pilex7 Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Zapraszam do galerii modelu F-14D Super Tomcat firmy Revell w skali 1:144 nr kat. 04049. Model przedstawia jednostkę z dywizjonu VF-101 Grim Reapers, stacjonującego w NAS (Naval Air Station) Oceana. Dywizjon ten został rozwiązany w połowie 2005. Dla zainteresowanych więcej tu: http://en.wikipedia.org/wiki/VF-101 Warsztat jest przedstawiony tu: viewtopic.php?t=18844 Model praktycznie sklejony bez użycia szpachli. Charakteryzuje się on ostrymi cienkimi liniami podziału blach. Grubość niektórych elementów takich jak np. osłony podwozia oraz lotki na pociskach lub anteny są mocno przeskalowane, ale to urok tej skali. Planuję jeszcze wykonać do tego modelu fragment pokładu lotniskowca. Górna gwiazda na lewym skrzydle ma być przyklejona „do góry nogami”, a przynajmniej tak to wynika ze zdjęć znalezionych na airliners.net. Zapraszam do krytyki. Parę zdjęć jeszcze bez przyklejonego uzbrojenia: 1 2 3 4 5 Uzbrojenie to dwa pociski Sidewinder i cztery Phoenix: dwa AIM-54A (z niebieskimi paskami) oraz dwa AIM-54C (z paskami żółto-brązowymi). Te dwa w wersji 54C zostały przyklejone klejem tymczasowym i jeżeli się okaże, że taka konfiguracja jest raczej niemożliwa to zostanę one zmienione na 54A. 6 7 8 9 10 11 12 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 (edytowane) No nareszcie Co do uzbrojenia: teoretycznie jest możliwe - współpraca z tą samą awioniką, więc z początku myślałem że będzie się gryźć, po zasięgnięciu informacji: jednak by się nie gryzło, jedynie parametry pracy rakiet byłyby trochę odmienne już po odpaleniu (się wyszukałem informacji), ale faktycznie pewnie mogli tego nie robić. Dlatego merytorycznie jest to poprawne. No i najważniejsze: jak na skalę 1:144 to nie wygląda. Mistrzostwo, bo ja bym stawiał, jak bym nie wiedział, że to skala 1:72 i basta. W sam raz jak na Tomcata utytłany Czekam teraz niecierpliwie na podstawkę Edytowane 17 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Czekam na podstawkę jako dopełnienie całości. Piękny model i naprawdę masz "dryg" do takich mikrobów Ciężko uwierzyć że to 1:144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 (edytowane) Gratuluje zawzietosci i wytrwałości w budowie tego maleństwa. Mnie szlag ( ) trafiał jak sklejałem i malowałem tomcaty składajace sie z 6 elementów 1:350 a Ty odwaliłeś taka maszynkę Piękna kultowa maszyna, zreszta moja ulubiona. W oczy kłują mnie tylko grubosci ścianek wlotów powietrza ale raczej Ty juz na to wpływu nie miałeś. . Gratuluje. Pozdrawiam. Przemek. Ps. Sidewindery powinny być czarne na końcach ew ciemnoszare, szkoleniowe niebieskie, zielonych nie widziałem. Ps2. Proponuje otworzyc linie produkcyjna samolotów Navy w 1:144 było by przednio Ps3. W końcu porzadny samolot na forum. Od tych BF, P51, Spitów juz sie pawiować chce Nie obrazać sie tylko Edytowane 17 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 17 Lutego 2010 Autor Share Napisano 17 Lutego 2010 (edytowane) Ps. Sidewindery powinny być czarne na końcach ew ciemnoszare, szkoleniowe niebieskie, zielonych nie widziałem. Dzięki za uwagę. Też nie widziałem zielonych, lecz tym razem dałem się zwieść instrukcji. Ps. Mam też pewne wątpliwości co do Phoenix'ów, bo ile wersja 54C występuje w malowaniu szaro-białym, to 54A chyba tylko w białym W oczy kłują mnie tylko grubosci ścianek wlotów powietrza ale raczej Ty juz na to wpływu nie miałeś. Bo to taka współczesna pancerna wersja Ił-2, pancerne pasy, pancerne wloty i pancerne anteny - nie do zniszczenia Edytowane 17 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 to 54A chyba tylko w białym Białe z szarą głowicą jak dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 :Ps2. Proponuje otworzyc linie produkcyjna samolotów Navy w 1:144 było by przednio Coś na skromny początek już jest ERRATA W pierwszym poscie jest "NAS (Naval Air Stadion)", a ma być "NAS (Naval Air Station)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samurai7 Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Coś pięknego ! Wykonanie tego maleństwa wzbudza zachwyt.Szczerze gratuluję!Gdyby nie informacja,że to skala 1:144 nie uwierzyłbym , że to takie maleństwo No i w końcu ktoś upolował F - 14 bo to przepiękna maszyna - moja ulubiona zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 swietny, wyglada na conajmniej skale wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Sprawia wrażenie, że to 72 albo 48, bo wykonany jest dość szczegółowo jak na tę skalę,a i zdjęcia robię swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samurai7 Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Przydałoby się zrobić zdjęcie w otoczeniu pudełka zapałek . Ujawniłoby " skalę " przedsięwzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 A ja proponuję zdjąć uzbrojenie. Po pierwsze VF-101 takie malowania dostali kiedy AIM-54 wychodził z użycia w US NAVY, po drugie... VF-101 był dywizjonem szkolno-rezerwowym i ich samoloty właściwie nie latały z uzbrojeniem! Inna sprawa, że kombinacja szkolnych i bojowych Phenix'ów pod jednym nosicielem, to jakieś pomylenie z poplątaniem. Najrealniej model wygląda więc na pierwszym zdjęciu. Choć do pełni trzeba by jeszcze zdjąć zbiorniki podwieszane, i pylony podkadłubowe. Podstawka w postaci pokładu lotniskowca o ile nie będzie kłuć w oczy, o tyle warto wiedzieć, że VF-101 na lotniskowcach bywały bardzo rzadko. Lepiej będzie zrobić fragment płyty lotniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 A ja proponuję zdjąć uzbrojenie. Po pierwsze VF-101 takie malowania dostali kiedy AIM-54 wychodził z użycia w US NAVY, po drugie... VF-101 był dywizjonem szkolno-rezerwowym i ich samoloty właściwie nie latały z uzbrojeniem! Inna sprawa, że kombinacja szkolnych i bojowych Phenix'ów pod jednym nosicielem, to jakieś pomylenie z poplątaniem. Najrealniej model wygląda więc na pierwszym zdjęciu. Choć do pełni trzeba by jeszcze zdjąć zbiorniki podwieszane, i pylony podkadłubowe. Podstawka w postaci pokładu lotniskowca o ile nie będzie kłuć w oczy, o tyle warto wiedzieć, że VF-101 na lotniskowcach bywały bardzo rzadko. Lepiej będzie zrobić fragment płyty lotniska. Dziękuję bardzo za cenne uwagi. AIM-54 zostały przyklejone na “słowo honoru” więc nie powinno być większego problemu z ich zdjęciem i ewentualnym zastosowaniem przy następnym F-14, który zresztą będzie bardziej związany z lotniskowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi