Marcin M. Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Dzięki linkom i zdjęciom, jakie od Was otrzymałem, wyznaczenie linii i odcięcie klap, to był pan pikuś: Oczywiście czeka mnie teraz szpachlowanie, struganie, szlifowanie i nadawanie kształtu. Część płata zaznaczoną na czerwono planuję dorobić z cienkiego paseczka z puszki po albo z czegoś innego : źródło www.airliners.net Linia cięcia siłowników, lepiej nie będzie: Będę teraz musiał znaleźć sposób, jak osiągnąć efekt zbliżony do powyższego . Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Te prowadnice klap /metaliczne/ to takie dwuteowniki ,u gory mają mniejsza szerokość niz u dołu. Ja robie to w taki sposób- wycinam kolo w kole zostawiając potrzebna szerokość np 1 mm . Jednoczesnie przycinam paski plastiku powiedzmy równiez o szerokosci 1 mm i przyklejam je od dołu i góry. Tym prostym sposobem zyskujemy dużą ilosc prowadnic klap. Montując je na owiewkach służą jednoczesnie do regulacji szczeliny .Acha, zwiercamy owiewke na skrydle ,mamy w ten sposób punkt zawieszenia klap Zobacz tu http://www.flankers-site.co.uk/Tu-154.html Pospieszyłeś sie z wycinaniem Ta powierzchnia przed wysunietymi klapami to slot klapy. Widac go na zdjeciu z A z charakterystycznymi poprzecznymi paskami ,pod lekko wystajacym spojlerem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Dzięki em za linka, kurczę chciałbym chociaż z 30 % szczegółów zrobić z tego co zobaczyłem. Pospieszyłeś sie z wycinaniem W końcu i tak musiałem zacząć rezać. Myślę, że slot klapy wykonany z blaszki nie będzie źle wyglądał, mimo wszystko. Myślę, że w tej skali i tak wielu rzeczy nie da się odtworzyć. Otwarte sloty na krawędzi natarcia zrobię z blaszki, w jednym kawałku, jak już wspomniałem wcześniej, ale to w dalekiej przyszłości. A co do siłowników pod skrzydłami, zawsze przecież zdążę je całkowicie obciąć i wyrzeźbić ze styrenu nowe, choć wolałbym się nie śpieszyć z ostatecznymi posunięciami. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Walcz, walcz Marcin M. - jako jedyny pracujesz w tym projekcie, juz tylko z nazwy "grupowym". Browarek sie nalezy Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Może mi ktoś powiedzieć jakie ma wymiary ten model w skali 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Na Wikipedia masz wymiary. podziel je przez 144 i masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 7 Kwietnia 2011 Share Napisano 7 Kwietnia 2011 ok dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaoka Napisano 25 Kwietnia 2011 Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Wrzuć foty jak skończyłeś zwłaszcza tych klap nad którymi się męczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Trochę musiałem poczekać na wenę i na wolny czas... Walczę z klapami tymi nieszczęsnymi. Planowałem wystrugać siłowniki ze styrenu, ale odpuściłem, bo zadłubałbym się. Obciąłem odstające końcówki siłowników na płatach "na równo", szczeliny zalałem CA, zaszpachlowałem. Poczekam aż wszystko wyschnie, wyszlifuję i zobaczę jak wyjdzie. Z tego co widzę, nie powinno być źle. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Zacząłem rzeźbić sloty. Zaznaczyłem na czarno, co mi potrzebne: nakleiłem taśmę malarską i odrysowałem: Przypadkowo wczoraj przyjechał do mnie kasztelan na żubrze, więc blacha się znalazła, po opaleniu jej nad gazem, coby zmiękła przetransferowałem szablon i wyciąłem: I tak to wygląda, nic lepszego nie wymyślę, po wszystkim wkleję dwie cienkie igły strzykawkowe i wsadzę całość na swoje miejsce: Od spodu: Krawędź natarcia trochę scieniowałem. Jak macie jakieś uwagi, to dawajcie, mam jeszcze czas żeby to wszystko pozmieniać w rozsądnych granicach. Teraz zabieram sie za klapy na drugim skrzydle. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Jednak musiałem poprawić to co zrobiłem, a raczej zacząć od nowa, bo przez to, że tak wąska przy końcówce skrzydła ta blaszka jest, wichrowała mi się przy układaniu. Więc, od nowa - wzór na taśmie, blacha nad gaz, rysowanie, wycinanie, gięcie: Dołem trochę szerzej zrobiłem, w pozycji "bojowej" różnicy szerokości prawie nie widać, a efekt lepszy od poprzedniego: Wklejone na CA: No i dobra, teraz druga strona, klapy i zostanie statecznik. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Co sądzicie o tym?: Wklejone na zwykły klej, więc jakby co wystarczy odciąć i wyszlifować, chciałbym tylko znać Waszą opinię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Sloty chyba ok. Popracuj jeszcze nad klapami i siłownikami klap ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Popracuj jeszcze nad klapami i siłownikami klap Oczywiście to jest do dopracowania, kleiłem tylko na taśmę do zdjęcia, wszystko mi się chwiało; klapy umocuję na blu taka i wtedy zacznę siłowniki dopracowywać - położenie i kształty. Dzięki za opinię. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie wiem, czy się nie zakopiesz z blaszkowymi slotami, gdyż widać na nich cały czas spore nierówności. Chodzą mi po głowie dwa pomysły na zrobienie ww.; - uformować z brystolu i zalać CA dla sztywności i zmiany charakterystyki materiału - cienki polistyren nagrzać suszarką i naciągnąć na kopycie, bądź skrzydle Jeżeli coś wykorzystasz i się sprawdzi, to sam będę miał nowy sposób na zrobienie czegoś tam... . Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 jarek38, zasiałeś ziarno wątpliwości u mnie, więc musiałem zacząć działać. Zdemontowałem blaszane sloty: więc widać było od razu, że - cienki polistyren nagrzać suszarką i naciągnąć na kopycie, bądź skrzydle to nie wchodziło w grę, ze względu na nieodwracalne naruszenie struktury materiału wyjściowego A zatem szablon na kartonie, formowanie (łatwiejsze, niż przy blachach), CA, szlifowanie i wyszło takie cuś: Wklejone na blu tac, do zdjęcia. Przyznam, że taka wersja podoba mi się bardziej - wyszło na pewno prościej na krawędzi natarcia. Już bym chciał skończyć te sloty... Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Walcz chłopie, nie poddawaj się, zobaczysz ile będziesz miał satysfakcji podczas oglądania gotowego już modelu. Sloty będą naklejone na krawędzi skrzydła, czy będziesz robił je wysunięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Walcz chłopie, nie poddawaj się, zobaczysz ile będziesz miał satysfakcji podczas oglądania gotowego już modelu. Ach, tego nie musisz mi mówić - nikt nie mówił, że będzie lekko. Już ponad rok walczę, a końca nie widać. A szafa pełna modeli, a głowa pełna pomysłów. Sloty będą naklejone na krawędzi skrzydła, czy będziesz robił je wysunięte? Oczywiście wysunięte. Skoro tak, to teraz zabiorę się za cyzelowanie klap... Pozdrawiam, Marcin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 5 godzin temu, BHmodels napisał: Ej bo czekam na kontynuację. Się nie doczekasz... Trupolew poszedł rozgrzebany do ludzi, odechciało mi się zabawy z nim. Temat można zamknąć w sumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi