Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, parę dni temu zacząłem sklejać takiego szkraba:

DSC_7215.JPG

DSC_7216.JPG

DSC_7218.JPG

DSC_7227.JPG

DSC_7228.JPG

Skoro już zacząłem pajacować z wnętrzem, żalem było zamykać sarkofag na głucho. Jednak proste nałożenie góry kadłuba na wannę owocowało albo:

a)koszmarną szparą z tyłu

b)koszmarną szparą z przodu

Próby zlokalizowania ewentualnego elementu wnętrza który stanowił opór dla kadłuba wykazały, że nic nie naciska. Góra kadłuba była lekko wypaczona - przód i tył uniesione ku górze. Napiłowałem więc piłką kątownik łączący przednie płyty i wstawiłem w wannę listewkę wchodzącą w wyżłobioną szczelinę. Z tyłu nawierciłem otworki i wstawiłem kołki. Z tyłu jest szczelina, ale "akceptowalna" - przez moje niewygórowane normy jakości ;)

DSC_7229.JPG

DSC_7230.JPG

DSC_7231.JPG

DSC_7232.JPG

DSC_7234.JPG

DSC_7235.JPG

DSC_7236.JPG

DSC_7239.JPG

Gdzieniegdzie przysycha jeszcze szpachla. W sumie nie patrzyłem do żadnej dokumentacji. Na kadłubie nie będę bawił się w fakturę. Jedynie wieża zostanie lekko wymęczona, ale to po pomalowaniu jej wnętrza i sklejenia połówek.

Największa wada zestawów Hobbybossa? Koszmarne wypychacze! Są wszędzie! I co najgorsze - niemal ZAWSZE po stronie detali! Jak oni to robią? Inne firmy starają się dawać wypychacze albo po stronie bez detali albo udaje im się je niemal zupełnie wyeliminować!

A tu? Płyty pancerne we wnętrzu WSZYSTKIE miały wypychacze po stronie widocznej, a niewidoczne były gładziutkie.

Ale to co zrobili na gąskach, woła o pomstę do nieba. Wewnętrzna strona jest piękna, gładka. ALE WYPYCHACZE SĄ NA BIEŻNIKU...

I dupa, nawale tam błota z żywicy Vallejo. Zaszpachlowanie tego nie ma sensu - o ile w ogóle jest możliwe...

DSC_7205.jpg

Napisano

oj będzie się działo. a nie myslałeś, żeby zwraczyć pacjenta i pokazać wszystkie wnętrzności?

Napisano

Przebrnę na razie przez konwencjonalne wykonanie. Model jest w bardzo atrakcyjnej cenie, ~50-60zł, więc pewnie pokuszę się o kolejny.

Acha - malowanie. Takie jak lubię kombinować najbardziej - czyli zimowe.

Napisano

Jak widać HB robi na prawdę dobre model, ten jest tego przykładem i to za taką cenę. oooo kolejne zimowisko się święci, jestem ciekaw jak wyjdzie, zasiadam i przypatruję się dokładnie

Napisano

No jestem ciekaw jak wyjdzie, też mam go w szafie ze złożoną bryłą silnika. Tak jak mówisz WYPYCHACZE!

W instrukcji trochę brakuje mi w niektórych miejscach co na co pomalować, ale można podeprzeć się modelem AFV.

Napisano

Trochę się pośpieszyłeś, bo Hobby Boss wkłada do tego teciaka makietę czegoś na wzór powojennej radiostacji R-123, zamiast wojennej 10RT-12. Może w skali 1/48 jakos się to zgubi, jak zamkniesz wieżę.

Napisano

Bardzo ciekawy temat sam model chyba dobrze zdetalowany Mnie sie mazy taka scenka jak kreca Czterech pancernych w pocietym Rudym tyle ze skad wziasc filmowcow w tej skali przyjemnego dlubania.

Napisano

Dzięki za komentarze! Zapomniałem wcześniej wspomnieć - producent w zestawie daje tylko dużą siatkę na tył - od razu "zatopioną" w obudowę. 4 podłużne siatki nad silnikiem są jedynie plastikowe. Ja wyciąłem je i wkleiłem relingi okrętowe - po bokach ze skali 1/700, na górze 1/350. Idealnie wymiarowo nie jest, ale zawsze to lepsze niż plastik.

Cały model został pokryty Surfacerem, potem wnętrze bez szczypania pomalowałem na czarno:

DSC_7250.JPG

No i potem już kolorki. Wnętrze już po washu i pokryciu lakierem satynowym. Nie wiem czemu pomalowałem przewody łączące chłodnice na niebiesko, zaraz przemaluje.

DSC_7251.JPG

DSC_7254.JPG

W wieży parę rzeczy może wydawać się pomazianych brzydko farbą, ale... tego co jest brzydko nie będzie widać

DSC_7256.JPG

Napisano

Reggy jak zwykle w formie, prawdziwa Testarossa Ci wyszła

Też mam mutację tego modelu rozgrzebańcach, tyle, że z działem 76mm. Odpuściłem go sobie właśnie ze względu na gąsienice. Z resztą śladów po wypychaczach jakoś sobie poradziłem, ale gąsienice to tragedia. Spasowanie kadłuba też jest u mnie marne, skłaniałem się raczej ku sklejeniu całości na sztywno. Widzę jednak, że Ty nie dałeś za wygraną. Będę tu zaglądał, może mnie jakoś natchniesz i wrócę do tematu.

Drobna uwaga - mogłeś dorzucić trochę kabli instalacji elektrycznej na ścianach kadłuba i pneumatykę do butli ze sprężonym powietrzem. No i brakuje mi instalacji paliwowej na silniku, to raptem parę drucików, silnik od razu wygląda bardziej kompletnie. Żeby nie być gołosłownym, pozwolisz, że wtrącę się ze zdjęciem mojego wydłubka:

igp4573.jpg

Napisano

Elrogalo, przyznam, że chyba dokleję chociaż przewody przy silniku. Cały czas mam silnik na wierzchu, więc to nie problem. Życzę Ci natchnienia na dokończenie Twojego Teciaka!

A tymczasem borem lasem, położyłem pigmenty i pochlapałem substancjami ropopochodnymi przedział silnika.

Nie obyło się też bez obijania biedaczka (i ułamania krzesełka działonowego ) . No i wnętrze gotowe!

DSC_7258.jpg

DSC_7260.jpg

DSC_7261.jpg

DSC_7262.jpg

DSC_7263.jpg

DSC_7264.jpg

DSC_7267.jpg

DSC_7268.jpg

DSC_7270.jpg

DSC_7272.jpg

DSC_7274.jpg

DSC_7277.jpg

Napisano

Witam, model pierwsza klasa

Jednak byłoby gdybyś jakiś metaliczne wytarcia zrobił na zamku w armacie

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki za komentarze

Jednak byłoby gdybyś jakiś metaliczne wytarcia zrobił na zamku w armacie

Przed sklejeniem wieży takowoż uczyniłem!

Jednak już pod koniec etapu malowania zauważyłem w sumie duży błąd jaki zrobiłem - po sklejeniu połówek wieżyczki dowódcy nie zaszpachlowałem linii łączenia która jest strasznie widoczna... No nic, rzuci się błoto na wieżę... Żartuje - przeboleję to i zostawię!

A tymczasem trochę podmalowałem.

Standardowo:

Surfacer, czarny Vallejo, Reflective Green rozjaśniany Lime Green, sido, kalki, sido, etapami napylany brudny biały (offwhite) i ścierany mokrym, sztywnym pędzlem. Pierwszy kolor obłocenia to flat earth z czarnym.

DSC_7345.jpg

DSC_7346.jpg

DSC_7369.jpg

DSC_7371.jpg

DSC_7372.jpg

DSC_7373.jpg

Napisano

Delikatny wash:

DSC_7405.jpg

DSC_7401.jpg

DSC_7383.jpg

DSC_7385.jpg