Skocz do zawartości

Lim-5 "Ostatni Lot" KP 1/72

Cinekf1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie.

W związku z tym, iż znalazłem się na dłuższym L4 prace przy Limie troszkę ruszyły do przodu. Popracowałem nad konstrukcją skrzydeł oraz hamulców aerodynamicznych. Mam nadzieję, że budowa ruszy na całego. Kilka fotek z budowy:

66096678.jpg

42079764.jpg

18364228.jpg

49501267.jpg

35666572.jpg

59292296.jpg

Pozdrawiam

A ja wyskoczę jak Filip...

Często na zdjęciach widzę, iż oklejacie małymi kawałkami taśmy kadłuby, skrzydła itd. U Ciebie na 1 zdjęciu to widać.. Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia?

A ja wyskoczę jak Filip...

Często na zdjęciach widzę, iż oklejacie małymi kawałkami taśmy kadłuby, skrzydła itd. U Ciebie na 1 zdjęciu to widać.. Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia?

nie nie, rzecz jest bardziej trywialna iż się wydaje chodzi o złożenie modelu na sucho - spasowanie, i żeby się do zdjęcia trzymał kupy nożna złapać żabkami, można gumkami recepturkami, a można będącą zawsze pod ręką taśmą Tamyi

Cinekf1 - fajnie że powróciłeś do tematu Lim-a pięknie ci to idzie, miło podglądać

pozdrawiam!

Model KoPro jak wiele innych nie stroni od błędów. Co jestem w stanie poprawić to poprawię. Wiele z niego nie da sie wycisnąć ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie się podobał.

Dzięki za uwagi

Pozdrawiam

Marku klapy w Limie mają dwa rodzaje położenia, moje są w połżeniu do startu (20 stopni)

Na zdjeciu poniżej jest w położeniu do lądowania

beztytuuwja.jpg

Jeśli chodzi CI o przesunięcie do tyłu na wuzku w stosunku do skrzydła to będę to korygował po zamontowaniu zbiorników. Obecnie klapy są tylko wklejone na próbę. Małe i ich nie ma

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Witam wszystkich. Na razie robota z limem stanęła w miejscu bo mam troszkę alternatywnych (niekoniecznie interesujących) zajęć. Co do grzebieni na skrzydłach o kórych wspominał Piotr Dmitruk będą napewno poprawione. Co do skosu daję sobie spokój, w Limie-6 tego nie poprwaiłem więc tutaj też odpuszczę, tylko nie bijcie . Wymagałoby to zniszczenia faktury wypukłych nitów, które to dodają według mnie wyjątkowgo uroku temu modelowi.

Na obecną chwilę lim ma już zrobiony kokpit (gotowy do wklejenia w kadłub), komory hamulców aerodynamicznych.

Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia?

W moim przypadku taśma posłużyła do spasowania średnic ćwiartek kadłuba (do chwili związania kleju). Poza tym używam ją do maskowania podczas szlifowania modelu aby nie zniszczyć poszycia.

Pozdrawiam

CDN

• 10 months later...

Czołem

Wracam z tematem Limka 5, który musiał trochę odczekać na dokończenie.

Myślę, że już teraz polecę do końca bez wiekszych problemów. Pewnie nie w takim tempie jak co niektórzy z forum ale małymi kroczkami dobrnę do galerii.

Kilka fotek z postępów w pracach:

lim5001.jpg

lim5003.jpg

lim5004.jpg

lim5006.jpg

lim5010.jpg

lim5020.jpg

lim5016.jpg

lim5018.jpg

lim5025.jpg

Kadłub jeszcze nie sklejony.

Niebawem ciąg dalszy relacji

Pozdrawiam

zostawiam fakturę modelu w takiej postaci jak widać, czyli orginalne wypukłe podziały. Suchy pędzel na koniec ładnie uwydatni wszystko. W Limie-6 bis wyszło bardzo ładnie.

• 2 weeks later...

Witam

Ciąg dalszy postepów z budowu Limka.

Przyszedł czas na tzw. zamknięcie kadłuba z wnętrznościami. Przyznam, że trochę się tego obawiałem, bo kadłub był trochę zwichrowany. Ale sposobem udało się wszystko znakomicie spasować.

Przyznam że trochę sie cyrkolę z tym modelem ale jak przy Limie 6 bis chcę zachować wypukłe poszycie w stanie nienaruszonym - na razie idzie ok.

Tradycyjnie kilka fotek:

zdjcie1100.jpg

zdjcie1102o.jpg

zdjcie1099f.jpg

zdjcie1097.jpg

zdjcie1098x.jpg

Postanowiłem coś zrobić z tymi grubaśnymi grzebieniami na skrzydłach, trochę piłowania i o niebo lepiej

zdjcie1096.jpg

zdjcie1094.jpg

I czas na skrzydła

zdjcie1108m.jpg

zdjcie1109.jpg

zdjcie1110.jpg

zdjcie1111.jpg

Model na razie nie szpachlowany.

A młodszy brat juz czeka na "5"

zdjcie1112.jpg

Pozdrawiam

CDN.

• 7 months later...

Cinekf1 do roboty !!!

Idzie ci znakomicie. Bardzo inspirujący warsztat. Też sobie wystrugam taki samolocik bo czuje mięte do tych starych modeli KP z pięknymi nitami. Moim zdaniem o niebo bardziej przypomina to prawdziwego MiGa niż te nowe modele Airfixa czy Hobby Bossa. Choć model Hobby bosa ma kilka użytecznych części .