KFORowiec Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Witam Przeglądając wszystkie dostępne fora modelarskie, zauważyłem, że żaden z kolegów nie podjął jeszcze tematu polskich współczesnych dział samobieżnych. A konkretnie KRABA. Posiedziałem, pomyślałem i po przejrzeniu dostępnych w sieci modeli oraz zdjęć doszedłem do wniosku, że jednak da radę. Model składał by się z dwóch zasadniczych części: wieży od AS90 trumpetera oraz zmodyfikowanego podwozia PZH 2000 revella do tego jakieś koła od T72 W związku z tym że zaczynam projektowanie działa prosiłbym o wsparcie merytoryczne w postaci jakiś planów i szczegółowych zdjęć naszej armato-haubicy. Postaram się dawać na bieżąco relacje z postępu prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 T-72 wziąć od Zvezda, są tam dwa rodzaje kół a i z tego co widzę to kilka elementów przyda (światła pozycyjne, reflektory) Tylko jeszcze kwestia gąsienic, bo raczej do gąsienic do T-72 z nakładkami gumowymi raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Tylko popraw nazwę tematu bo ta hałbica w oczy kłuje pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Co do modelu to zapomniałem napisać, że będzie on w skali 1/72 Przeglądałem zdjęcia modelu AS90 i doszedłem do wniosku że wieża nad się bez większych przeróbek. Co do kół to zastanawiam się między ACE a Revelem, które będą bardziej poprawne. Gąski pewnie zostaną z zestawu revela bo są zbliżone do tych co na naszym pojeździe. Poszukuję też wymiarów podwozi zarówno KRABA jak i PZH2000 Czekam na jakąś merytoryczną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 ACE a Revelem Revella podwozi zarówno KRABA jak i PZH2000 Wymiary masz tu: http://www.militarium.net/viewart.php?aid=306 a PzH na Wikipedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Co do kół to zastanawiam się między ACE a Revelem, które będą bardziej poprawne. Jeżeli chcesz koła z Revella to mogę Cię wspomóc, są tam dwa komplety, więc mi zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Co do modelu to zapomniałem napisać, że będzie on w skali 1/72Bardzo słuszna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
August Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 w 72 taki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Tomku co do wymiarów dostępnych na necie to widziałem obie strony Chodzi o bardziej szczegółowe dane. Porównanie wymiarów kadłubów w mm Parametr/działo KRAB PZH2000 wysokość ? ------------- ? kadłuba szerokość 3480------------ 3600 długość 8100----------- 7920 kadłuba długość 11640------------11700 całkowita wysokość 3800 3100 całkowita Tu powstał mały problem bo długość i szerokość kadłuba naszego wozu jest odpowiednio o 18 cm większa i o 12 cm mniejsza niż PZH2000. Rożnicę w tej skali raczej nie będą aż tak razić. Po przeliczeniu wychodzi 2,5 oraz 1,6 mm Co radzicie w tej kwestii ? przemekgksw3 dzięki za propozycje, potrzebne będą ośmio-śrubowe tak na oko 14 sztuk Pisz na priv to omówimy szczegóły Jako, że rzeczony pojazd będzie w skali 1/72, to pewnie wiele szczegółów wymagać sporych uproszczeń lub pominięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Ciekawy projekcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Moge podeslac rysunki z NTW Zainteresowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Fajny projekt. Mam gdzieś jakieś skany modelu kartonowego. Jak jeste ś zainteresowany to odezwij się na prv. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Bardzo ciekawy temat Szkoda że to nie 1/35 ale i tak będę kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 No i po kolejnej nocy przeglądania zdjęć i skanów. Zakres zmian w podwoziu revelowskiej haubicy będzie dość spory. Przesunięciu będzie na przykład wymagać układ drążków skrętnych. Co ciekawe w internecie na większości stron oraz w modelu kartonowym szerokość pojazdu jest podawana na 3480mm, natomiast na stronie producenta wynosi ona 3580mm. Ciekawe kto ma rację ? Jak ktoś ma zbędny komplet kół do T72 Revela to chętnie przygarnę. Oczywiście chodzi o koła 8 śrubowe. pioter jak możesz to podeślij te rysunki Dziękuję za duchowe wsparcie. Na pewno będzie potrzebne w dużej ilości A co do skali. Z tego co mi się zdaje to w 1/35 też są oba modele a dodatków znacznie więcej. Może ktoś podejmie równoległy projekt tyklo w większej skali. Miałbym się z kim konsultować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Model PZH i T72 revela zamówione, teraz jeszcze szukam AS 90. Ponawiam pytanie. Czy ktoś dysponuje zbędnym kompletem kół do T72 revela w skali 1/72. Oczywiście koła 8 śrubowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Witaj ! Kółka podeślę . Poszło pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jezier Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Witam Trafiłem na to ostatnimi czsy i pomyślałem że mogło by się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 I co z tymi kółkami? wiem że Ci obiecywałem, ale jakoś szybko o sprawie zapomniałem a do pancerki niezbyt często zaglądam Myślę że bardzo nie zahamowało Ci to projektu, i bardzo przepraszam za brak pamięci, ale mogłeś się upominać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 9 Września 2010 Share Napisano 9 Września 2010 Mam sporo dokumentacji do Kraba, ale niestety nie mogę jej udostępnić. Ale w razie czego piszę się na konsultanta merytorycznego Aha, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Witam Co do postępów projektu to przyszły mi modele t72 i pzh2000, natomiast co do as90 to w sklepie którym zamówiłem model nie mają go na razie na składzie i czekają na dostawę. Myślę że nie długo wezmę się za podwozie wozu a na wieże niestety przyjdzie poczekać. Niestety skończył się urlop i wszelkie prace nad tym projektem będzie trzeba ograniczyć do nielicznych godzin w weekendy. Dzięki panowie za wsparcie. Mam sporo dokumentacji do Kraba, ale niestety nie mogę jej udostępnić. Ale w razie czego piszę się na konsultanta merytorycznego Aha, trzymam kciuki To jakaś tajna ta dokumentacja, czy po prostu nie masz możliwości przesłania drogą elektroniczną jakiś skanów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Szczerze mówiąc nie wiem, czy ta dokumentacja jest tajna, chociaż wydaje mi się, że nie. Po prostu otrzymałem ją do użytku własnego i obiecałem nie rozpowszechniać. Zwróć uwagę na ilość kół. T-72 ma sześć par, Krab ma siedem. Bez odlewu żywicznego się nie obędzie. Z wieżą też uważaj, różni się duperelami od tej z Bravehearta, zwróć uwagę na tył, inne granaty dymne itp. Postaram się jutro popytać co i jak zmieniono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 skoro o „Krabie” mowa: a to wóz amunicyjny do tego: takie rzeczy nam się śnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 Warto też zwrócić uwagę na lufę, docelowa wersja Kraba ma mieć najnowszą wersję brytyjskiego działa którego lufa jest dłuższa od standardowej stosowanej dotychczas w AS-90. Dla porównania AS-90 Krab plus zdjęcia Gerda z posta nad moim. W modelu Trumpetera w skali 1/35 jest opcja przedłużenia lufy jednak w 72ce lufa jest odlana jako jedna część i takiej opcji już nie ma. Powodzenia z projektem życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 No to czekam, ostatnio jakimś dziwnym trafem zacząłem oglądać naszą aktualną pancerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 4 Października 2010 Autor Share Napisano 4 Października 2010 Witam po dłuższej nie obecności. Projekt powoli i nie bez oporów posuwa się naprzód. Jednemu z kolegów stokrotne dzięki za koła. Przydały się i to bardzo. Zawieszenie PZH2000 dostosowane i odrobinę poprawione, góra kadłuba także nabiera powoli kształtu. Niedługo powinienem wstawić jakieś zdjęcia. Jednak pomimo sukcesów nad pracami zawisło widmo klęski lub nie wiadomo jak długiego przestoju. Mianowicie w żadnym polskim sklepie niema od przeszło miesiąca żadnego modelu AS90. Jak ktoś posiada na swoim modelarskim składzie ten model to z wielką radością odkupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi