Radek Filipek Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Niedawno wróciłem z wycieczki po Anglii i udało mi się spełnić jedno z malych modelarskich marzeń, czyli odwiedzić słynne muzeum czołgów w Bovington. Oto kilka fotek z tej wyprawy. Przy drodze do Bovington witają nas takie znaki: Nie jest to żart, bowiem w Bovington znajduje się centrum szkolenia załóg pojazdów pancernych Wielkiej Brytanii. Muzeum z zewnątrz wygląda tak: (zdjęcie panoramiczne, więc daję link) http://i72.photobucket.com/albums/i192/Don_Radecco/bovington/DSCF4430.jpg Oprócz ogromnego budynku, na zewnątrz znajduje się kawałek terenu, na którym odbywają się pokazy pojazdów pancernych. To jest tablica upamiętniająca wszystkich poległych członków Royal Cavalry Corps po II Wojnie Światowej. Wchodzimy do muzeum. Bilet kosztuje 11 funtów, co moim zdaniem jest atrakcyjną ceną, za jakość tego muzeum i za zachowane w znakomitym stanie rarytasy, które można tam oglądać. na początku jest wystawa poświęcona I Wojnie Światowej w Ogólności. Zwiedza się okopy, punkt werbunkowy i stację kolejową. Niestety z powodu panującycyh ciemności, żadne zdjęcie nie jest na tyle dobre, żeby je pokazać. Później zaczyna się pierwsza hala, w ktorej chronologicznie, okresami wystawione są czołgi: Do wielu z czołgów można wejść, a niektóre mają przeszklone fragmenty, dzięki czemu można obejrzeć wnętrze. Za funta można postrzelać z CKMu, a w innych miejscach z Piata, czy Lee Enfielda Dalej zaczyna się hala, gdzie wystawione są eksponaty głównie z czasów II Wojny Światowej: Jest też stoisko modelarskie, gdzie panowie sklejają czołgi: Potem poszedłem na zewnątrz, bo spiker przez głośnik oznajmił, że będą pokazy pojazdów na Kuwait Arena- czyli tej arenie przed muzeum, ufundowanej przez rząd Kuwejtu w dowód wdzięczności za poświęcenie Brytyjskich pancerniaków w czasie Pustynnej Burzy: Następnie wróciłem do hali z pojazdami po II WŚ: Dalej jest Tamiya Hall. W sumie nie wiem dlaczego, a nigdzie nie jest napisane. Fakt, że większość z tych pojazdów ma odpowiedniki w modelach Tamiyii, ale sporo nie, jak choćby STRV 103, czy BRDMy. Następnie jest moim zdaniem zdecydowanie najlepsza część wystawy. Wielka, dobrze oświetlona hala z ekspozycją "The Tank Story" pokazującą wszystkie najważniejsze czołgi od początku ich istnienia. Wita nas piękny Centurion i pierwszy czołg na świecie- Little Willy A potem już leci (wybaczcie niechronologiczność) I najważniejszy eksponat muzeum- Jedyny na świecie całkowicie sprawny Tygrys. (choć akurat w tym roku silnik jest w remoncie-można składać dobrowolne datki na remont silnika ) Jest też takie coś: I nie jest to wcale blaszka, a la Wojtek Wajga. Jest to wykonany ze szczerego złota model challengera podarowany przez jednego z Irańskich Szachów. Widoczek ogólny hali w panoramie: http://i72.photobucket.com/albums/i192/Don_Radecco/bovington/DSCF4429.jpg I to tyle. Na dole jest sklep, a w zasadzie market z pamiątkami. Mnóstwo modeli, w tym sporo takich raczej trudno dostępnych u nas. Pełna oferta EMHARa, Panzery III M z revella, sporo mniej popularnych modeli AFV. Oprócz tego moc gadżetów związanych z czołgami, muzeum itp. Można dostać między innymi autentyczną, ale pozbawioną ładunku amunicję, zarówno do Kmów, jak i do dzialek 23 mm Niestety jest informacja, że linie lotnicze ich nie przewiozą i możesz mieć kłopoty próbując wnieść je na pokład, więc nie brałem. Zaopatrzyłem się za to w parę modeli i gadżetów. Jest też niezła oferta literatury- głównie Ospreye i inne monografie. Spora część poświęcona polskim pojazdom i polskim wątkom w historii pojazdów pancernych. Gdyby ktoś był w Wielkiej Brytanii, to szczerze polecam nadłożyć kilka km i odiwedzić to muzeum. Naprawdę warto. Mam nadzieję, że ta krótka wycieczka Wam się podobała. P.s. wybaczcie, że niektóre kadry są kiepskie, ale w muzeum jest tak ciasno od ilości pojazdów, że ciężko czasem objąć cały czołg Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Wooow!! Dzięki za ta relację, muszę tam pojechać kiedyś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpieg Napisano 18 Sierpnia 2010 Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Wspaniała galeria z super muzeum! Ile Ci zajęło zwiedzanie? Ja bym tam spędził cały dzień... a nawet i noc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 19 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2010 Cieszę się, że się podoba. Czas zwiedzania podany w folderze reklamującym to ok. 3 godzin. Ja spędziłem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Sierpnia 2010 Share Napisano 20 Sierpnia 2010 byłem i widziałem... magiczne miejsce. niestety moja luba dała mi ledwo dwie godziny... dobry pretekst żeby tam wrócić. a zwróciłeś uwagę na Scout Cara w polskich barwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Super relacja...dzięki za foty LandShipów i Tanków z okresu międzywojennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Wybacz, Andrzeju, umknął mi Twój post. niestety moja luba dała mi ledwo dwie godziny Profilaktycznie więc pojechałem samopas a zwróciłeś uwagę na Scout Cara w polskich barwach Kurczę pieczone, Ty wiesz że nie? Widziałem jednego scout cara, chyba między KT a Hellcatem, ale wtedy głowę bym dał, że był amerykański. Cromwell, to i owszem, polski był, nawet jest na fotce, ale scout car musiał mi umknąć :( Super relacja...dzięki za foty LandShipów i Tanków z okresu międzywojennego. Cieszę się bardzo, że się podoba Dziękuję. pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Nie jest to żart, bowiem w Bovington znajduje się centrum szkolenia załóg pojazdów pancernych Wielkiej Brytanii. A owszem. Ja się kilka lat temu na Dorset wybrałem no i oczywiście Bovington też było w planach. W drodze przed samochód mi z pola 3 scimitary wyjechały. A kopii A7V tam gdzieś nie pstryknąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Świetna relacja, muszę się tam wreszcie wybrać, tym bardziej, że jestem "prawie" na miejscu, tylko jakieś 400 mil . Edit: Co roku odbywa się tam tzw. TANKFEST, cały weekwnd na zewnątrz, wszystko lub prawie wszystko wyjeżdża na zewnątrz i jeszcze coś więcej. filmik poglądowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Byłem, widziałem Do tego polecam Duxford pod Londynem - głównie samoloty, ale też sporo pancerki . W tym roku zaliczyłem też muzeum RAF-u - kilka ciekawych egzemplarzy, np ME-262. Co do malowań, np scoutcar itp - to mogli przemalować. Ja widziałem panterę jeszcze w malowaniu trójbarwnym charakterystycznym dla dywizji HG. Kilka innych pojazdów też przemalowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 O i Lily jest Czy ta armata ma rzeczywiście jakiś związek z Tymienieckim, czy to tylko zbieg okoliczności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack3236 Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Radku wiesz może czy muzeum "odziedziczyło" tego Type-69 po Sadamie czy też o kogoś innego???? P.S. Wycieczka do pozazdroszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Radku wiesz może czy muzeum "odziedziczyło" tego Type-69 po Sadamie czy też o kogoś innego???? Tak, nawet na tablicy jest napisane, jeśli dobrze pamiętam, "Chinese copy of T-62, captured in Iraq". Co ciekawe, przy czołgach stoją tablice z krótkim rysem i danymi technicznymi. Przy Type 69, przy paru danych takich jak np. załoga, jest zapytajnik, zamiast liczby A i jeszcze ciekawostka, przy T-55 Enigma, na tablicy jest napisane, że ten konkretny bazowy T-55 jest polskiej produkcji. Kilka innych pojazdów też przemalowali. Mogli by tego Jagdtigera przemalować, bo straszy Hetzer też mocno kontrowersyjny. A szkoda, bo pojazdy fajne. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 miło się to ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 ooo mamo Stiffler'a:) ja bym chyba tydzień musiał tam spędzić, żeby się nasycić, nafocić i nawdychać tegoż klimatu... nie wiecie czy może pomaga na zapalenie płuc?? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 nie wiecie czy może pomaga na zapalenie płuc?? SmileSmileSmile Podejrzewam, że raczej rozpala gorączkę (modelarską) jeszcze bardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Ja spędziłem tam z 7 h - jeszcze był Tank Fest - pokazy czołgów na żywo. M innymi Chellenger, Chieftain, Panzer III, Sherman, Cromwell i inne jeździły sobie po czołgodromie )))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi