GEM Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam wszystkich którzy trafili do tej galerii. Model który chcę Wam zaprezentować powstał przy wydatnej pomocy wielu kolegów, którym jeszcze raz bardzo dziękuję. Model został wzbogacony tylko o zestaw blach Tamiya z naciągami. Budowa modelu przebiegała bez niespodzianek. Dla wielu Swordfish był samolotem brzydkim, mnie jego sylwetka urzekła już dawno. Do budowy tego modelu zabierałem się dość długo i wreszcie jest, mam wymarzonego miecznika. Relacja z budowy znajduje się tutaj: viewtopic.php?t=17657 Zdjęcia pochodzą z różnych „sesji”, i dlatego jest na nich różne tło. Bardzo proszę oceńcie sami. Na zakończenie dla cierpliwych kilka informacji o tym samolocie: W 1933 roku w angielskiej Fairey Aviation Company Limited, z własnej inicjatywy firmy skonstruowano samolot bombowo-torpedowy i rozpoznawczy w oznaczony, jako TSR I (Torpedo-Strike-Reconnaissance). Prototyp został oblatany w dniu 31 marca 1933 roku. Samolot miał typową dla brytyjskich samolotów torpedowych tego okresu, konserwatywną konstrukcję dwupłata z odkrytymi kabinami trzyosobowej załogi i stałym podwoziem. Napędzany był silnikiem gwiazdowym Bristol Pegasus II M (640 KM). . Po wszechstronnych próbach, samolot został oceniony jako udana konstrukcja i zaakceptowany na uzbrojenie brytyjskiego lotnictwa Marynarki Wojennej, otrzymując nazwę Swordfish. 23 kwietnia 1935 fabryka otrzymała pierwsze zamówienie na 86 sztuk. Pierwszy seryjny samolot został oblatany 31 grudnia 1935,a produkcja na większą skalę ruszyła w 1936. Pierwszą i przez długi czas jedyną wersją seryjną był Fairey Swordfish Mk. I, budowany zarówno w podstawowej wersji samolotu pokładowego bombowo – torpedowo -rozpoznawczego z podwoziem kołowym, bazujące na lotniskowcach. W maju 1941roku samoloty Fairey Swordfish z dywizjonów 810 i 818 z lotniskowca HMS Ark Royal oraz z dywizjonu 825 z lotniskowca HMS Victorius wzięły udział w akcji poszukiwania niemieckiego pancernika „BISMARCK” Po kilkakrotnych atakach, 2 torpedy wystrzelone przez samoloty Swordfish trafiły "Bismarcka", z tego jedna uszkodziła mu ster uniemożliwiając jego ucieczkę. Produkcję seryjną samolotów Fairey Swordfish zakończono 18 sierpnia 1944 roku, po wyprodukowaniu we wszystkich wersjach 2392 samolotów. Informacje wybrane z serwisu „wikipedia” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Dosłownie brak słow. Model jest rewelacyjny. Super wygląda z połówką przezroczystego kadłuba. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Piękny miecznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 No szczęka opada. Serio. Nawet nie mam się do czego przyczepić... Leżę na łopatkach i kwiczę z zazdrości pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam. Obserwowałęm pracęnad tym modelem i powiem tak mam zwyczaj nie wypowiadania się odnośnie modeli strszych latadełek ale Twój mnie urzekł, jakością zdięć (ja się dalej uczę); Nitami na kadłubie; chłodnicą i całością wykonania; Piękna robota, i te naciągi Będe inny wogóle mi sie nie podoba natomiast przezroczysta część kadłuba, wg mojej, powtarzam mojej subiektywnej oceny szpeci model i nadaje mu charakteru zabawki. Good Job Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Powiem tak: z prawej strony cudo! Malowanie ekstra,oko cieszą dopracowane szczegóły Z lewej za to gorzej.Ten przeźroczysty plastik go szpeci :( Gdyby nie to i że jest na kołach,nie na pływakach to byłbym wniebowzięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Szkoda tylko że nie zamontowałeś pasów, ale to szczegół Reszta SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Model świetny, ale to przecież wiesz. Co do przezroczystej strony kadłuba to kwestia gustu. Jednym się będzie podobać, drugim nie. No mi się to akurat podoba i dałbym za to dodatkowe punkty. Widać bowiem, że model nie jest "wydmuszką". Nie śledziłem wątku warsztatowego ale widać, że potrzeba było wiele pracy, aby uzyskać powyższy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Bardzo dziękuję za pierwsze uwagi. Zawsze sobie ceniłem wszystkie uwagi, zwłaszcza te które różnią się trochę od moich zapatrywań. Chciałbym się odnieść do sprawy „przejrzystego” kadłuba. Doskonale wszyscy wiemy że ilu modelarzy tyle sposobów wykonania modelu, jedni lubią to inni tamto. Ale na pewno każdy z nas zabierając się za wykonanie modelu robi sobie jakiś plan wykonania, tworzy wizję tego co chce wykonać. Ja świadomie zakupiłem taką wersję modelu, bo tak chciałem go wykonać od samego początku. Teraz chodzi mi po głowie następna wersja miecznika, może na pływakach?, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Sam wolę modele pojazdów, ale lubię jednak popatrzeć czasami na jakiegoś dobrego skrzydlaka. Twój model zrobił na mnie duże wrażenie, jest po prostu SUPER. Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Hej! Model ma swój urok Osobiście wolę bardziej utyrane samoloty ale to kwestia upodobań Mnie przezroczyste elementy bardzo się podobają, fajne są te zróżnicowane kalkomanie Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Piękny model. Kandydat na medal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 14 Stycznia 2010 Share Napisano 14 Stycznia 2010 Jak na razie chyba też mam faworyta I moim zdaniem przeźroczysty kadłub dodaje mu uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 modelik na wypasie gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi