Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wątek o zębatych Migach spowodował, moje zastanawianie się nad tym jak często malowano uzębione paszcze na samolotach.

Chyba najbardziej znanymi są P-40 z Chin. Ze współczesnych samolotów kołacze mi się po głowie jakieś niemieckie Tornado. Z najstarszych jakie pamiętam jest jakiś dwumiejscowy samolot niemiecki z I WŚ (Roland CLII?). Ze śmigłowców kojarzy mi się jakaś Cobra.

Tak więc moja propozycja coby rozwinąć ten wątek poprzez podawanie innych przykładów zębatych letadeł.

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Yyy... Orlik ładniejszy. Gdzieś mam chyba zdjątko naszego Bobcata z Muzeum w Krakowie. Ma też szczenę. Zapytałem Jana Hoffmana, czemu tak, odpowiedział, że ze względu na kanibalistyczny system przywracania tych samolotów do stanu lotnego

• 2 months later...
Napisano

Chyba najbardziej znanymi są P-40 z Chin.

No i rzecz jasna rekinki z Afryki Północnej

jeszcze kilka Mustangów posiadało rekinie szczeki oraz Helcaty

Napisano

Widziałem też na zdjęciu F-14 Tomcat (chyba USAF lub US NAVY) z namalowanym uzębieniem. Jak znajdę to zdjęcie, to przeskanuję lub sfotografuję i wrzucę na forum.

Napisano

Chyba najbardziej znanymi są P-40 z Chin.

No i rzecz jasna rekinki z Afryki Północnej ...

Witam.

Zecydowanie P-40 :!: ...

... szczególnie takie ...

G3G.jpg

... ale i takie mają swój urok ...

JG2.jpg

12.jpg

...

Napisano

Ja znalazłem spita,

tylko trochę się nie znam, samolot rozpoznam, ale co mówią oznaczenia, "czy cuś" ;) Więc, nie wiem czy to kiedyś latało w takim stanie, czy nie

http://www.airliners.net/open.file/1118655/L/

http://www.airliners.net/open.file/1152617/M/

oraz Boeing RC-135U

http://www.airliners.net/open.file/1149430/M/

Thunderbolt

http://www.airliners.net/open.file/1035447/M/

PS ten suzuki gsxf ładnie wygląda

Napisano

WOW!!!!

Spadkobiercy AVG na tym brzydalu A-10

A właśnie co do spitóe z paszczami to na 100% był jeszcze przynajmniej jeden z Birmy (jakiś popularny teren na rekinki) oznaczenia kodowe o il mnie pamięć nie myli to ZP-A "A" nie jestem pewien ale ZP na 100%

No i oczywiście P-39/P-400 też z Dalekiego Wschodu, oraz bodajże Fińskie Morane'y

Pozdrawiam

Napisano

Skoro już jesteśmy w temacie paszczatych fruwadeł to warto wspomnieć o okresie chyba ich największej świetnośći - patrz niebo nad Wietnamem

Porcja Fotek na początek

Tzw. LFT czyli para Cóbr Light Fire Team z Kompani B 25batalionu Kawalerii Poeirtrznej US

89d3b35beb23f7d5m.jpg

UH-1C ze 174AHC "As Pik" maszyn tego typu użyto na masową skalę w czasie "inwazji Laosu"

5753bdc7e0a86069m.jpg

maszyna z tej samej jednostki zestrzelona nad Laosem trafiła następnie do muzeum w Hanoi

2cb71d7c065f3a24m.jpg

Rekiny z 4 Pułku Kawalerii Powietrznej z bazy Hue Phu-Bai sierpień 1972

74ce43ce48f61a56m.jpg

A-7A z VA-93 stacjonująca na USS "Coral Sea" 1968 rok

113f76e78950575cm.jpg

F-4 Phantom II z VF-111. 10 kwietnia 1972 roku pokład USS "Coral Sea"

85778d99a027833bm.jpg

Trójka RF-4C w misji nad Hanoi

ec2f262e8a7a33e9m.jpg

I na koniec F-4E z 469TSF Nad Wietnamem Północnym (1200x1100px)

46ac311e47fdba7fm.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Cudze chwalicie, swego nie znacie Na początku lat 90-tych nasz Mi-24 nr 735 też rozdziawiał wielką paszczę.

Napisano

Fotka (a właściwie kilka fotek) w Lotnictwo Aviation International numer 6 z 1991. Numer mam, skanera niestety nie :(

Napisano

Nie można też zapomnieć o "paszczękach" na naszych Mi-14

Napisano (edytowane)

No to ja trochę poloników kłapnę, bo tylko zagranica i zagranica...

Mi-24 (dla tych co nie wiedzą - paszcze z obu stron były bardzo różne)

f936bc4ff6b28154.jpg

Jedna z naszych Czternastek (tu też różnorodność na poszczególnych egzemplarzach jest wielka)

7353450fa561f91a.jpg

dc5267eeb2aa8ae8.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano
Yyy... Orlik ładniejszy.
Cóż z tego, że ładniejszy skoro to Tucano robi międzynarodową karierę
Napisano

A oto druga stronka naszego pożeracza czołgów

Dziś ten śmigłowiec ma już barwy poprawne politycznie, czyli cały jest jednolity ciemnozielony

e0b950c5e3072c41.jpg

foto: LockOn

Napisano (edytowane)

A ja mam jeszcze Me110 znalezionego, nie wiem gdzie

82aa4fb13abb50e1.jpg

Poszukam, może mam gdzieś w ulubionych...

Edytowane przez Gość
Napisano
(...)

Dziś ten śmigłowiec ma już barwy poprawne politycznie, czyli cały jest jednolity ciemnozielony(...)

Jak by miał być poprawny politycznie to cały musiałby być w biało-czerwone pisy, a w tylnej kabinie konieczne byłoby zainstalowanie solarium i kanapy nakrytej mohairową narzutą;)

Napisano

@ergie

nie zapominaj o jakiejś małej wanience/akwarium dla ptactwa łownego ;)

Edit:

Znalazłem, to czego szukałem w ulubionych->

http://coppermine.galacnet.com/ww2forums/thumbnails.php?album=3

I stukas z ząbkami

99b61dc940f0771b.jpg