Mirek66 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Witam. Model Italeri chciał bym zrobić jako pojazd M-60 Magach 6B Gal. Dla tego musiałem dorobić kosz który jest charakterystyczny dla tej wersji pojazdu natomiast zestawowy w niczym nie przypomina oryginału . Czeka mnie jeszcze dość spora ilość przeróbek oraz dorabiania części myślę ze przy waszej pomocy dam radę. Wszelkie uwagi oraz pomoc merytoryczna jest mile widziana. POZDRAWIAM Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Widzę że fabryka daje pełną parą jeden warsztat za drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Widzę, że jak to u Italeri, beż szpachli się nie obeszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Widzę że fabryka daje pełną parą jeden warsztat za drugim I to jaki przedział czasowy Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Małymi kroczkami do przodu te małe ‘’duperele ” zajęły mi więcej czasu jak się spodziewałem ale to nic myślę że jutro skończę budowę wieży . Na razie tyle jak coś jeszcze wydzióbie to pokaże . P.S dzięki koledzy za zainteresowanie co do szpachli nie ma to nic wspólnego z firmą Italieri ponieważ model waloryzuje blaszkami i wszystkie miejsca zaznaczone do wklejania części plastikowych musiałem po prostu zaszpachlować , sklejam również model dragona gdzie szpachla również jest potrzebna. POZDRAWIAM Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 No no. Jak na razie czysto i ładnie Powodzenia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam! Dorobiłem uchwyty oraz relingi do kosza następnie wykonałem gniazda anten z igły od kleju contacta. Paski na skrzyni i skrzynkach wykonałem z ramki po elementach foto trawionych . Dorobiłem uchwyty na kopułce oraz włazie i przykleiłem peryskopy "EDKA". Wykonałem także od podstaw imitację szyny , pozostało mi jeszcze przerobienie "FNów" oraz wykonanie od podstaw jednej podstawy. Na razie to tyle jak wykończę wieżyczkę to pokażę. Wszelkie rady i sugestie są mile widziane. POZDRAWIAM Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Mirku, sporo czasu upłynęło, od kąd pokazałeś swoje pierwsze projekty na sPWM. W tzw. międzyczasie wyraźnie nie próżnowałeś i nawet przeskoczyłeś do innej "bajki" tematycznej . Nie znam się na współcześniakach, jednak od estetyczno-technicznej strony razi mnie kilka detali. Ślady CA w miejscach klejenia drucianych szebli "kosza" (wiem, że ciężko o czystość klejenia przy tego typu detalach), nieobrobiony szew od łączenia form na wystającym, "tuboidalnym" elemencie na prawym boku wieży (to chyba wyrzutnik granatów dymnych? ). Z peryskopami Edka się pospieszyłeś. Dużo ładniej (i naturalniej) by to wyglądało, gdyby było wykonane z kawałków kolorowej pleksy. Malowane imitacje szkieł to jednak nie to samo ... Wieża, szczególnie gniazda anten, całkiem miła dla oka P.S. Mam nadzieję, że wykonasz nowe (nie koniecznie pracujące) trókątne ucha demontażowe na płycie nadsilnikowej. Te odlane przez Italkę wyglądają słabo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Cześć Kaziu w zasadzie to kosz jeszcze nie był szlifowany gdyż znając życie zanim skończę prace nad wieżą na pewno coś z niego obłamie dlatego zrobię to na końcu . To coś to moździerz i fakt dałem ciała ale da się poprawić , natomiast co do peryskopów aż tak ambitny to nie jestem . Uchwyty na płycie dwa dorobiłem czy resztę muszę pomyśleć Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na niedoróbki . Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Żeby uniknąć zachlapania klejem CA ja używam kleju Patex w żelu - kropelke robię gdzieś poza modelem, a potem delikatnie albo mocze doklejany element, albo nanosze patyczkiem. Żel się nie rozlewa i przy drobnicy wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2010 Witam! author21 Ja te tak robię tylko czasami nie które łączenia trzeba przelać rzadkim klejem aby wzmocnić spoinę a potem przeszlifować Wypocin ciąg dalszy : Dorobiłem podstawę pod KM na kopułce przerobiłem FN od Merkawy oraz wszystkie trzy zwaloryzowałem blaszkami EDKA Model uważam praktycznie za skończony pozostało mi jeszcze po doszlifowywać oraz przeczyścić tylne światła. Na razie to tyle Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Witaj Mirku No, no niezła robota jest na co popatrzeć. Jednak jest parę nieścisłości merytorycznych czyli (aż 2 ) czyli: Robisz wersję 6Bet-Gal a więc: -musiałbyś zmienić zasobnik z optyką SKO-ta skrzynka przed włazem dowódcy (jak znajdę, to wrzucę zdjęcia) -brak skrzynki na oleje i smary, która znajduje się na tylnym błotniku, zaraz obok skrzynki z interkomem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Jak na razie fajny modelik, a co do wiedzy merytorycznej to chyba tylko de facto najlepszy Barthass. Swoją drogą czy nick "Brarthass" to również coś z Izraela? Pozdrawiam:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Dzięki Bartku właśnie dziś zagruntowałem czorta ale za dwa dni da się dalej walczyć tak że jak masz to dawaj na duch gajur dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Barthass. Swoją drogą czy nick "Brarthass" to również coś z Izraela? Nie, tak sobie kiedyś wymyśliłem Co do Magacha, to tak teraz patrzę, i wyrzutnie granatów dymnych IS-10 są wklejone pod złym kątem, spójrz: A oto fotki głowicy optycznej SKO: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2010 Dzięki Bartku z tą głowicą to nie ma problemu gdyż skopiuję z Merkavy chyba dobrze myślę ? a z wyrzutnikami to wiem wkleiłem według instrukcji a po paru dniach przeszukując strony IDF zobaczyłem to ale moje próby oderwania spełzły na niczym ciąć mi się nie chce gdyż mogę uszkodzić więcej , ale te wyrzutnie też nie są wszystkie w identycznym położeniu Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Nie mówiłem że pogrzebie i znajdzie:) Powinien pracować jako doradca rządu Izraela i im tam systematycznie wprowadzać korekty w sprzęcie, malowaniu itp., itd., Pozdrawiam Was panowie i nadal śledzę postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Powoli do przodu Przerobiłem wyrzutniki dorobiłem zasobnik oraz położyłem podkład z humbrol 83 z dodatkiem białej . Po wyschnięciu pobrudziłem go trochę a następnie doprowadziłem do porządku mieszanką humbrol83,26 oraz białej ,coś mi aerko napluło trochę ale jak dobrze wyschnie i tak muszę miękkim pędzelkiem prze polerować wszystko . Następnym etapem będzie pomalowanie drobnych części oraz sido jak to zrobię to wrzucę fotki . Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Ładne cieniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 15 Lutego 2010 Autor Share Napisano 15 Lutego 2010 Dzięki Tomku . Model dostał kalki oraz kółka i gąski , ponadto jest po płukance brązem Van Dycka . Teraz będę rozjaśniał model przy pomocy farb akrylowych oraz pigmentów .Jak coś zdziałam to się pochwalę . Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 Ładnie wyszedł, szkoda, że wcześniej nie zauważyłem relacji. Ja nie długo robię swojego M60A1 od Revella i już wiem na czym mam się wzorować, bo z współczesnych jestem zielony Czekam na pigmenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 No i koniec zapraszam do galerii . Dzięki Krzychu będę podglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi