reggy Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Hej, parę dni temu zacząłem sklejać takiego szkraba: Skoro już zacząłem pajacować z wnętrzem, żalem było zamykać sarkofag na głucho. Jednak proste nałożenie góry kadłuba na wannę owocowało albo: a)koszmarną szparą z tyłu b)koszmarną szparą z przodu Próby zlokalizowania ewentualnego elementu wnętrza który stanowił opór dla kadłuba wykazały, że nic nie naciska. Góra kadłuba była lekko wypaczona - przód i tył uniesione ku górze. Napiłowałem więc piłką kątownik łączący przednie płyty i wstawiłem w wannę listewkę wchodzącą w wyżłobioną szczelinę. Z tyłu nawierciłem otworki i wstawiłem kołki. Z tyłu jest szczelina, ale "akceptowalna" - przez moje niewygórowane normy jakości ;) Gdzieniegdzie przysycha jeszcze szpachla. W sumie nie patrzyłem do żadnej dokumentacji. Na kadłubie nie będę bawił się w fakturę. Jedynie wieża zostanie lekko wymęczona, ale to po pomalowaniu jej wnętrza i sklejenia połówek. Największa wada zestawów Hobbybossa? Koszmarne wypychacze! Są wszędzie! I co najgorsze - niemal ZAWSZE po stronie detali! Jak oni to robią? Inne firmy starają się dawać wypychacze albo po stronie bez detali albo udaje im się je niemal zupełnie wyeliminować! A tu? Płyty pancerne we wnętrzu WSZYSTKIE miały wypychacze po stronie widocznej, a niewidoczne były gładziutkie. Ale to co zrobili na gąskach, woła o pomstę do nieba. Wewnętrzna strona jest piękna, gładka. ALE WYPYCHACZE SĄ NA BIEŻNIKU... I dupa, nawale tam błota z żywicy Vallejo. Zaszpachlowanie tego nie ma sensu - o ile w ogóle jest możliwe... Cytuj
Andrzej_LK Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 oj będzie się działo. a nie myslałeś, żeby zwraczyć pacjenta i pokazać wszystkie wnętrzności? Cytuj
reggy Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Napisano 4 Sierpnia 2010 Przebrnę na razie przez konwencjonalne wykonanie. Model jest w bardzo atrakcyjnej cenie, ~50-60zł, więc pewnie pokuszę się o kolejny. Acha - malowanie. Takie jak lubię kombinować najbardziej - czyli zimowe. Cytuj
Kacperek315 Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Jak widać HB robi na prawdę dobre model, ten jest tego przykładem i to za taką cenę. oooo kolejne zimowisko się święci, jestem ciekaw jak wyjdzie, zasiadam i przypatruję się dokładnie Cytuj
wuwumaster Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 taka cena za model z kompletnym wnętrzem? no full wypas po prostu pozdrawiam! Cytuj
krzychu-onisk Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 No jestem ciekaw jak wyjdzie, też mam go w szafie ze złożoną bryłą silnika. Tak jak mówisz WYPYCHACZE! W instrukcji trochę brakuje mi w niektórych miejscach co na co pomalować, ale można podeprzeć się modelem AFV. Cytuj
PiterATS Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Trochę się pośpieszyłeś, bo Hobby Boss wkłada do tego teciaka makietę czegoś na wzór powojennej radiostacji R-123, zamiast wojennej 10RT-12. Może w skali 1/48 jakos się to zgubi, jak zamkniesz wieżę. Cytuj
Tremac Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Bardzo ciekawy temat sam model chyba dobrze zdetalowany Mnie sie mazy taka scenka jak kreca Czterech pancernych w pocietym Rudym tyle ze skad wziasc filmowcow w tej skali przyjemnego dlubania. Cytuj
reggy Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Napisano 6 Sierpnia 2010 Dzięki za komentarze! Zapomniałem wcześniej wspomnieć - producent w zestawie daje tylko dużą siatkę na tył - od razu "zatopioną" w obudowę. 4 podłużne siatki nad silnikiem są jedynie plastikowe. Ja wyciąłem je i wkleiłem relingi okrętowe - po bokach ze skali 1/700, na górze 1/350. Idealnie wymiarowo nie jest, ale zawsze to lepsze niż plastik. Cały model został pokryty Surfacerem, potem wnętrze bez szczypania pomalowałem na czarno: No i potem już kolorki. Wnętrze już po washu i pokryciu lakierem satynowym. Nie wiem czemu pomalowałem przewody łączące chłodnice na niebiesko, zaraz przemaluje. W wieży parę rzeczy może wydawać się pomazianych brzydko farbą, ale... tego co jest brzydko nie będzie widać Cytuj
elrogalo Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Reggy jak zwykle w formie, prawdziwa Testarossa Ci wyszła Też mam mutację tego modelu rozgrzebańcach, tyle, że z działem 76mm. Odpuściłem go sobie właśnie ze względu na gąsienice. Z resztą śladów po wypychaczach jakoś sobie poradziłem, ale gąsienice to tragedia. Spasowanie kadłuba też jest u mnie marne, skłaniałem się raczej ku sklejeniu całości na sztywno. Widzę jednak, że Ty nie dałeś za wygraną. Będę tu zaglądał, może mnie jakoś natchniesz i wrócę do tematu. Drobna uwaga - mogłeś dorzucić trochę kabli instalacji elektrycznej na ścianach kadłuba i pneumatykę do butli ze sprężonym powietrzem. No i brakuje mi instalacji paliwowej na silniku, to raptem parę drucików, silnik od razu wygląda bardziej kompletnie. Żeby nie być gołosłownym, pozwolisz, że wtrącę się ze zdjęciem mojego wydłubka: Cytuj
reggy Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Napisano 6 Sierpnia 2010 Elrogalo, przyznam, że chyba dokleję chociaż przewody przy silniku. Cały czas mam silnik na wierzchu, więc to nie problem. Życzę Ci natchnienia na dokończenie Twojego Teciaka! A tymczasem borem lasem, położyłem pigmenty i pochlapałem substancjami ropopochodnymi przedział silnika. Nie obyło się też bez obijania biedaczka (i ułamania krzesełka działonowego ) . No i wnętrze gotowe! Cytuj
tomek14147 Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Wnętrze wygląda bardzo imponująco. Podoba mi się. Cytuj
Andrzej2 Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam, model pierwsza klasa Jednak byłoby gdybyś jakiś metaliczne wytarcia zrobił na zamku w armacie Pozdrawiam. Cytuj
reggy Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Napisano 8 Sierpnia 2010 Dzięki za komentarze Jednak byłoby gdybyś jakiś metaliczne wytarcia zrobił na zamku w armacie Przed sklejeniem wieży takowoż uczyniłem! Jednak już pod koniec etapu malowania zauważyłem w sumie duży błąd jaki zrobiłem - po sklejeniu połówek wieżyczki dowódcy nie zaszpachlowałem linii łączenia która jest strasznie widoczna... No nic, rzuci się błoto na wieżę... Żartuje - przeboleję to i zostawię! A tymczasem trochę podmalowałem. Standardowo: Surfacer, czarny Vallejo, Reflective Green rozjaśniany Lime Green, sido, kalki, sido, etapami napylany brudny biały (offwhite) i ścierany mokrym, sztywnym pędzlem. Pierwszy kolor obłocenia to flat earth z czarnym. Cytuj
Przemek R Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Dawno mnie tu nie było ale Piotrek widzę dalej wymiata Cytuj
Grzesiu 9 Napisano 23 Grudnia 2010 Napisano 23 Grudnia 2010 Nic dodać nic ując, wspaniły modelarz więc i wspaniły model Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi