Skocz do zawartości

Harley WLA Military Police 1/72 - budowa od podstaw

Marudek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W międzyczasie dodałem kilka nowych elementów. Po kolei przybyły świece zapłonowe, przewody paliwowe i oleju, łańcuch z osłoną i przewód filtra powietrza.

th_DSC04323.jpg th_DSC04324.jpg th_DSC04325.jpg th_DSC04326.jpg

th_DSC04335.jpg th_DSC04336.jpg th_DSC04351.jpg

Czekając na części bieżnika i kalki (moja modelarska cierpliwość jest wystawiona na wielką próbę) - zabrałem się za budowę rowera. Już kiedyś przymierzałem się do zrobienia kół rowerowych ze szprychami w 1/72. Udało mi się jeszcze ulepszyć technikę wykonania takich kół - po prostu znalazłem odpowiedni materiał. Elastyczną nić rozwarstwiłem i z pojedynczego włókna zrobiłem szprychy roweru. Ale po kolei:

th_DSC04373.jpg th_DSC04409.jpg th_DSC04410.jpg th_DSC04411.jpg

th_DSC04412.jpg th_DSC04404.jpg th_DSC04402.jpg th_DSC04403.jpg

th_DSC04419.jpg th_DSC04418.jpg

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Widać , żę podchodzisz do tego z ogrąmną pasją a co za tym idzie z wielką jakością Mógłbyś otworzyć taką mini manufaktórę produkcyjną -od klientów byś się pewnie nie odpędził .Swoją drogą myślałeś o takim czymś ??

I jeszcze raz

Zaglądam tu czasem i podglądam i za każdym razem nie mogę się nadziwić precyzji z jaką składasz te cudeńka

Sam odważyłem się jedynie na pracę nad motorkiem w 1:35 bo i tak części wydawały mi się bardzo bardzo drobne.

A tu i motorek i 1:72 i piękna robota

Hej!

Wielkie dzięki za Wasz doping. Sam u siebie widzę same błędy. Nie podobają mi się te szpary między felgami a oponami roweru - ten srebrny drucik jest tak elastyczny, że nie sposób zwinąć go tak by dokładnie pasował w obręcz opony . Kwestia doboru odpoweidnich materiałów...

Panzer4 - cały czas wracam do motorów w 1/72, bo marzy mie się kolekcja jednośladów II wojny

hubert72 - myślałem kiedyś o tym, żeby wystawiać na ebayu takie żywiczne mikro zestawy z fototrawieniami, ale czy ktoś by chciał to kupić? Jeszcze nie znalazłem drugiego takiego wariata jak ja... A szkoda, ciekawie by było, gdyby jeszcze ktoś się tym zainteresował.

Sławko - jestem zdania, że im większy model - tym trudniejszy, bo trzeba w niego wpakować więcej detali. Dlatego polecam budowę motorka w 1/72 - może okaże się prostsze niż 1/35?

cały czas wracam do motorów w 1/72, bo marzy mie się kolekcja jednośladów II wojny

I dobrze. W tym będę Cię dopingował jak najbardziej. W dziedzinie SF już nie bardzo bo mi się ta dziedzina nie podoba w ogóle :p

Rower po małej korekcie długości przedniego błotnika i dodaniu kilky pakunków - jest już skończony.

th_DSC04438.jpg th_DSC04437.jpg

W następnej kolejności zabrałem się za podstawkę. Jak zwykle użyłem do tego gablotki od resoraka Schuco. Wyciąłem część podstawki i wypełniłem ją Milliputem. Ze starego papieru ściernego powstała imitacja jezdni, a ze sznurka i przypraw - roślinność.

th_DSC04399.jpg th_DSC04417.jpg th_DSC04420.jpg th_DSC04421.jpg th_DSC04425.jpg

Dalej zabrałem się za figurki - powstały one z zestawów Preisner, Italeri i kopii żywicznych. W pierwszej kolejności powstał uchodźca. Trochę pomęczyłem się przy lepieniu czapki z Milliputa i doklejaniu do niej daszka:

th_DSC04422.jpg th_DSC04424.jpg th_DSC04439.jpg

A tak prezentuje się razem z rowerem:

th_DSC04433.jpg

Teraz pracuję nad żandarmem - trzeba go trochę poprzerabiać:

th_DSC04436.jpg th_DSC04445.jpg

• 2 weeks later...

Witam,

Parę dni temu dotarła do mnie przesyłka z DRAF MODEL z ciętymi laserowo kalkami i bieżnikiem. Kalki są po prostu świetne. Arkusz białej kalki został naklejony na kawałek tektury i wygrawerowany laserowo. Dużą zaletą jest to, że kalki nie mają przezroczystej folii, więc się nie błyszczą. Z drugiej strony nałożenie takich kalek jest trochę trudniejsze, niż zsunięcie zwykłej kalki z papieru ochronnego, ale jeśli ktoś tak jak ja uwielbia takie wyzwania, to z pewnością nie będzie narzekał. Bieżnik został wycięty z arkusza brystolu. DRAF MODEL przysłał mi aż trzy propozycje w różnych wielkościach, więc mogę zrobić koła o podobnym wzorze bieżnika w kilku rozmiarach. Jeszcze nie próbowałem go nakładać na koła, ale DRAF MODEL zasugerował delikatne zwilżenie tektury przed nakładaniem, wstępne klejenie klejem „szkolnym” i jeśli to będzie konieczne impregnowanie klejem CA. Cieszę się, że nie tylko przyjęli moje nieco dziwne zlecenie, ale też podpowiadają, jak się obchodzić z wyciętymi częściami. Ogólnie bardzo dobry kontakt i ceny przyjazne dla kieszeni przeciętnego modelarza – jak ja.

th_DSC04474.jpg th_DSC04522.jpg th_DSC04523.jpg th_DSC04480.jpg

A tutaj kolejno: figurka pomalowana kolorami bazowymi, hełm z nałożonymi kalkami (są 4 – każda nałożona oddzielnie). Hełm muszę jeszcze pomalować bezbarwnym matem. Na przednim błotniku motocykla także nakleiłem litery MP. Po nałożeniu gwiazdek na bak motocykla mogłem zamontować przednie zawieszenie.

th_DSC04512.jpg th_DSC04513.jpg th_DSC04515.jpg

th_DSC04516.jpg th_DSC04517.jpg

th_DSC04507.jpg th_DSC04518.jpg

jeeeeju! Ten chełm z kalkami nałebku od szpilki po prostu rozwala. Motor jest niesamowity. Z niecierpliwością czekam na koła z nałożonym bieżnikiem. Ciekawe rozwiązanie i może sam się na nie zdecyduję przy innych projektach.

Hej,

Figurka żandarma jest już gotowa. Na rękawie namalowałem niebieską przepaskę i nałożyłem na nią kalki MP. Mam nadzieję, że kolory i wyposażenie żandarma są merytorycznie poprawne. Jeśli nie, to bardzo proszę o uwagi.

th_DSC04574.jpg th_DSC04573.jpg th_DSC04572.jpg th_DSC04571.jpg th_DSC04570.jpg th_DSC04569.jpg

Pierwsze próby nałożenia bieżnika okazały się owocne. Myślę, że po pomalowaniu bieżnik nie wygląda dużo gorzej niż ten w modelu Tamiya w 1:35. Zresztą oceńcie sami.

th_DSC04590.jpg th_DSC04591.jpg th_DSC04592.jpg

Do zrobienia pozostało już tylko tylne koło, rura wydechowa i rączka sprzęgła na kierownicy.

Dzięki METYS, ale nie do końca się z Tobą zgodzę. Może moje motorki w 1/72 są OK, ale samoloty już tak dobre nie są. Żaden z moich hydroplanów nie umywa się np. do Twojego Avengera.

Za prawdziwych magików modelarstawa uważam Andrzeja Ziober, Wojtka Fajgę i Darka Beck .

Dzięki METYS, ale nie do końca się z Tobą zgodzę. Może moje motorki w 1/72 są OK, ale samoloty już tak dobre nie są. Żaden z moich hydroplanów nie umywa się np. do Twojego Avengera.

Za prawdziwych magików modelarstawa uważam Andrzeja Ziober, Wojtka Fajgę i Darka Beck .

OK to mało powiedziane, one są genialne

Co do latadeł, to pragnę zauważyć że ja nadal nie mogę się zebrać w sobie żeby dokładnie obmacać Kaczora od Ciebie. Co otworzę pudełko to kapituluję, aczkolwiek za każdym razem obiecuję sobie że następne otwarcie to będzie już to jedyne, upragnione. Swoją drogą duży wpływ na moją tremę ma Twoje genialne wykonanie tego modelu, w szczególności odwzorowanie wnętrza. Dla tego jakby na to nie patrzeć, jesteś po części winny jego zimowania w czeluściach kartonowego pudła

A wracając do motorów to może szarpnął byś się na jakąś 48-kę, tam dopiero mógłbyś Się popisać