Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czytałem jakiś czas temu temat gdzie model(jakis amerykaniec chyda P- 51) był oklejany folią aluminową. Niepamiętam który to był temat a bardzo mnie zaciekawił. Przejrzałem wszystkie tematy z amerykańcami o rok wstecz lecz nie znalazłem. Wiem że SlawiekD oklejał Yak-a # ale to nie ten temat. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Napisano

Przeglądałem ten temat jest ok ale wydaje mi sie że ten którego szukam to był z naszego forum ale mogę sie mylić.

Dzieki za szybką odp

Napisano

Wielkie dzieki GEM to jest właśnie to co szukałem. Ale myślałem że to P- 51 lub P- 47 dlatego niemogłem znaleść.

Zamykam temat:)

Napisano

Bo pierwotnie kilka lat temu P-47 był oklejony przez Wojtka Fajgę. Stąd pewnie skojarzenie. Temat natomiast od początku maja nabierze znów tempa.

Napisano

Ta technika jest dosyć ciekawa i powinna trafić do poradnika aczkolwiek może spróbuje tej metody już niedługo.

Napisano

Wydaje się, że jest trudna, że jest to mozolna dłubanina, ale nic bardziej mylnego. Malowanie alcladami paneli o różnych odcieniach metalizera, to trochę sztuczny i dość daleki od prawdy zabieg upiększania modeli. Folia daje tutaj fajną alternatywę, dużo bliższą oryginałom... z resztą o tych panelach pisał niegdyś Andrzej Ziober, gdzie za przykład dał zdjęcie MiGa, może i efektownie pomalowanego... ale kompletnie nie trzymającego się realiów.

Jednak folia jest bardziej techniką skierowaną do skali 1:48 i 1:32 niż do 1:72 i 1:144 - można w tych mniejszych to wykorzystać, ale wtedy to już może przerodzić się w dłubaninę, zarazem krzywizny i obłości w sklejanych modelach nie pozwolą na pełne wykorzystanie folii w każdym miejscu. W 1:48 można sobie z tym poradzić.

Inne plusy to: ekonomiczne pokrycie modelu (wydajność kleju jest ogromna, a folia jest tania) - porównując z najlepszymi metalizerami Alclad, to jest jednak znaczące dla osoby z mniejszymi zasobami.

Dochodzą jeszcze kwestie podejścia do pasji modelarskiej, czy chcemy wyłącznie działać na gotowych specyfikach - kupować metalizery, pigmenty, specjalne specyfiki do washa itp. Większość z nich to fajne gadżety za grube pieniądze, bo pigmenty można zrobić z powodzeniem samemu z pasteli... wash z farbki artystycznej itp.

A wracając do folii, masz już w planach jakąś konkretną maszynę do sklejenia?

Napisano

Tez o tym kiedys czytalem, wszystko wydaje sie byc piekne i w miare proste ale jednak gdzies w glebi przeraza mnie kladzenie folii wlasnie na tych oblosciach...Kolpaki smigiel trzeba by sobie wlasnorecznie toczyc z jakiegos metalu,np aluminium...Ale zgadzam sie z Halsey'em - modelarstwo w/g mnie to suma mozliwie jak najwiekszego wkladu wlasnego oraz minimalnego uzycia gotowych srodkow dostepnych w sklepie...

Napisano

Tak w najbliższym czasie będe brał na warsztat P-51D Mustanga z Hasegawy. Zestaw wyszedł chyba w zeszłym roku. Najbardziej przeraża mnie to że kalki nie będą się trzymać i że trzeba wszystko malować. Jak wiesz samoloty te nie były w całości koloru aluminium. Przedznia część kadłuba jak i ogon były malowane w różny sposób choć z tym nie będzie dużo pracy. Pozostaje kwestia napisów eksploatacyjnych i oznaczeń. Nigdy nie bawiłem się maskami. Narazie zamówiłem metalizery i klej adhezyjny do folii gdyż wacham sie której techniki użyć. Ale myśle że jeszcze chwilke mój konik poczeka aż skończe dłubać przy Super Szerszeniu(prosto z pudła), będe miał czas na zainwestowanie w blaszki. Chciałem zrobić otwarte przedziały kaemów, kokpit czy silnik ale znalazłem żywice tylko do Tamki. Myśle że to będzie wakacyjny projekcik.