Cinekf1 Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 Witam po dłuższej przerwie. W związku z tym, iż znalazłem się na dłuższym L4 prace przy Limie troszkę ruszyły do przodu. Popracowałem nad konstrukcją skrzydeł oraz hamulców aerodynamicznych. Mam nadzieję, że budowa ruszy na całego. Kilka fotek z budowy: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Jesienne zmartwychwstania atrakcyjnych projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Bardzo zgrabne przeróbki. Ale skoro już tak się starasz, to powinieneś zmienić nieco sam obrys skrzydła, bo ten podwójny skos w "KP" jest zbyt wyraźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 A ja wyskoczę jak Filip... Często na zdjęciach widzę, iż oklejacie małymi kawałkami taśmy kadłuby, skrzydła itd. U Ciebie na 1 zdjęciu to widać.. Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Bardzo zgrabne przeróbki. Ale skoro już tak się starasz, to powinieneś zmienić nieco sam obrys skrzydła, bo ten podwójny skos w "KP" jest zbyt wyraźny. I grubaśne grzebienie na skrzydle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 A ja wyskoczę jak Filip... Często na zdjęciach widzę, iż oklejacie małymi kawałkami taśmy kadłuby, skrzydła itd. U Ciebie na 1 zdjęciu to widać.. Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia? nie nie, rzecz jest bardziej trywialna iż się wydaje chodzi o złożenie modelu na sucho - spasowanie, i żeby się do zdjęcia trzymał kupy nożna złapać żabkami, można gumkami recepturkami, a można będącą zawsze pod ręką taśmą Tamyi Cinekf1 - fajnie że powróciłeś do tematu Lim-a pięknie ci to idzie, miło podglądać pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 Model KoPro jak wiele innych nie stroni od błędów. Co jestem w stanie poprawić to poprawię. Wiele z niego nie da sie wycisnąć ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie się podobał. Dzięki za uwagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Czy aby dobrze wkleiles klapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 Marku klapy w Limie mają dwa rodzaje położenia, moje są w połżeniu do startu (20 stopni) Na zdjeciu poniżej jest w położeniu do lądowania Jeśli chodzi CI o przesunięcie do tyłu na wuzku w stosunku do skrzydła to będę to korygował po zamontowaniu zbiorników. Obecnie klapy są tylko wklejone na próbę. Małe i ich nie ma Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 ta fotka powinna "rozjasnic" temat mocowania klap w pozycji "wypuszczone" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 19 Października 2010 Autor Share Napisano 19 Października 2010 Dzięki Marek. Wzelkie niejasności zostały rozwiane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Na razie robota z limem stanęła w miejscu bo mam troszkę alternatywnych (niekoniecznie interesujących) zajęć. Co do grzebieni na skrzydłach o kórych wspominał Piotr Dmitruk będą napewno poprawione. Co do skosu daję sobie spokój, w Limie-6 tego nie poprwaiłem więc tutaj też odpuszczę, tylko nie bijcie . Wymagałoby to zniszczenia faktury wypukłych nitów, które to dodają według mnie wyjątkowgo uroku temu modelowi. Na obecną chwilę lim ma już zrobiony kokpit (gotowy do wklejenia w kadłub), komory hamulców aerodynamicznych. Przykrywacie coś tą taśmą? Czyżby chodziło o przykrycie szpachli na czas schnięcia? W moim przypadku taśma posłużyła do spasowania średnic ćwiartek kadłuba (do chwili związania kleju). Poza tym używam ją do maskowania podczas szlifowania modelu aby nie zniszczyć poszycia. Pozdrawiam CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Czekam na dalsze postępy prac z niecierpliwością ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiwiesiek Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 zapowiada sie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Czołem Wracam z tematem Limka 5, który musiał trochę odczekać na dokończenie. Myślę, że już teraz polecę do końca bez wiekszych problemów. Pewnie nie w takim tempie jak co niektórzy z forum ale małymi kroczkami dobrnę do galerii. Kilka fotek z postępów w pracach: Kadłub jeszcze nie sklejony. Niebawem ciąg dalszy relacji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Fajny kokpit,fajnie ,że do niego wracasz Marcin będziesz go rył i nitował czy zostawisz jak w oryginale/bo nie doczytałem o tym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 zostawiam fakturę modelu w takiej postaci jak widać, czyli orginalne wypukłe podziały. Suchy pędzel na koniec ładnie uwydatni wszystko. W Limie-6 bis wyszło bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Fajna robota, z przyjemnością oglądam Twój warsztat. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Dzięki, cieszę się, że warsztat sie podoba. Niebawem ciąg dalszy relacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Czekamy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2011 Witam Ciąg dalszy postepów z budowu Limka. Przyszedł czas na tzw. zamknięcie kadłuba z wnętrznościami. Przyznam, że trochę się tego obawiałem, bo kadłub był trochę zwichrowany. Ale sposobem udało się wszystko znakomicie spasować. Przyznam że trochę sie cyrkolę z tym modelem ale jak przy Limie 6 bis chcę zachować wypukłe poszycie w stanie nienaruszonym - na razie idzie ok. Tradycyjnie kilka fotek: Postanowiłem coś zrobić z tymi grubaśnymi grzebieniami na skrzydłach, trochę piłowania i o niebo lepiej I czas na skrzydła Model na razie nie szpachlowany. A młodszy brat juz czeka na "5" Pozdrawiam CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Limów nigdy dość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Cinekf1 do roboty !!! Idzie ci znakomicie. Bardzo inspirujący warsztat. Też sobie wystrugam taki samolocik bo czuje mięte do tych starych modeli KP z pięknymi nitami. Moim zdaniem o niebo bardziej przypomina to prawdziwego MiGa niż te nowe modele Airfixa czy Hobby Bossa. Choć model Hobby bosa ma kilka użytecznych części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi