zmorka Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Witam serdecznie, naczytałem się tutaj troszke i teoretycznie "troche" juz wiem, co nie zmienia faktu,ze nic mi nie wychodzi, patrze na fotki początkujących kolegów i dochodze do wniosku,że powinienem zacząć łowić ryby , kupiłem na swój pierwszy model 206 , wybór prawie zupełnie przypadkowy, ale kocham rajdy , samochody i motocykle, więc tematyka jak najbardziej OK, pomalowałem go bazą (tzn.starałęm się) ale nie dopatrzyłem pewnej "dolegliwości", a mianowicie "słupek" po stronie kierowcy jest troszkę pofalowany i nie wiem czy po przyklejeniu szyby problem zniknie czy tez próbować ratować to na tym etapie, jeśli tak to czy może mi ktoś coś podpowiedzieć, będę wdzięczny , tak to wygląda póki co : A tutaj zbliżenie odwego słupka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Po pierwsze - witaj na forum Może spróbuj przymierzyć "na sucho" szybę i docisnąć palcem - zobaczysz mniej więcej jak wygląda problem, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia 2010 "słupek" po stronie kierowcy jest troszkę pofalowany i nie wiem czy po przyklejeniu szyby problem zniknie czy tez próbować ratować to na tym etapieZasadą powinno być by ratować wszystko co się da na jak najwcześniejszym etapie - późniejsze poprawki niejednokrotnie wiązać się będą z ogromem pracy i przy okazji kolejnymi uszkodzeniami. Stąd odpowiedź - RATUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 mi tam to wygląda na nadlewke, bys musiał zeszlifować by równo było, siknąć podkładem i jeszcze raz bazą i ok bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Kozi84, dzięki, ale chyba nikt mnie nie zrozumiał, ten słupek był już pofalowany jak wyjąłem model z pudełka, może na zdjęciu tego nie widać ale odstaje to dosyć mocno, jak mierze szybke , mniej więcej na środku i przy samym dachu, próbowałem delikatnie naginać ale robi się garb obok i tak w kółko, jak mocniej dociskam szybke jest ok, ale boję się , ze będzie lipka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 właśnie części wyjęte z pudła mają takowe nadlewki i nie jest to nic nienormalnego, przed wklejaniem części przeszlifuj je w miejscach nadlewek papierem ściernym i będzie robrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 A czy w to miejsce w rogu nie wchodzi czasem lusterko boczne i dlatego jest wycięcie? Wydaje mi się ze po jego wklejeniu przynajmniej ten uskok w rogu zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Zrób kilka fotek tego słupka z różnych stron, tak żebyśmy mieli pogląd na niego, bo ja np poza nadlewką w połowie słupka nic dziwnego przy nim nie widzę. Domyślam się że chodzi o przedni słupek a nie środkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Robiłem ten model i z tego co pamiętam, to w te miejsce wchodzi lusterko i je wypełnia. Sprawdź w instrukcji i przypasuj na sucho lusterka Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Witaj na forum Obejrzyj dokładnie ten słupek od wewnętrznej strony--jeśli to nadlewka to powinno być widać zarys odlewu i to co jest ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Ponaginałem,poprostowałem, mam nadzieje,że będzie dobrze, kurcze Panowie - supe forum, serdeczne dzięki za zainteresowanie , chylę czoła przed Wami Poprawna pisownia obowiązuje. Zaczynaj zdania z dużej litery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Tak jak już koledzy napisali, puguś w tym miejscu ma plastik osłaniający mocowanie lusterka i ewentualnie głośnik. ech, kochane to autko było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 A linie podziału blach poprawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Przyznam szczerze, że nie mam bladego pojęcia czym i jak to wykonać, tak samo zastanawiam się czy przyklejać teraz te wywietrzniki na dachu czy dopiero po polakierowaniu lakierem bezbarwnym, dużo wątpliwości , a juz całkiem boję się o pomalowanie ramek, klamek i słupków na czarno (oczywiście przed bezbarwnym), chciałem troszke "pobrudzić podwozie ale też obawiam się, że mogę przedobrzyć - bardzo to przyjemne ale jakie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 boję się o pomalowanie ramek, klamek i słupków na czarno (oczywiście przed bezbarwnym) Błędne założenie - te elementy maluje się po lakierowaniu i polerce lakieru - zwróć uwagę, że nie są błyszczące tylko lekko matowe - do malowania stosuje się farby typu "satin" lub "semigloss". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Wielkie dzięki Wuen, a co propoujesz z tymi wywietrznikami, przed czy po bezbarwnym,czy dopiero na końcu po kalkomanii i bezbarwnym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Mam kolejne pytanie do kolegów, chciałem polakierować lakierem bezbarwnym firmy Vallejo Air Glass no i lipa, tzn. lakier nie leci z aerografu, tak jakby był za gesty, czy można go czymś rozcieńczyć, jeśli tak to czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Firmowym rozcieńczalnikiem Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 No i wyladował w DOT-3, po polakierowaniu bezbarwnym lakierem robiłem linie podziału, chciałem troszkę "oczyścić" z tego co za dużo i zaczął mi się bezbarwny "kulkować", ale czemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Powrót do korzeni, czyli model po kapieli w dot-3, ale nie ma tego złego gdyż jest jeszcze trochę nadlewek do usunięcia , wiem wiem , tempo mojej pracy jest bliskie zeru ale jak ktoś nie może poruszać się o własnych siłach to tak czasem bywa, więc proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2010 No i właśnie dostałem to , co było mi niezbędne , mam nadzieje ,że teraz praca ruszy z miejsca, jak uda mi się dopadować złączki to polece jeszcze z podkładem na świeżo "oddotowana" karoserie pracuje cichutko i jest super regulacja cisnienia fabrycznie nastawione na 2-4 i tak w kółko, chodzi cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2010 Właśnie testowałem nowy kompresorek i położyłem za jego pomocą świeży podkład, moim zdaniem nie jest najgorzej, teraz papierek 2000 i można kłaść baze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Mam takie pytanie, czy szyby można "wymoczyć" w DOT-3 ?? Troszkę zepsułem ramki i chciałbym zrobić od nowa , ale boję się żeby płyn mi jej nie zniszczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Mimo wielu kąpieli dotowych i zniszczeniu plastiku postanowiłem brnąć dalej, jako że jest to mój pierwszy model miałem ochotę zutylizować go już kilka razy, ale cóż postanowiłem się nie poddawać , jest jak jest i lepiej przynajmniej na razie nie będzię, postanowiłem ,że będzie to doskonała baza do ćwiczeń (choć zamiar był zupełnie inny) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Witam ponownie , jako że prace posuwają sie bardzo wolno postanowiłem skorzystac z krytyki kolegów nim zakończe swoje pierwsze dzieło, zrobiłem na próbe troszkę błotka, gdyż niestety chciałbym przypudrować wszystkie mankamenty modelu kilka razy kąpanego w docie oraz wynikające z braku mego doświadczenia, modelik nie jest jeszcze ani sklejony ani skończony więc każda podpowiedź będzie dla mnie na wagę złota, to tylko przymiarka, czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi