Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mig 15bis Hobby Boss 1:72,tzw. "łikiend edyszyn" 4 dni pracy.Model nie skomplikowany,spasowanie dobre ,niewielkie ilości szpachli na łączenie połówek kadłuba,kabina wieje pustką,dorobiłem tablice i pasy/zamówiłem zestaw kolorowy Edka,ale szedł miesiąc i nie doszedł/na kadłubie dorobione anteny,miał byś początkowo z 34 pułku /lata 50te/ale po perypetiach z aluminium valeyo/wywaliłem już do kosza /i glossem z Mr.Hobby kalki odeszły razem z lakierem i farbą,nie dały się przesuwać ,aż pokryłem model sidoluxem wtedy poszło gładko.na koniec półmat valeyo.

Zdjęcia robione przy świetle naturalnym,jak się wybiorę do firmy to zrobię z lampami studyjnymi.

dsc01677ni.jpg

dsc01678an.jpg

dsc01679ns.jpg

dsc01680o.jpg

Napisano

Nie mam pojęcia jak fachowcy z HB wpadli na koncepcję takiego własnie wykonania przedniego podwozia ?! Co to za piętnastka, co nie ma tyłka pochylonego ku ziemi ?

Sorki za te uwagi do zestawu - Twoje wykonania jak najbardziej OK

Napisano

To ze nie przysiada charakterystycznie na tył, jest wina głownego podwozia, a konkretnie wachaczy które sa zrobione pod złym katem. Ale i przednia stójka w tych 15 to troszku dowolna interpretacja. Kalki od Iskry

Napisano

Pisząc "regulaminowe" miałem na myśli ogólnie dostępne informacje w literaturze, np. w ostatnio wydanej mini-monografii MIG-a 15.

Model Twój, Twoja wizja!

Ale zrobiłem sobie "symulację" na komputerze, pomierzyłem swojego MiG-a 15 HB i wyszło mi coś takiego:

Clipboard01-24.jpg

Napisano
To ze nie przysiada charakterystycznie na tył, jest wina głownego podwozia, a konkretnie wachaczy które sa zrobione pod złym katem. Ale i przednia stójka w tych 15 to troszku dowolna interpretacja.

A jak jest z podwoziem w innych zestawach (KP, Airfix) ? Dają radę ?

Jeśli sie nie mylę, nie ma chyba na rynku żadnego zestawu żywicznego z poprawnym podwoziem ?

Napisano

Masz racje mój model.

Mam kalki z Intechu i z Mastercrafta do SB lima 2 i tam we wszystkich trzech kompletach wysokość cyfr jest = 6mm ,więc uważam że wysokość cyfr na moim Migu jest dobra, chyba że obaj producenci dali ciała

Kalki od Iskry

tylko numery

Napisano

Typowe wysokości liter:

LiM-1,2 - 600 mm/72=8,3 mm (ostatnie latające miały cyfry jak LiM-5)

LiM-5 - 500 mm/72=6,9 mm

SBLiM-1,2 - 400 mm/72=5,5 mm

Iskra - 450 mm/72=6,25 mm

6 mm cyfry to na prawdę nie są cyfry do LiM-2.

Jeśli posiadasz jednak zdjęcie LiM-2 z taką wysokością liter (ok. 450 mm) to chętnie je zobaczę i wprowadzę korektę do swojej bazy danych.

Napisano (edytowane)

Ok Jarekk przekonałes mnie mam za małe cyfry ale nie 5mm w/g Twoich wyliczeń a 7mm

Typowe wysokości liter:

SBLiM-1,2 - 400 mm/72=5,5 mm

Iskra - 450 mm/72=6,25 mm

Edytowane przez Gość
Napisano

Panowie, nie bądzmy az takimi purystami. Cyfry na Limach 1,2 i SB miały rózne wysokosci szerokosci ,krój .I na Lim-2 trafiały sie te od SB limów ,czyli mniejsze jak i standartowe 500 mm a równiez jeszcze wieksze i dziwaczne.

Gdybys Robert przeniósł numerki na KLW, czyli ich srodek wypadł by na krawedz natarcia byłoby OK.

Napisano

em - nie dyskutujemy dla zasady tylko dla "prawdy historycznej" (przynajmniej ja). Twoja opinia jest na tyle obszerna, że początkujmy modelarz stwierdzi, że żadnych zasad nie było. A przecież nie jest to prawda.

Jeśli posiadasz zdjęcie Lim1,2 z cyframi od bojowych SBLiM-ów to chętnie je zobaczę i będzie to hit dla fanów LiMów.

Napisano

Nie brnąc w spory,tak były rózne,dopiero w trakcie remontów czy przejść czy tez dni techniki ,jak chcesz mozna to nazywac ,zaczeto normalizowac wymiary i krój numerów taktycznych. I to nie zawsze .Srodek lat 60 tych to poczatek numerów jakie znamy na Limach.

Znane Ci Mig-21 w tym okresie równiez ,,dostawały,, rózne numery taktyczne w zalezności od miejsca dostaw /słuzby.

Druga połowa lat 60 tych to poczatek,pierwsze próby systematyzacji numerów taktycznych na statkach powietrznych .

Napisano

a mi się podoba ja nic nie widzę

Napisano