowadnice uzbrojenia podskszydłowego (czemu mi Firefox to słowo podkreśla?), popychacze sterów, lufy działek, el. przezroczyste i można brać się za malowanie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Hej! No no nity wyszły na prawdę super Chyba też sprawię sobie takie cudo do nitowania. Samoróbka nie zawsze działa jak bym chciał (przynajmniej moja ) Szturmowik zapowiada się bardzo fajnie. Trzymam kciuki. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 podskszydłowego (czemu mi Firefox to słowo podkreśla?) A od kiedy to samoloty mają skszydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 podskszydłowego (czemu mi Firefox to słowo podkreśla?) A od kiedy to samoloty mają skszydła? Pacan ze mnie... Ale, ale! "Podskrzydłowego" też mi podkreśla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Oj nitowadełko trzeba będzie zakupić, fajnie wygląda taki ponitowany, trzeba tak zacząć ze swoimi. Będzie level wyżej niż basic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Wnętrze jakim kolorem malowałeś ? Robie Ił2 Eduarda i wg instrukcji miałem malować greenem ,więc wg instrukcji pojechałem interior green wnętrze kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi