RH Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Wstawiając na forum zdjecia Stu-Kasia spotkałem się z opinią że za malo bylo w nim Karasia .Wychodzac na przeciw tym niezadowolonym postanowiłem sklecic jeszcze jeden model SF z wieksza ilością akcentu polskiego .I tak powstał myśliwiec PZL P-24 M czyli P-24 ze skrzydlem Me 109 B . Historie (zmyśloną ) powstania tej konstrukcji pozostawiam do interpretacji oglądającym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Piękna maszyna w bardzo efektownym malowaniu (może dodałbym tylko jakąś linkę hamulcową na goleniach). Twoje polskie SF-ki to moim zdaniem doskonały pomysł, który powinieneś kontynuować. Może pomyślałbyś o czymś większym ? Może przeróbka Łosia lub Wilka? Ja w coraz większą chęcią spoglądam na mojego P.62 Choroszego, który pomimo, że był konstrukcją już w fazie powstawania, to w znacznym stopniu również będzie SF. Kibicuję Twoim następnym pracom! Pozdrawiam Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
black616 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Niesamowity model, brak mi słów by go opisać.Jak zamocowałeś skrzydła Bf-109 do P-24 ???? Strasznie mnie to nurtuje.To chyba nie należało, do najprostszych zadań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted April 10, 2010 Author Share Posted April 10, 2010 Piękna maszyna w bardzo efektownym malowaniu (może dodałbym tylko jakąś linkę hamulcową na goleniach). Twoje polskie SF-ki to moim zdaniem doskonały pomysł, który powinieneś kontynuować. Może pomyślałbyś o czymś większym ? Może przeróbka Łosia lub Wilka? Ja w coraz większą chęcią spoglądam na mojego P.62 Choroszego, który pomimo, że był konstrukcją już w fazie powstawania, to w znacznym stopniu również będzie SF. Kibicuję Twoim następnym pracom! Pozdrawiam Kornik Dzięki Modele Choroszego też swego czasu kleiłem ,między innymi i ten P-62 Dołaczam zdjęcie z krakowskich spotkań modelarzy z 2005 roku gdzie byly wystawione wszystkie modele które kleiłem dla choroszy modelbud Wszystkie żywica 1:72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted April 10, 2010 Author Share Posted April 10, 2010 Niesamowity model, brak mi słów by go opisać.Jak zamocowałeś skrzydła Bf-109 do P-24 ???? Strasznie mnie to nurtuje.To chyba nie należało, do najprostszych zadań. Poszłem mo najmniejszej linii oporu. Skleiłem skrzydla z Me -109 (Hobbycraft) potem wyciąłem część która w me -109 wchodzi w kadłub Wstawilem z plastiku dźwigar,a w kadłubie p-24 wyciąłem szczelinę . Potem to tylko kwestia dopasowania i szpachlowania .Ot i cała filozofia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted April 10, 2010 Share Posted April 10, 2010 Bardzo imponująca kolekcja. Żeby tak jeszcze pojawił się fajny Lampart i Cant Z.506B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomsoul Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Bardzo fajnie ci wyszedł jak na sci-fi. Chociaż ja bym nigdy się nie ośmielił zbudować coś takiego. Dlatego też gratuluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Bardzo fajnie ci wyszedł jak na sci-fi. Chociaż ja bym nigdy się nie ośmielił zbudować coś takiego. Dlatego też gratuluje. No cóż ,do odważnych świat należy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławko Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Ciekawa mieszanka. Sam kiedyś się zastanawiałem jakby wyglądał P.24 gdyby przymocować mu płat na dole zamiast na górze. Tylko w tej roli to widziałem raczej zmodyfikowany płat od P.24 albo coś na wzór Wilka czy Lamparta. Gratuluję pomysłu i świetnego wykonania. Przy następnym podobnym pomyśle S-F poproszę o warsztat - może być to bardzo pouczające wydarzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skoti Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 RH - gratulacje. W prosty sposób stworzyłeś samolot o pięknym kształcie. Aż szkoda, że nasi konstruktorzy na to nie wpadli. Nie musielibyśmy zamawiać Spitów i Hurricanów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 RH - gratulacje. W prosty sposób stworzyłeś samolot o pięknym kształcie. Aż szkoda, że nasi konstruktorzy na to nie wpadli. Nie musielibyśmy zamawiać Spitów i Hurricanów. Myśle że wpadli ,no może nie akurat na taki pomysl ,ale ogladając projekty nowych samolotow ,mozna poiwdziec ze nowoczesne lotnictwo bylo tuż tuz , No ale z wiadomych przyczyn ni e dane nam bylo się tym szczycić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dewertus Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Dla mnie jest to najciekawsza i najładniejsza z Twoi "warjacji na temat" wrześniowych SF. Swym kształtem doskonale wpisuje się w rodzinę myśliwców tworzonych przez Fokera D.XXI, Blocha 152, FK-58, Curtisa Hawka 75, MC.200, Fiata G.50 czy własnie IAR'a-80/81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafik1213 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Ile zł chcesz za ten model ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 Ile zł chcesz za ten model ?? Przykro mi ale ten modelik nie do sprzedania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOPOL73 Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 O szacuneczek. Bardzo ciekawa konstrukcja i zgrabna - zwarta. Cos takiego już kiedyś mi się przewijało w głowie, ja bym jednak końcówki skrzydeł zrobił eliptyczne. Jednak zastanawiam sie czy moc silnika w tym przypadku jest wystarczająca - troszkę mogło by być więcej no ale w tej koncepcji nie ma dużego pola manewru. Wyszło super. Teraz nie robię SF ale ilość pomysłow jest nie do wyczerpania więc poczekam aż mnie znowu napadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azawakh Posted June 16, 2010 Share Posted June 16, 2010 Oryginalnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qalimar Posted June 17, 2010 Share Posted June 17, 2010 Skoro robisz takie piękne machiny, to może to: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=34003 Koncepcja polegała na pełnym przodzie kadłuba i 8 km-ów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RH Posted June 17, 2010 Author Share Posted June 17, 2010 Skoro robisz takie piękne machiny, to może to: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=34003 Koncepcja polegała na pełnym przodzie kadłuba i 8 km-ów. Mam juz w głowie swoją koncepcje ,ale to musi poczekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts