voseba Napisano 25 Stycznia 2010 Share Napisano 25 Stycznia 2010 Taki komentarz zachęca do działania. Moje posty nie mają być czynnikiem motywującym. Motywacja to jest to czego autor potrzebuje najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmalTrak Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Zbiornik w Scanii wygląda w rzeczywistości inaczej. Przede wszystkim zeszlifuj z niego opaski, bo są w nieprawidłowych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Chłopaki ma ktoś może z was ospojlerowanie kabiny Scanii takiej jak robi ją jawkers. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Aktualizacja! pomalowałem bak jeszcze zostaje przykleić korek i prysnąć bezbarwnym i wypolerować . Belka wleczona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Przy takiej kontrukcji ta ostatnia oś za długo by nie wytrzymała. Opierasz się na jakichś zdjęciach oryginału, bo to z 1:1 chyba nie ma nic wspólnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Śledzę budowę Scanii schenken z norweskiej strony. Modelarz robił bardzo podobnie i mój wujek wyczytał bo mieszka w norwegi że stosuje się do oryginału więc chyba to ma coś wspólnego z oryginałem Scaniowskim. Jeszcze poszperam w poszukiwaniu org. zdjęć tego elementu jak w ogóle nie będzie to miało nic wspólnego z oryginałem to przerobie to. Tu macie zdjęcie które pokazuje jak to robił norweg.(strona z której zaczerpnąłem zdjęcie Teamsorlandet.no) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Opierasz się na jakichś zdjęciach oryginału, bo to z 1:1 chyba nie ma nic wspólnego ? Czepiasz sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 U tego Norwega jako tako to wygląda, jest równo, ładnie profile porobione. U Ciebie tylko powycinane i to nie zawsze równo PCV, krzywa blaszka i koniec. Popatrz na jego zawieszenie i na Twoje. Widzisz różnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazioo Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Ale tak nie wygląda oś wleczona w Scanii! Miech od podnoszenia osi jest zamocowany na takim mocowaniu w kształcie V. A od górnej części miecha idą mocowania do osi w kształcie zjeżdżalni. Przestudiuj dobrze rysunki techniczne.A dokładniej rysunek Scanii 6x2*4NA lub NB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckertom Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Widzę że budowa sie posuwa, czekamy na dalsze efekty. A co do osi to ogółem nie wygląda źle, ale trochę racji koledzy mają, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak oryginał (mam taka na placu a nie jedna poduszke juz tam wymienilem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Zrobiłem od nowa mocowanie tylnej osi. Może być?? Edytowane 31 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michuXCZ Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Poducha nie powinna być czasem trochę bliżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EuroTrakker Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam! Kolego lolek300124 Przedstawię zdjęcie mojego zawieszenia takiej osi w Scanii, również opierałem się na oryginale i wygląda to zupełnie inaczej niż na forum norweskim, z resztą, sam zobacz: A tak wygląda z osią: Tak w ogóle, to niech się lepsi ode mnie wypowiedzą, która wersja zawieszenia osi podporowej wleczonej jest poprawna. Pozdrawiam Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon956 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 spox będzie kanion jeszcze dużo pracy przed tobą powodzonka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Może to nie ma znaczenia ,ale ja robię oś wleczona nie skrętną a ty oś wleczona skrętnąi może test różnica w zawieszeniu w tych konfiguracjach.takie jest moje zdanie. Pozdrawiam PS. CO to za Scania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazioo Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Nie ma różnicy. To co pokazał EuroTrakker według mnie jest poprawniejsza. Sam mam w swojej Scanii tak zrobione oraz na niemieckim forum gościu co robił Scanie Kai Andersens użył konwersji osi wleczonej z dokładnie tym mechanizmem podnoszenia. Na rysunkach technicznych też jest taka pokazana. Masz może zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości? Ta która Ty zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 A to co ja i ten norweg zrobił to ma coś wspólnego z rzeczywistością. PS.Za 3-4 dni zgłoszę się do ciebie z odlewami ok? odpisz na gg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 A to co ja i ten norweg zrobił to ma coś wspólnego z rzeczywistością. Przestudiuj dokładnie plany to będziesz wiedział. Ewentualnie jeśli korzystasz już z jakiś to podaj link lub wrzuć na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Korzystać za bardzo nie mam z czego. Jak bym miał to bym nie sugerował się innymi relacjami. koledzy jak macie jakieś plany to wspomoglibyście mnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 heh, jak sie nazywa budowanie modelu na podstawie innego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 To zależy. Czy kopiuje całość, czy tylko elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Witam ten temat też się trochę zakurzył więc czas na aktualizacje. Wnętrze, trochę podgapiłem z relacji smaltraka jak zrobić by wyglądało jak na R-ke przystało. Zrobiłem łóżko sam ponieważ chwilowa mam brak wpływów do anorektycznego portfela. Chyba w miare mi wyszło? Pospachowałem zderzak i przerobiłem boki tak aby kasta nie leciała na plecy. No i nie przechyla się do tyłu więc jest ok. Zaczełem już pomału sklejać zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Do łóżka jakiej grubości PCV użyłeś? Ładnie się prezentują roboty, aż się zachęciłem samemu zrobić łóżko Dalej ma powstawać Juha Ristimaa, czy zmieniasz plany? Malować będziesz Aerografem czy jak? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Na łóżko użyłem PCV 1mm, zrób a wiele lepiej wygląda niż standardwe, ale moje zasługuje jeszcze na obróbkę. Planów nie zmieniłem Juha Ristimma powstaje i nie zamierzam się wycofywać, mam zamiar wydrukować kalkomanie, a te płonienie w innym odcieniu będe samemu malował. Pozdrawiam i też namawiam na jakiś grupszy projekcik jak juz kiedyś napisałem że urządzimy Mini nordy trophy, już mamy 3 pierwsze miejsca ja i moja legend, sandi i jego shogun, i pazio i jego BlueFire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazioo Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Aby kabina nie była przechylona do tyłu to podwyższa się tylne zawieszenie kabiny. A jeśli to się zrobi trzeba podwyższyć nadkola z racji przerwy jaka wtedy powstanie ale fakt jest też taki ze w serii R były one wyższe niż 4. Tak więc jeśli nie podwyższysz zawieszenia to i tak będzie Ci lecieć do tyłu a jeśli nie, to nie osiądzie na zawieszeniu tylko na nadkolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi