Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przeglądając wszystkie dostępne fora modelarskie, zauważyłem, że żaden z kolegów nie podjął jeszcze tematu polskich współczesnych dział samobieżnych. A konkretnie KRABA.

Posiedziałem, pomyślałem i po przejrzeniu dostępnych w sieci modeli oraz zdjęć doszedłem do wniosku, że jednak da radę.

Model składał by się z dwóch zasadniczych części:

wieży od AS90 trumpetera

oraz zmodyfikowanego podwozia PZH 2000 revella

do tego jakieś koła od T72

W związku z tym że zaczynam projektowanie działa prosiłbym o wsparcie merytoryczne w postaci jakiś planów i szczegółowych zdjęć naszej armato-haubicy.

Postaram się dawać na bieżąco relacje z postępu prac.

Pozdrawiam

Napisano

T-72 wziąć od Zvezda, są tam dwa rodzaje kół a i z tego co widzę to kilka elementów przyda (światła pozycyjne, reflektory)

Tylko jeszcze kwestia gąsienic, bo raczej do gąsienic do T-72 z nakładkami gumowymi raczej nie ma.

Napisano

Co do modelu to zapomniałem napisać, że będzie on w skali 1/72

Przeglądałem zdjęcia modelu AS90 i doszedłem do wniosku że wieża nad się bez większych przeróbek.

Co do kół to zastanawiam się między ACE a Revelem, które będą bardziej poprawne.

Gąski pewnie zostaną z zestawu revela bo są zbliżone do tych co na naszym pojeździe.

Poszukuję też wymiarów podwozi zarówno KRABA jak i PZH2000

Czekam na jakąś merytoryczną pomoc

Napisano
Co do kół to zastanawiam się między ACE a Revelem, które będą bardziej poprawne.

Jeżeli chcesz koła z Revella to mogę Cię wspomóc, są tam dwa komplety, więc mi zostanie.

Napisano
Co do modelu to zapomniałem napisać, że będzie on w skali 1/72
Bardzo słuszna decyzja
Napisano

Tomku co do wymiarów dostępnych na necie to widziałem obie strony

Chodzi o bardziej szczegółowe dane.

Porównanie wymiarów kadłubów w mm

Parametr/działo KRAB PZH2000

wysokość ? ------------- ?

kadłuba

szerokość 3480------------ 3600

długość 8100----------- 7920

kadłuba

długość 11640------------11700

całkowita

wysokość 3800 3100

całkowita

Tu powstał mały problem bo długość i szerokość kadłuba naszego wozu jest odpowiednio o 18 cm większa i o 12 cm mniejsza niż PZH2000. Rożnicę w tej skali raczej nie będą aż tak razić. Po przeliczeniu wychodzi 2,5 oraz 1,6 mm

Co radzicie w tej kwestii ?

przemekgksw3 dzięki za propozycje, potrzebne będą ośmio-śrubowe tak na oko 14 sztuk

Pisz na priv to omówimy szczegóły

Jako, że rzeczony pojazd będzie w skali 1/72, to pewnie wiele szczegółów wymagać sporych uproszczeń lub pominięcia.

Napisano

No i po kolejnej nocy przeglądania zdjęć i skanów.

Zakres zmian w podwoziu revelowskiej haubicy będzie dość spory.

Przesunięciu będzie na przykład wymagać układ drążków skrętnych.

Co ciekawe w internecie na większości stron oraz w modelu kartonowym szerokość pojazdu jest podawana na 3480mm, natomiast na stronie producenta wynosi ona 3580mm. Ciekawe kto ma rację ?

Jak ktoś ma zbędny komplet kół do T72 Revela to chętnie przygarnę.

Oczywiście chodzi o koła 8 śrubowe.

pioter jak możesz to podeślij te rysunki

Dziękuję za duchowe wsparcie. Na pewno będzie potrzebne w dużej ilości

A co do skali. Z tego co mi się zdaje to w 1/35 też są oba modele a dodatków znacznie więcej.

Może ktoś podejmie równoległy projekt tyklo w większej skali.

Miałbym się z kim konsultować

Napisano

Model PZH i T72 revela zamówione, teraz jeszcze szukam AS 90.

Ponawiam pytanie. Czy ktoś dysponuje zbędnym kompletem kół do T72 revela w skali 1/72. Oczywiście koła 8 śrubowe ?

• 2 weeks later...
Napisano

I co z tymi kółkami? wiem że Ci obiecywałem, ale jakoś szybko o sprawie zapomniałem a do pancerki niezbyt często zaglądam

Myślę że bardzo nie zahamowało Ci to projektu, i bardzo przepraszam za brak pamięci, ale mogłeś się upominać

Napisano

Mam sporo dokumentacji do Kraba, ale niestety nie mogę jej udostępnić. Ale w razie czego piszę się na konsultanta merytorycznego Aha, trzymam kciuki

Napisano

Witam

Co do postępów projektu to przyszły mi modele t72 i pzh2000, natomiast co do as90 to w sklepie którym zamówiłem model nie mają go na razie na składzie i czekają na dostawę.

Myślę że nie długo wezmę się za podwozie wozu a na wieże niestety przyjdzie poczekać.

Niestety skończył się urlop i wszelkie prace nad tym projektem będzie trzeba ograniczyć do nielicznych godzin w weekendy.

Dzięki panowie za wsparcie.

Mam sporo dokumentacji do Kraba, ale niestety nie mogę jej udostępnić. Ale w razie czego piszę się na konsultanta merytorycznego Aha, trzymam kciuki

To jakaś tajna ta dokumentacja, czy po prostu nie masz możliwości przesłania drogą elektroniczną jakiś skanów ?

Napisano

Szczerze mówiąc nie wiem, czy ta dokumentacja jest tajna, chociaż wydaje mi się, że nie. Po prostu otrzymałem ją do użytku własnego i obiecałem nie rozpowszechniać.

Zwróć uwagę na ilość kół. T-72 ma sześć par, Krab ma siedem. Bez odlewu żywicznego się nie obędzie.

Z wieżą też uważaj, różni się duperelami od tej z Bravehearta, zwróć uwagę na tył, inne granaty dymne itp. Postaram się jutro popytać co i jak zmieniono.

Napisano

Warto też zwrócić uwagę na lufę, docelowa wersja Kraba ma mieć najnowszą wersję brytyjskiego działa którego lufa jest dłuższa od standardowej stosowanej dotychczas w AS-90. Dla porównania

AS-90

AS-90_DVD_2005_UK_01.jpg

Krab

krab_l3.jpg

plus zdjęcia Gerda z posta nad moim.

W modelu Trumpetera w skali 1/35 jest opcja przedłużenia lufy jednak w 72ce lufa jest odlana jako jedna część i takiej opcji już nie ma.

Powodzenia z projektem życzę

Napisano

No to czekam, ostatnio jakimś dziwnym trafem zacząłem oglądać naszą aktualną pancerkę.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam po dłuższej nie obecności.

Projekt powoli i nie bez oporów posuwa się naprzód.

Jednemu z kolegów stokrotne dzięki za koła. Przydały się i to bardzo.

Zawieszenie PZH2000 dostosowane i odrobinę poprawione, góra kadłuba także nabiera powoli kształtu.

Niedługo powinienem wstawić jakieś zdjęcia.

Jednak pomimo sukcesów nad pracami zawisło widmo klęski lub nie wiadomo jak długiego przestoju.

Mianowicie w żadnym polskim sklepie niema od przeszło miesiąca żadnego modelu AS90.

Jak ktoś posiada na swoim modelarskim składzie ten model to z wielką radością odkupię.