magtom Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Niemiecki podoficer SS jakiego motorowego batalionu rozpoznawczego. Figurka Verlinden [1/16], podstawka własnej roboty. Zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 27 Stycznia 2010 Zapraszam do oglądania i komentowania. No i co tu powiedzieć... Po prostu elegancko się prezentuje Napisz kilka słów o technice - chyba , że masz gdzieś wątek warsztatowy... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magtom Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Tak na szybko i w skrócie. Co do samej podstawki to wykonana jest z masy szpachlowej, którą wlałem do formy zrobionej z tektury. A po wyschnięciu przy pomocy igły oraz specjalnie uformowanej rurki wyrzeźbiłem ubytki i cyfry. Co do malowania to całość jest pryśnięta aerografem chyba trzema różnymi warstwami szarości. Przetarcia farby to nałożony na każdą warstwę maskol i później zdarty. Na koniec farby olejne, pigmenty i kredki ołówkowe pożyczone od pociech. Tak wyglądała praca w skrócie. Całość robiłem kilka miesięcy , ale mi się nigdzie przecież nie śpieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Podstawka świetna. Nic dodać, nic ująć. Figurka zrobiona ładnie, poprawnie, ale... w kilku miejscach wyjechałeś kolorem na sąsiedni teren, np pasek hełmu - na twarz i trzonek granatu na bluzę. Przy tej skali można uniknąć takich baboli. Zawsze można to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2010 Tak wyglądała praca w skrócie.Bardziej mi chodziło o technikę malowania figurki Choć całość prezentuje się wyśmienicie - podstawka bez żołnierza (i odwrotnie) nie ma racji bytu - świetny duet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magtom Napisano 29 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2010 Co do figurki to malowana była jakieś 2 lata wstecz i przez bardzo długi czas leżała w pudełku czekając na podstawkę. Co do baboli to i owszem jest ich trochę. Co do poprawienia to niestety musiałbym zacząć praktycznie od początku ja malować (może kiedyś w przyszłości). Prawie całość (oprócz spodni i butów) malowana olejami, które wyparły jakiś czas temu akryle, i niestety nie doczekały ponownego użycia (wyschły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUSH-UPEK Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Chciałem pogratulować koledze odwagi w wykonaniu KAMUFLAŻU PALMOWEGO - PALMENTARN MUSTER, który sam w sobie jest trudny. Sam robiłem taka figurę kiedyś, ale w maskowaniu PLATAN, Jeszcze raz gratuluje i POZDRAWIAM !!!!!!!!! PS. załączam fotki tego kamuflażu, tu akurat na czapce odwracalnej WAFFEN SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Eeeeee... a gdzie tu widzisz PALMENTARN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUSH-UPEK Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Na bluzie maskującej M38 lub M40. Ale najlepiej niech się wypowie autor figury, on sam wie najlepiej co malował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Bardzo fajne. Jakbyś tak mógł napisz jeszcze raz dokładniej jak te cyfry robiłeś. Jakiś szablon. Jaki materiał stosowałeś do odlania (masa szpachlowa ale jaka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Figurka bardzo fajna, miła dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magtom Napisano 13 Lutego 2010 Autor Share Napisano 13 Lutego 2010 Dzięki PUSH-UPEK, tak kamuflaż faktycznie dosyć trudny do wykonania ale udało się choć troszeczkę zbliżyć do oryginału. Boozy pytasz się o podstawkę czy figurkę. Jak o figurkę to będzie problem bo po prostu już nie pamiętam ale na pewno coś z Humbroli i Revell. Jeżeli chodzi o podstawkę to formę zrobiłem z kartonu sam a mas szpachlowa w moim przypadku to Knauff Uniflot. Malowanie to większość farby Vallejo, co do numerków to muszę rozpoznać i niedługo je podam. Jeszcze raz dziękuje za dobre słowo i te złe także (znaczy nad warsztatem trzeba popracować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Dzięki. Chodzi mi o samą podstawke. Nie o numery farb... a o rok 1943 jak go dokładnie odlałeś itp, ale z powyższego już wydedukowałem coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magtom Napisano 15 Lutego 2010 Autor Share Napisano 15 Lutego 2010 1943 wydrukowałem sobie na kartce, później igłą przeniosłem kontury na płaską odlaną powierzchnię, resztę wydłubałem miniwiertarką z frezem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 O to mi właśnie chodziło. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 15 Lutego 2010 Share Napisano 15 Lutego 2010 bardzo ładny pomnik roku "1943" i kto by pomyślał,że był eSeSmanem nie no tak na poważnie nie jestem obryty w figurkach ale jeśli to miał być ten kamo trudny to wyszło nawet nawet ,że skromnie powiem.ale zabrzmi dziwnie może na mnie wrażenie większe postument pomnika wywarł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Tomku - moje zdanie znasz Generalnie pod but Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 Wiadomo, lufka za cienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi