Skocz do zawartości

M-60 Magach 6B Gal Italeri 1:35 + EDUARD

Mirek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Model Italeri chciał bym zrobić jako pojazd M-60 Magach 6B Gal.

Dla tego musiałem dorobić kosz który jest charakterystyczny dla tej wersji pojazdu natomiast zestawowy w niczym nie przypomina oryginału .

Czeka mnie jeszcze dość spora ilość przeróbek oraz dorabiania części myślę ze przy waszej pomocy dam radę.

Wszelkie uwagi oraz pomoc merytoryczna jest mile widziana.

POZDRAWIAM Mirek.

1212110.jpg

11111123.jpg

imgp6943.jpg

17786.jpg

22803.jpg

33349.jpg

44422.jpg

imgp7167.jpg

imgp7168.jpg

imgp7169.jpg

w800.png

Witam.

Małymi kroczkami do przodu te małe ‘’duperele ” zajęły mi więcej czasu jak się spodziewałem ale to nic myślę że jutro skończę budowę wieży .

Na razie tyle jak coś jeszcze wydzióbie to pokaże .

P.S dzięki koledzy za zainteresowanie co do szpachli nie ma to nic wspólnego z firmą Italieri ponieważ model waloryzuje blaszkami i wszystkie miejsca zaznaczone do wklejania części plastikowych musiałem po prostu zaszpachlować , sklejam również model dragona gdzie szpachla również jest potrzebna.

POZDRAWIAM Mirek

imgp7170.jpg

imgp7171.jpg

imgp7172.jpg

Witam!

Dorobiłem uchwyty oraz relingi do kosza następnie wykonałem gniazda anten z igły od kleju contacta.

Paski na skrzyni i skrzynkach wykonałem z ramki po elementach foto trawionych .

Dorobiłem uchwyty na kopułce oraz włazie i przykleiłem peryskopy "EDKA".

Wykonałem także od podstaw imitację szyny , pozostało mi jeszcze przerobienie "FNów" oraz wykonanie od podstaw jednej podstawy.

Na razie to tyle jak wykończę wieżyczkę to pokażę.

Wszelkie rady i sugestie są mile widziane.

POZDRAWIAM Mirek.

imgp7185.jpg

imgp7186.jpg

imgp7187.jpg

imgp7188.jpg

Mirku, sporo czasu upłynęło, od kąd pokazałeś swoje pierwsze projekty na sPWM. W tzw. międzyczasie wyraźnie nie próżnowałeś i nawet przeskoczyłeś do innej "bajki" tematycznej . Nie znam się na współcześniakach, jednak od estetyczno-technicznej strony razi mnie kilka detali. Ślady CA w miejscach klejenia drucianych szebli "kosza" (wiem, że ciężko o czystość klejenia przy tego typu detalach), nieobrobiony szew od łączenia form na wystającym, "tuboidalnym" elemencie na prawym boku wieży (to chyba wyrzutnik granatów dymnych? ). Z peryskopami Edka się pospieszyłeś. Dużo ładniej (i naturalniej) by to wyglądało, gdyby było wykonane z kawałków kolorowej pleksy. Malowane imitacje szkieł to jednak nie to samo ...

Wieża, szczególnie gniazda anten, całkiem miła dla oka

P.S. Mam nadzieję, że wykonasz nowe (nie koniecznie pracujące) trókątne ucha demontażowe na płycie nadsilnikowej. Te odlane przez Italkę wyglądają słabo...

Cześć Kaziu w zasadzie to kosz jeszcze nie był szlifowany gdyż znając życie zanim skończę prace nad wieżą na pewno coś z niego obłamie

dlatego zrobię to na końcu . To coś to moździerz i fakt dałem ciała ale da się poprawić , natomiast co do peryskopów aż tak ambitny to nie jestem

. Uchwyty na płycie dwa dorobiłem czy resztę muszę pomyśleć

Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na niedoróbki . Mirek .

Żeby uniknąć zachlapania klejem CA ja używam kleju Patex w żelu - kropelke robię gdzieś poza modelem, a potem delikatnie albo mocze doklejany element, albo nanosze patyczkiem. Żel się nie rozlewa i przy drobnicy wygodniejszy.

Witam!

author21 Ja te tak robię tylko czasami nie które łączenia trzeba przelać rzadkim klejem aby wzmocnić spoinę a potem przeszlifować

Wypocin ciąg dalszy :

Dorobiłem podstawę pod KM na kopułce przerobiłem FN od Merkawy oraz wszystkie trzy zwaloryzowałem blaszkami EDKA

Model uważam praktycznie za skończony pozostało mi jeszcze po doszlifowywać oraz przeczyścić tylne światła.

Na razie to tyle Mirek.

imgp7191.jpg

imgp7192.jpg

imgp7193.jpg

imgp7194.jpg

imgp7195.jpg

• 3 weeks later...

Witaj Mirku

No, no niezła robota jest na co popatrzeć. Jednak jest parę nieścisłości merytorycznych czyli (aż 2 ) czyli:

Robisz wersję 6Bet-Gal a więc:

-musiałbyś zmienić zasobnik z optyką SKO-ta skrzynka przed włazem dowódcy (jak znajdę, to wrzucę zdjęcia)

-brak skrzynki na oleje i smary, która znajduje się na tylnym błotniku, zaraz obok skrzynki z interkomem.

Pozdrawiam.

Barthass. Swoją drogą czy nick "Brarthass" to również coś z Izraela?

Nie, tak sobie kiedyś wymyśliłem

Co do Magacha, to tak teraz patrzę, i wyrzutnie granatów dymnych IS-10 są wklejone pod złym kątem, spójrz:

Bet-Gal.jpg

38.jpg

A oto fotki głowicy optycznej SKO:

10.jpg

GalSKO.jpg

Dzięki Bartku z tą głowicą to nie ma problemu gdyż skopiuję z Merkavy chyba dobrze myślę ? a z wyrzutnikami to wiem wkleiłem według instrukcji

a po paru dniach przeszukując strony IDF zobaczyłem to ale moje próby oderwania spełzły na niczym ciąć mi się nie chce gdyż mogę uszkodzić więcej , ale te wyrzutnie też nie są wszystkie w identycznym położeniu

Mirek .

Powoli do przodu

Przerobiłem wyrzutniki dorobiłem zasobnik oraz położyłem podkład z humbrol 83 z dodatkiem białej .

Po wyschnięciu pobrudziłem go trochę a następnie doprowadziłem do porządku mieszanką humbrol83,26 oraz białej ,coś mi aerko napluło trochę ale jak dobrze wyschnie i tak muszę miękkim pędzelkiem prze polerować wszystko .

Następnym etapem będzie pomalowanie drobnych części oraz sido jak to

zrobię to wrzucę fotki .

Mirek .

imgp7342.jpg

imgp7343.jpg

imgp7344.jpg

imgp7349.jpg

imgp7350.jpg

Dzięki Tomku .

Model dostał kalki oraz kółka i gąski , ponadto jest po płukance brązem Van Dycka .

Teraz będę rozjaśniał model przy pomocy farb akrylowych oraz pigmentów .Jak coś zdziałam to się pochwalę .

Mirek .

imgp7371.jpg

imgp7373.jpg

imgp7374.jpg

imgp7375i.jpg

Ładnie wyszedł, szkoda, że wcześniej nie zauważyłem relacji.

Ja nie długo robię swojego M60A1 od Revella i już wiem na czym mam się wzorować, bo z współczesnych jestem zielony

Czekam na pigmenty