Wojtek Tul Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 CZesc widzę że bedziesz Pretorian przedłuzał podwozie pod sliper sypialny narazie wszystko pasuje co ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 Podwozie przedłużyłem. Za długość wyjściową przyjąłem 6,5 cm co uzyskałem dzieląc przez 24 podwojone wymiary największego sleepera. Wszystko wydaje się pasować w 100 %, ale narazie niewiele było rzeczy, które się robi w miejscu przedłżenia. No cóż... zobaczymy. Jeszcze takie pytanie do kolegów truckerów.... Jakiej farbki używacie do silników (chodzi o numerek żółtego i z jakiej firmy). Pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 No ciekawy model się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Pretorian polecam ci sprej akrylowy zółty z firmy Motip kolor wieczka to fiat 258 zółty polecam ci do silnika nie pożałujesz cena za sprej to od 10zł do 11 12zł zaopatsz się w sklepie motoryzacyjnym lub na giełdzie pozdrowionka wojtuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 A i jeszcze jedno Pretorian schnie bardzo szybko po 20 min. jest jusz słuchy ale ja proponuje zostawić go do 24godz.do wyschnięcia i morzna robić montaż jak zaopatrzysz sie jeszcze w podkład modelarski z tej samej firmy motip i tej samej cenie to zobaczysz jaki bedziesz miał połysk a pozatym farba nie będzie odpryskiwać uwiesz mi i naprawde sobie kup podkład i lakier pamiętaj sprej zółty fiat 258. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 A i jeszcze jedno Pretorian schnie bardzo szybko Jak to Pretorian, ale jak go mocno zmoczysz to i 30 min będzie mokry i morzna robić montaż Auć, to boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Mam jakieś dziwne wrażenie że ty wojtek próbujesz nabic sobie jaknajwięcej postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Mam jakieś dziwne wrażenie że ty wojtek próbujesz nabic sobie jaknajwięcej postów Widzę, że następna osoba zauważyła to samo co ja. Sorki, że zaśmiecam temat, ale nie mogłem się powstrzymać. Już Tobie Wojtek mówiliśmy, że posty można edytować jeden pod drugim, i raczej pisz sensowne posty (bo w niektórych czasami nawet nie wiem o co chodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 No to się mylisz ze chcę sobie duzo nabic postów i nie zwracaj mi uwagi bo to nie fer ja ci nic nie mówię !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 No to się mylisz ze chcę sobie duzo nabic postów i nie zwracaj mi uwagi bo to nie fer ja ci nic nie mówię !!!!!!!! No dobra spoko. Ale mam do ciebie prośbę. Edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim (bo to wygląda tak jakbyś naprawdę chciał sobie nabijać licznik) Ale już nie zaśmiecajmy tematu. A tak widzę, że pracę nad truckiem idą na razie powoli, ale zgodnie z planem Tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 No comment Sprawa załatwiona. Silnik pomalowałem mieszanką wybuchową: -ferrari red humbrol -gloss white humbrol -jakieś tam zółtawo- zielone coś revella -clear color orange humbrol Wyszło takie fajne brudne coś Jak na mój gust to idealnie jest to to o co mi chodziło... Pierwsza warstwa już schnie, a jeśli jutro będzie równie słonecznie, to zapodam fotki. Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Mieszanina takich kolorków może być ciekawa. Z chęcią zobaczę fotki tego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 No No No widze że prace idą w szybkim tempie,ja swojego petera juz zrobilem i mam wrazenie jakgyś rame krzywo sklejił (może to tylko złudzenie) mój peter 377 jesat do obejrzenia w galerii.Pozdro Szymon i dzięki za kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 19 Lutego 2007 Autor Share Napisano 19 Lutego 2007 O fotki postaram się jeszcze dziś. Do saxot: Rama na zdjęciu wygląda krzywo, ale w rzeczywistości odchylenie ma około 0,5 mm , więc jak na pierwszą tego typu przeróbkę jest w miarę ok. Proszę dokładnie czytać relacje Ps. Prawdopodobnie ten kolorek i to pierwsze malowanko będzie tylko podkładem, bo kupiłem porządną żółtą farbkę i zaraz coś wyczarujemy z dostępnych mi kolorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 19 Lutego 2007 Share Napisano 19 Lutego 2007 Kilka uwag: 1. Moim zdaniem wielkość kabiny sypialnej jest taka sama. Za kabiną zostało zamontowane coś - pewnie jakieś skrzynie na rzeczy związane z działalnością tego trucka, a następnie przedłużono owiewki - widać to na drugiej fotce. 2. Kolor silnika - ten silnik występuje tylko w dwóch modelach Italeri i z zalożenia jak i podobieństwa jest to Detroit Diesel serii 60, a więc jego fabryczny kolor to taki.... eee morskawy niebieski. Może dla przykładu : . Widziałem też wersje ze srebrną głowicą oraz kolektorem. 3. Kolor nadwozia - obawiam się, że to jest ta sama farba, którą malowałem VNkę - w rzeczywistości jest beżowa, a nie kremowa tak jak ten Peter. 4. Okablowanie podowozia - polecam wycieczkę jednego z najbardziej znanych amerykańskich modelmaniaków po fabryce Peterbilta: http://tahlborn.web.aplus.net/vacation1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 19 Lutego 2007 Autor Share Napisano 19 Lutego 2007 A więc: 1. Bardzo możliwe, że masz racje, aczkolwiek uwielbiam bawić się w robienie sleeperów, dlatego prawdopodobnie przedłuże sleepera o jakieś 4 cm (jeszcze nie wiem). 2.Tak... Slinik z zestawu faktycznie jest to DD, ale w samochodzie który robię zamontowano Caterpillar'a o którym wspominałem kilka postów temu. Silnik pomalowany na kolor CAT'a, czyli żółty i raczej taki zostawię. Może jeszcze dziś zarzucę jakąś fotką. 3.Szkoda, ale na pewno popsikam sobie po jakimś papierze czy gazetach, aby zobaczy faktyczny odcień po wyschnięciu. W każdym bądź razie bardzo możliwe, że do momentu malowania kabiny będę miał aerograf (daj mi proszę cynk na gg, bo chcę o tym pogadać). 4.Dzięki serdeczne Bardzo pomocne fotki. Myślę, że z ich pomocą już coś zamotam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 (edytowane) Obiecane fotki silnika. Jak zwykle biedne, ale już coś zaczynam podłapywać jeśli chodzi o rozpraszanie światła białymi kartkami. Pierwsza fotka pokazuje pierwszą wersję koloru, którą potraktowałem jako podkład. Druga fotka pokazuje silnik w stanie obecnym. Prawdopodobnie jeszcze jedna warstwa i będzie finito. Na fotce dałem do przymiarki ten taki dekiel od silnika (jak to się nazywa? ), który znalazł się w ramce z chromami. Pozdrawiam, Przemek. Edytowane 21 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 Jak narazie wszystko si. Ten kolor ja bym okreslił na taki jakiś ciemny słomkowy albo siena palona Ładnie to wszystko wygląda. Ja chce więcej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 20 Lutego 2007 Autor Share Napisano 20 Lutego 2007 No cośatm jeszcze jutro potrzaskam może... Jak Bóg da, to dzisiaj zacznę kabinę oraz całą karoserię. Najpierw pewnie przedłużę osłony międzyosiowe. Później otwierane drzwi kabiny, sleepera i drzwiczki schowków. Potem przedłużę zderzak i sleepera. No a potem jakoś pójdzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 No i co pomalowałeś tym kolorem ,co ci poleciłem fiat 258 sprej z firmy ,Motip pozdrowionka Wojtek T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Lutego 2007 Share Napisano 20 Lutego 2007 No i co pomalowałeś tym kolorem ,co ci poleciłem fiat 258 sprej z firmy ,Motip pozdrowionka Wojtek T Wojtek kilka postów wyżej jest napisane, że jest to mieszanka farbek Humbrola i Revell'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 Joł, joł, czekerap. ;D Kilka nowych fociszczy co by koledzy mogli coś bardziej się wypowiedzieć. Otwieranie drzwi (system podtrzymywania autorstwa Kuby Mich'a ) różnią się tylko materiałami i zawiasikami: Silniczek: Rama po raz następny: Drzwiczki wydziabane z bocznej ściany: Mój niezrównany pomocnik: Z tego powstała mieszanka wybuchowa, którą pomalowałem silnik: Najlepszy materiał do małych pierdółek: Nieobrobiony zawiasik: I jeszcze nowy nabytek którym to mam zamiar pomalować resztę trucka : To by było na tyle. Niedługo drzwi zamontuję we wnętrzu i będzie gitarka. Pozdrowionka, Przemek. Bardzo przepraszam, że powtarzam swoje posty na różnych forach, ale dość mało czasu moge przeznaczać na siedzenie na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Muszę ci powiedzieć, że nie załadnie wygląda ten silnik, ma straszne mazy i wszystko na nim widać, jak możesz to popraw go jeszcze raz,tą farbką zółtą. Pozdrowionka Wojtuś T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 Wojtuś na silnik pójdzie jeszcze jedna warstwa... Prawdopodobnie malowana już aerografem, więc smugi powinny zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Moje gratulacje Praetorian. Wszystko ładnie wygląda. Silniczek wymaga małego retuszu ale generalnie jest Tempo też iście rakietowe. Podoba mi się to że robisz otwierane drzwi. Czy planujesz jeszcze więcej takich niespodzianek?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi