maqui Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam forumowiczów Pierwszy raz zamieszczam post w tym dziale, samolotów bowiem nie sklejam. Aczkolwiek ostatnimi czasy moją uwagę zwrócił model firmy Academy wydany z bardzo efektownym zestawem kalkomani zawierających między innymi rybe miecz (okazjonalne z okazji 45 lat służby tych samolotów). Jako że model tego samolotu moim skromnym zdaniem powinien być w kolekcji każdego szanującego się modelarza, postanowiłem zamieścić mały In-box. Dodam że sklep za posrednictwem którego zakupiłem tego MiGa (MARTOLA) posiada bardzo atrakcyjną cenę - 84 zł + koszty wysyłki. Najpierw foto pudełka: A teraz jego zawartość: Zestaw bardzo efektownych kalkomani: Wchodząca w skład zestawu niewielka ramka elementów fototrawionych: W zestawie z elementów papierowych dołączono między innymi: Schemat malowania samolotu w dwóch wersjach: Oraz oczywiście instrukcję: A tutaj wymieniona jest zawartość pudełka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam Czy same kalki z rybą w skali 1-48 są dostępne w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Szczerze to nie mam pojęcia - ale dodam że jakość kalek jest super;) ciekawe jak będzie sie je nanosić;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Powiem tak - przekonałeś mnie. W przyszłym tygodniu zamawiam tego MiG'a, będzie pasował do Fulcruma i Iskry w tej skali, a które czekają w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 WitamCzy same kalki z rybą w skali 1-48 są dostępne w sprzedaży? Witam. Owszem kupilem takie kalki robione przez firme Albatros w zestawie dla ciekawych malowan Miga 21, ale te z Academy sa zrobine przez Cartograf i maja troche inny odcien. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Pozwolę sobie pogrubić zdanie kolegi, które powinno dotrzeć do każdego sklejacza fok i innych messerów:mrgreen: Jako że model tego samolotu moim skromnym zdaniem powinien być w kolekcji każdego szanującego się modelarza, Odnośnie zaś prezentowanego zestawu należy aby każdy zapamiętał co następuje: Panie, kup pan żywiczny garb!* * dla tych którzy jeszcze nie wiedzą (!) ogólnie zestaw jest OK, niestety jego bolączką jest garb od wersji Bis. Właściwy dostępny u wielu producentów żywic, jest chudszy. Sklejenie s-tu z niewłaściwym garbem w takich pięknych malowaniach wiąże się z linczem słownym od miłośników konstrukcji MiG-21 Odnośnie kalek firmy Albatros. Porównajcie wykonanie miecznika, szczególnie widać to na tylnej płetwie. Wygląda to dość średnio. Tak, jakby do projektu zatrudnili początkującego grafika stawiającego pierwsze kroki w obsłudze programu CorelDraw. Btw. Czy wszyscy będą robić tylko miecznika? Czy tylko mi bardziej podoba się kruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Btw. Czy wszyscy będą robić tylko miecznika? Czy tylko mi bardziej podoba się kruk? Mnie również podoba się to drugie,pudełkowe malowanie PSP i zapewne je właśnie będę robił. Co do kalkomanii drukowanych przez Cartograph, to raczej nie ma specjalnych problemów z ich nakładaniem. To dobre kalkomanie,nie rwą się i przeważnie mają poprawną kolorystykę, ale oczywiście jak każde kalkomanie wymagają praktyki, odpowiedniego przygotowania powierzchni i odpowiedniej chemii (płyny). Początkujący modelarz może mieć problem z większymi motywami, takimi jak Miecznik w Migu, ale ktoś kto już robił to wcześniej powinien nałożyć je bez przeszkód. Cartograph zaczyna pojawiać w coraz większej ilości nowych zestawów modelarskich (Academy, Kinetic, a ostatnio nawet Tamiya), a także wykonuje kalki dla innych firm (Sky Models). Na arkuszu zazwyczaj w rogu widnieje wtedy napis Printed by Cartograph. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Także jestem użytkownikiem już tego modelu właśnie od dziś. Bo dotarł i do mnie Dużo trzeba będzie przy nim po grzebać .Jeśli chce się mieć ładnego Migusia. Ale i tak już jest poprawiony od klasycznej wersji MF-a z Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 14 Sierpnia 2010 Share Napisano 14 Sierpnia 2010 Panowie! Jak mnie moje piękne oczy nie mylą toż to wszystko w 1/48 a jest takie cudo w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam Dziękuje za odpowiedź w sprawie kalek , a tak na marginesie jeżeli któryś z kolegów robiących tego miga nie wykorzysta kalkomani z rybką to jestem chętny na te kalki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Też chętnie przygarnął bym niepotrzebne komuś kalki miecznika do swego Migusia-21 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Dużo trzeba będzie przy nim po grzebać .Jeśli chce się mieć ładnego Migusia. Piotrze, nie strasz kolegów modelarzy. Zwykły zjadacz chleba jeśli zrobi go z garbem z zestawu i tak będzie zadowolony. Żeby połechtać nas miłośników konstrukcji można wymienić największą bolączkę. Maniacy niestety zauważą wiele wad. Zaczynając od zgodności wymiarowej, model jest za długi i moim zdaniem wyciągnięty w pionie. Po porównaniu z planami (co sam robiłem) można złapać się za głowę widząc jak skopana jest bryła choćby hamulców aero, klap, wybrzuszeń nad skrzydłami itd. Wiele linii podziału do przerycia itd itd... Jak tak patrzę na starego OEZa, który jest zestawem starszym o 10 lat to aż mi się słabo robi. Tak pięknie leży w planach. Tylko te linie podziału blach (każda na swoim miejscu), dla niektórych głębokie jak krater... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Pytanie do fachowców od "Szybkiego". Czy z tego zestawu lepiej zrobić Bisa czy MF. Pytam bo mam ten modelik i kalki do obu wersji. Pytam bo chcę go zrobić prosto z pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Bis, bis i jeszcze raz Bis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Bis, bis i jeszcze raz Bis... Tak też myślałem i kupiłem kalki do naszego bisa. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawul Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Wiem, że to pytanie tu nie pasuje ale to często odwiedzany wątek przez znawców tego samolotu, a mi zależy na czasie (święta) Mam następujące pytania co do dodatków do tego modelu: mig 21 mf polish air force firmy academy 1:48 Pierwsze pytanie czy ten kokpit będzie tu pasował?? http://www.model-hit.pl/3743_aires-4049-mig-21mf-cockpit-set-1-48.html PS. on jest złożony i pomalowany?? Tylko się upewnie Drugie http://www.mojehobby.pl/cmk-k4077-mig-21-pf-mf-bis-kom-podw-aca-p-18-1740243.html Cy te komory podwozia tu pasują?? Trzecie pytanie: http://www.mojehobby.pl/cmk-k4076-mig-21-pf-mf-bis-kola-aca-p-18-1740240.html Czy te /koła/ to też są golenie? Czwarte pytanie: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=37340&sid=e4def95028ca0df5bb57784331693c61 Gdzie mogę kopić te kalki w 1:48?? Chce zrobić samolot w wersji bis z babich dołów dlatego pytam o dopasowanie I jeszcze jedno co jeszcze muszę kupić aby to przypominało bis-a może wlot powietrza bo gdzieś widziałem ale nie wiem czy to bedzie widoczna różnica?? Czy może dysze?? Bardzo przepraszam za niewłaściwe miejsce umieszczenie pytania i proszę o jak najszybsze odpowiedzi (przepraszam również za tyle pytań Pozdrawiam Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Odpowiadając na twoje pytania. Tak, kokpit i reszta są do zestawu Academy (koła są raczej bez goleni), co nie znaczy że idealnie się wpasują i nie będzie potrzebna np. szpachla. To standardowy zestaw z żywicy, do malowania i złożenia. Kalki są od firmy Hi-Decal Line dostępne w większości polskich sklepów internetowych. Wlotu żywicznego nie widziałem. Dysza jest niby do wersji MF. W zasadzie jeśli kupisz sam model plus kalki to może wyjść ładny Bisek Reszta dodatków jak uważasz/ ile pieniędzy chcesz przeznaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 W zasadzie jeśli kupisz sam model plus kalki to może wyjść ładny Bisek Reszta dodatków jak uważasz/ ile pieniędzy chcesz przeznaczyć. Moim zdaniem nie ma co inwestować w dodatki, tylko robić samemu od podstaw co gwarantuje zgodność z rzeczywistościa. Zestawy "upiększające" nie są idealne a zwykle nietanie. Polecam lekturę viewtopic.php?t=18507&highlight= Bierz przykład z tego Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawul Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Znam ten temat Przestudiowałem go z 5 razy... Chciałbym robić te rzeczy samemu ale nie pozwala mi na to moje doświadczenie w modelarstwie Myślę, że w przyszłości potrenuję trochę dorabianie elementów ale skoro babcia stawia (święta) no to nie należy odmówić Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi i jeszcze tylko jedno ostatnie pytanie skoro to same koła to ma ktoś namiar na koła z goleniami bo szukam ale coś słabo mi to idzie PS. Dysze spróbuję zrobić samemu Pozdrawiam Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawul Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 A i jeszcze jedno są całe malowane zestawy kokpitu?? Przepraszam za tyle pytań ale do soboty muszę to zamówić Pozdrawiam Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Patryk, szanuj swoje i babcine pieniądze. Lepiej pomęczyć się samemu troszkę a za "pokaźne" kwoty zainwestować w sprzęt i akcesoria niezbędne do robienia tego wszystkiego samemu. Ale oczywiście nie namawiam na siłę. Eduard chyba robi malowane blaszki. Nie ma już co zaśmiecać tego kultowego Topica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Zestawu golenie plus koła raczej nie uświadczysz. Same golenie są w zestawie Scale Aircraft Conversions ale wg mnie szkoda kasy. Wielka prośba do moderacji! Szkoda zaśmiecać ten wspaniały wątek tematem dodatków do modeli. Dlatego proponuję aby szanowna moderacja przeniosła dyskusję rozpoczętą przez kolegę "Kawul" do odpowiedniejszego wątku MiG 21 Academy 1/48 wydanie limitowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi