Skocz do zawartości

Scania "LEGEND" Juha Ristimaa

lolek300124

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 201
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Śledzę budowę Scanii schenken z norweskiej strony. Modelarz robił bardzo podobnie i mój wujek wyczytał bo mieszka w norwegi że stosuje się do oryginału więc chyba to ma coś wspólnego z oryginałem Scaniowskim. Jeszcze poszperam w poszukiwaniu org. zdjęć tego elementu jak w ogóle nie będzie to miało nic wspólnego z oryginałem to przerobie to. Tu macie zdjęcie które pokazuje jak to robił norweg.(strona z której zaczerpnąłem zdjęcie Teamsorlandet.no)

d92d31f99a9aa4a9med.jpg

Ale tak nie wygląda oś wleczona w Scanii! Miech od podnoszenia osi jest zamocowany na takim mocowaniu w kształcie V. A od górnej części miecha idą mocowania do osi w kształcie zjeżdżalni. Przestudiuj dobrze rysunki techniczne.A dokładniej rysunek Scanii 6x2*4NA lub NB

Widzę że budowa sie posuwa, czekamy na dalsze efekty. A co do osi to ogółem nie wygląda źle, ale trochę racji koledzy mają, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak oryginał (mam taka na placu a nie jedna poduszke juz tam wymienilem)

Pozdrawiam

Witam!

Kolego lolek300124

Przedstawię zdjęcie mojego zawieszenia takiej osi w Scanii, również opierałem się na oryginale i wygląda to zupełnie inaczej niż na forum norweskim, z resztą, sam zobacz:

poduszkaq.jpg

A tak wygląda z osią:

tagaxle.jpg

Tak w ogóle, to niech się lepsi ode mnie wypowiedzą, która wersja zawieszenia osi podporowej wleczonej jest poprawna.

Pozdrawiam

Adrian

Może to nie ma znaczenia ,ale ja robię oś wleczona nie skrętną a ty oś wleczona skrętnąi może test różnica w zawieszeniu w tych konfiguracjach.takie jest moje zdanie. Pozdrawiam

PS. CO to za Scania??

Nie ma różnicy. To co pokazał EuroTrakker według mnie jest poprawniejsza. Sam mam w swojej Scanii tak zrobione oraz na niemieckim forum gościu co robił Scanie Kai Andersens użył konwersji osi wleczonej z dokładnie tym mechanizmem podnoszenia. Na rysunkach technicznych też jest taka pokazana. Masz może zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości? Ta która Ty zrobiłeś?

A to co ja i ten norweg zrobił to ma coś wspólnego z rzeczywistością.

PS.Za 3-4 dni zgłoszę się do ciebie z odlewami ok? odpisz na gg!

A to co ja i ten norweg zrobił to ma coś wspólnego z rzeczywistością.

Przestudiuj dokładnie plany to będziesz wiedział. Ewentualnie jeśli korzystasz już z jakiś to podaj link lub wrzuć na forum.

Korzystać za bardzo nie mam z czego. Jak bym miał to bym nie sugerował się innymi relacjami. koledzy jak macie jakieś plany to wspomoglibyście mnie??

• 1 month later...

Witam ten temat też się trochę zakurzył więc czas na aktualizacje.

Wnętrze, trochę podgapiłem z relacji smaltraka jak zrobić by wyglądało jak na R-ke przystało.

dc4f18bb3d57dff2med.jpg

d9a3ce3fe7b6c3c1med.jpg

Zrobiłem łóżko sam ponieważ chwilowa mam brak wpływów do anorektycznego portfela. Chyba w miare mi wyszło?

d9a3ce3fe7b6c3c1med.jpg

cfb3e6fe47698a09med.jpg

Pospachowałem zderzak i przerobiłem boki tak aby kasta nie leciała na plecy.

c1a72d978c6edce9med.jpg

b997d788b977f0famed.jpg

No i nie przechyla się do tyłu więc jest ok.

bb45508a9304d44dmed.jpg

Zaczełem już pomału sklejać zabudowę.

3aef30646b5592f4med.jpg

382378e97be8429fmed.jpg

Do łóżka jakiej grubości PCV użyłeś?

Ładnie się prezentują roboty, aż się zachęciłem samemu zrobić łóżko

Dalej ma powstawać Juha Ristimaa, czy zmieniasz plany? Malować będziesz Aerografem czy jak?

Pozdrawiam.

Na łóżko użyłem PCV 1mm, zrób a wiele lepiej wygląda niż standardwe, ale moje zasługuje jeszcze na obróbkę.

Planów nie zmieniłem Juha Ristimma powstaje i nie zamierzam się wycofywać, mam zamiar wydrukować kalkomanie, a te płonienie w innym odcieniu będe samemu malował.

Pozdrawiam i też namawiam na jakiś grupszy projekcik jak juz kiedyś napisałem że urządzimy Mini nordy trophy, już mamy 3 pierwsze miejsca ja i moja legend, sandi i jego shogun, i pazio i jego BlueFire.

Aby kabina nie była przechylona do tyłu to podwyższa się tylne zawieszenie kabiny. A jeśli to się zrobi trzeba podwyższyć nadkola z racji przerwy jaka wtedy powstanie ale fakt jest też taki ze w serii R były one wyższe niż 4. Tak więc jeśli nie podwyższysz zawieszenia to i tak będzie Ci lecieć do tyłu a jeśli nie, to nie osiądzie na zawieszeniu tylko na nadkolach.