krystyna_z_gazowni Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Zdając sobie doskonale sprawę z moich niezbyt wybitnych umiejętności, chciałem się podzielić modelem, który "zlepiłem" jakiś czas temu, a teraz po kolejnej (3 w ciągu 2 lat) przeprowadzce otrzymał anteny i "dopuszczenie" do publicznej prezentacji. Model przedstawia egzemplarz nr N5331 “5” z 16 Polskiej Szkoły Pilotażu Podstawowego w Newton. Model jak w temaccie czyli Airfix 1/72, malowanie humbrollem, kalki z zestawu Airmo 72401 - Samoloty szkolne PSP, brak waloryzacji itp. czyli mój poziom trudności. Najgorzej wyszło połączenie elementów oszklenia i mówiąc szczerze tego typu luki obawiam się traktować szpachlą - jak to szlifować, żeby nie uszkodzić przezroczystych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Całkiem nieźle i w miarę czysto wykonany Anson. Posiada jednak mankamenty wśród których najbardziej widoczne są: 1. Lekko grudowate i zapylone powierzchnie górne modelu; 2. Kalkomanie, które nie wszędzie leżą idealnie i część z nich się srebrzy; 3. Oszklenie oprócz nie do końca dobrego spasowania jest również zamglone; 4.Widoczne ślady łączenia połówek kadłuba, szczególnie na spodzie modelu. Wiem, że zestaw ten nie należy do idealnych, dlatego też, pomimo tych niedoskonałości, należą Ci się słowa uznania. Powodzenia w następnych projektach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 U mnie ten model leży w szafie i czeka na wenę. To prawda trzeba się bardzo napracować żeby uzyskać przyzwoity wygląd. U Ciebie wyszedł bardzo fajnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Może nie widać tego na zdjęciach, ale w rzeczywistości jest to bardzo ciekawie wyglądający model, taki mały bombowiec Twój model prezentuje się naprawdę dobrze, szkoda że nie pokusiłeś się o jakąś drobną waloryzacje, dodało by mu trochę życia, ale najważniejsze że jest czysto zrobiony i cieszy oko Wydaje mi się tylko że za bardzo się błyszczy, i górne szybki jakoś tak odstają od reszty modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Za polskie malowanie masz A sam model też bardzo ładny i jak już koledzy wyżej pisali czysto wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anioł Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Bardzo prosto i skutecznie, zalewasz szpary płynna szpachlą Gunze ,czekasz aż wyschnie. Potem nadmiar zmywasz przy pomocy patyczka do uszu maczanego w rozcieńczalniku Gunze . Czasem trzeba operację powtórzyć kilka razy , aż do skutku . Jeśli zostawisz zalane oszklenie na dłużej ,np. na drugi dzień może troszkę zmatowieć , wtedy wystarczy troszkę pasty polerskiej Tamiya i miękkiej szmatki ,chwilka polerki i po problemie . To nic trudnego . A model ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 No wspaniale - wypadkowa trzech moich ulubionych tematów : polonik, RAF i trainerek Budowałem ten model daaawno temu (bez aero, kalek AIRMO i internetu) i w dalszym ciągu jest to mój ulubiony RAFowski trainer - może dlatego że taki niezgrabny że aż piękny. Mam nadzieję że nie jest to Twoje ostatnie słowo w tej tematyce, bo wbrew pozorom wybór modeli szeroki a i malowania bardzo atrakcyjne. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Wszystkim bardzo dziękuję za plusy choć wiem, że mogę to zrobić lepiej gdyby czas (i jeszcze czas) no i umiejętności pozwalały. Parę takich plusów i aż się chce dalej "pacykować" Mam nadzieję że nie jest to Twoje ostatnie słowo w tej tematyce, bo wbrew pozorom wybór modeli szeroki a i malowania bardzo atrakcyjne. Oczywiście, że nie! Uparłem się wyłącznie na "nasze" samoloty i pewnie znajdzie się u mnie jeszcze kilka szkolnych maszyn z szachownicą (np. mam juz kalki do Harvarda a zestaw Airmo jeszcze nie wykorzystany do końca ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate82 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 3. Oszklenie oprócz nie do końca dobrego spasowania jest również zamglone; Gratuluję "zwycięstwa" nad zjechanymi wypraskami Airfixa . Jako że dysponuję identycznym egzemplarzem, w kwestii oszklenia mogę powiedzieć tylko tyle, że boczne panele są tak zamglone fabrycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Dlaczego obie lotki są opuszczone? Miał Anson klapolotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 bo to stary jary Airfix i ma je ruchome oraz jak widać na zdjęciach tak na kołach jak i w odwróceniu - nieodparcie ulegają sile grawitacji pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 bo to stary jary Airfix i ma je ruchome oraz jak widać na zdjęciach tak na kołach jak i w odwróceniu - nieodparcie ulegają sile grawitacji pozdrawiam! Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Co prawda napisałem na KPMie parę zdań o modelu, ale napiszę i tu, że mi się podoba, a drobne usterki, cóż przy kolejnych modelach je wyeliminujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystyna_z_gazowni Napisano 29 Września 2010 Autor Share Napisano 29 Września 2010 usterki, cóż przy kolejnych modelach je wyeliminujesz na to właśnię liczę, oczywiście przy Waszych radach, wskazywaniu technik, "patentów" i takie tam... jeszcze raz dzięki. A przy dobrym wietrze może za 140 lat dam radę zabrać się z czymś sensownym razem z KPM-em na modelarskie zawody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Zapraszamy, ale nie za 140 lat, tylko już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi