Skocz do zawartości

IDF Merkava IV LIC (Academy)

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra bawi mnie trochę ta dywagacja na temat kół.

Jeżeli ktoś zarzuca że są złej średnicy z zestawu to na czym to opierał

znowu żywica lepsza bo lepsza...... - poproszę plany lub wymiary kół i tak różnicy prawie nie widać na modelu a kształt ogólnie poprawny i możliwy do użycia - tu i tu są rzeczy do przyczepienia.

Ja tam bym sobie dał siana z kołami z żywicy dla kilku drobnych elementów nie ma sensu wydawać kasy - oczywiście co innego gdyby były to innego typu koła.

I tak trzeba to upigmentować i za bardzo to nic nie będzie widać;)

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To teraz wiem również dla czego łańcuch jest długi i zamocowany na tych kołeczkach w wysięgniku. Ale patent faktycznie skuteczny.

To jeszcze jedno pytanie o "TARAN" montowany w wersji LIC. Jak on wygląda?

Ech z tymi kołami...

Jak pisałem wyżej -jak dla mnie bardziej poprawne są koła żywiczne. Oglądałem zdjęcia i porównywałem z kołami Academy. Im więcej zdjęć, tym bardziej przekonywałem się, że trzeba je wymienić. Legend zrobił je po prostu bardziej podobne (moim zdaniem). Daleki jestem od stwierdzenia, że jak żywica to musi być "de best". W tym jednak przypadku uznałem, że mój model będzie bardziej cieszył moje oko i nie powodował stresu jeżeli stanie na kołach od Legenda.

Jeżeli więc ktoś nie uznaje powodów racjonalnych mojej decyzji o zmianie, to niech uzna, że były to zmiany z przyczyn emocjonalnych.

Normalnie jak rozchwiana kobieta w średnim wieku. Aaaaaaaaaaaaa..!!!

Chodziło mi tylko o info dla innych że to tak nie do końca jest z tymi dodatkami ;)

Nie przejmuj się budowa idzie dobrze anti-slip gitowy (mi się nie chciało) - tak trzymać!

Pewnie sobie też zrobię następną merkavkę bo podobają mi się te ufologiczne tanki - będę się przyglądał relacji ;)

Edytowane przez Gość

Nie odebrałem Twojego postu jako krytyki. Z dodatkami jest tak, że są tacy którzy nie umieją się bez nich obejść i tacy, którzy robią cuda "prosto z pudła". Nie ma co się doktoryzować. Cieszę się, że mam kolejnego widza na warsztacie. Myślę, że wkrótce będzie update.

Pozdrawiam i przesyłam pozytywne fluidy!!

Witam.

Jako, że kończę maskować wieżę w swoim modelu mam pytanie co do zdjęć jakie znalazłem w sieci:

Prawda czy fałsz:

stage38ed.jpg

stage37ed.jpg

25427844.jpg

??

Znających odpowiedzi na to pytanie proszę o podzielenie się nią.

Szalom!!

Madeira ,niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ,natomiast chciałbym dodać w uzupełnieniu wypowiedzi Brathass-a,że 4-ki są również wyposażane w specjalnie skonstruowane dla nich trały naciskowe.

m81i.jpg

Testowano je również na 3

m79ow.jpg

niestety nie przeszły testów pozytywnie na Mk 3.

Witam.

Odpowiedzi na pytania się znalazły (znaczy się Barthass się wypowiedział ). Na pierwszym zdjęciu jest babol, natomiast drugie i trzecie są poprawne. Zamieszczam zdjęcia potwierdzające:

2jan2009z.jpg

tylwiezy.jpg

jo dzięki za uzupełnienie pytania tafi'ego. Z końcem tygodnia powinienem się uwinąć z powierzchnią antypoślizgową wieży. Dam znać. ;)

Szalom dla wszystkich!!

Warto było....

Witam.

Jak obiecałem wstawiam fotki mojej Merkavy z całą powierzchnią antypoślizgową. Robi wrażenie.

powwie1.jpg

powwie3.jpg

powwie2.jpg

Teraz czas na naszpikowanie wieży różnymi, dziwnymi nieraz wynalazkami Izraelskiego przemysłu zbrojeniowego. Jeśli ktoś ma, to proszę o zdjęcia górnej i bocznych części wieży. Na pewno będą pomocne. Z góry dzięki za zainteresowanie.

Szalom!!

jaką farbką będziesz malował ?

Będę posłuszny zapiskom naszego forum i użyję Humbrola 84. Ale gdzie tam jeszcze... Jak już ogarnę dodatkowe elementy wieży, trzeba się będzie wziąć za łańcuchy pod koszem. To ma w oryginale fajną nazwę, tylko w tym momencie mi wyleciała z głowy...

Mirek, Ty nie planujesz zrobienia jeszcze jakiejś Merkavy? ;) Ta Twoja "dwójeczka" wyszła bardzo zacnie. ;)

Witam znów.

Żeby nie było, że madeira się obija:

nic1.jpg

nic3.jpg

nic2.jpg

nic4.jpg

nic5.jpg

Zostało uporać się z łańcuchami pod koszem wieży i przerobić mocowania karabinów. Jak będzie coś nowego do pokazania to dam znać.

Pozdrawiam!!

• 3 months later...

Witam,czy w zestawie Academi lancuchy z kulkami sa wykonane z plastyku czy sa metalowe

Fototrawione łańcuchy+ plastikowe kule składane z 2 połówek, nie najlepiej to wygląda, zwłaszcza płaski fototrawiony łańcuch.

Gdzies czytalem iz w zestawie Merkawy III Academi sa wykonane z metalu.

Tak, ale są całkowicie bezwartościowe.

Ukazal sie tez model Merkawy z Bronco ,czy ktos moze cos powiedziec ktory model jest lepszy,dokladniejszy Bronco czy Academi

Hobby Boss, nie Bronco. Model z hobby boss ma jeden wielki bubel- źle ustawione zawieszenie, jak z resztą to na razie nie wiadomo, brak jak na razie jakichś innych recenzji w internecie, to jeszcze nowość.

Potwierdzam każde słowo Barthassa. Przepraszam koledzy za brak postępów w budowie Merkavy, ale narazie z Tygrysem walczę. Jak mnie najdzie, to pewnie coś dłubnę przy niej.

Pozdrawiam!!

• 4 months later...

Mały update z początków malowania.

M%252520IV%2525203.jpg

M%252520IV%2525202.jpg

M%252520IV%2525201.jpg

W rzeczywistości model jest ciemniejszy i kolor daje dobra bazę do wersji ostatecznej, która będzie wyglądała mniej więcej tak:

merkava_mk4_l7.jpg

Musze jeszcze kilka elementów dorobić (łańcuchy, osprzęt głównego km'u, kable, anteny..).

Szalom!!