Samik Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 Witam Przedstawiam kolejny czyściutki model. Tym razem tygrysek Italerki 1:35. Zrobiony jakieś 2-3 tygodnie temu. Malowany pędzelkiem, farbkami Model Master Acryl + Pactra. Niestety piaskowa Pactra była straszna. Zamiast rozlewać się to robiły się "rtęciowe krople". Ale jakoś się w końcu udało to pomalować. Ten tygrysek będzie prawdopodobnie robił za tester do brudzenia. Szkoda mi niszczyć Abramsa. To drugi model w mojej karierze. Pozdrawiam Samik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 Wygląda raczej jak zabawka a nie model. Pobaw się chociaż "suchym pędzlem". Zamiast rozlewać się to robiły się "rtęciowe krople" A odtłuściłeś model przed malowaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShaDow FoX Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 chcesz go przerobic na tester :( wez Ambramsa jako testera nie mecz tego biednego tygryska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolvi Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 Zostaw tego biednego kociaka, a popsuj te fuj amerykańskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szesnastak Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 Może czołgów nie sklejam, ale wydaje mi się on za czysty jak na czołg (przydałoby się coś w nim lekko upaćkać) I mam takie wrażenie jakbyś nie pomalował gąsienic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samik Posted February 24, 2007 Author Share Posted February 24, 2007 Jak pisałem, są to pierwsze modele po 15 letniej przerwie. Pewnie dlatego tak wyglądają, bo sklejane są zgodnie z instrukcją i bez żadnych brudzeń. Na tych pierwszych kilku chciałem sprawdzić czy będę miał ochotę sklejać dalej czy zwyczajnie mi się to znudzi. Jak na razie sklejam dalej i z każdym modelem coraz bardziej eksperymentuję. Jak wpadnę po uszy to zapewne kupię aerograf. W tej chwili wolę jednak jeszcze nie ryzykować aż takimi kosztami. @wojtek niestety nie. Sklejałem prosto z pudła i nie wiedziałem, że trzeba coś odtłuszczać. Najdziwniejsze, że z prawie 18 farbek tylko ta jedna tak dziwnie się zachowywała. @szesnastak gąsienice są pomalowane kolorem gunmetal. A mnie jednak bardziej kręcą współczesne model czołgów. Szczególnie M1A1 Abrams. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShaDow FoX Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 masz racje niektore farbki takie sa, kupilem PACTRE olive drab to byla taka rzadka ze w ogole nie kryla, a na dnie nie byla zastygnieta poprostu woda, musialem kupic nastepna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys997 Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 przykładam się do kolegów weź trochu ubrudź i zrób odpryski jakieś P.S. ostatnio przez PACTRE zepsułem model teraz idzie do szlifowania, taka wodnista ze same zacieki poszły a olivedrab ostatnio miałem to samo nie chciał wogóle kryć...masakra. Ale odpowiedź jest jedna w polsce wszystko jest chrzczone od paliwa po farby modelarskie i rady na to nie ma. Jedyne wiarygodne farby w polsce to TAMIYA, MM, REVELL, HUMBROL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBat Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 Witam, jak na model malowany pędzlem to jest bardzo dobrze! Farba położona równo i bez zacieków i to jest na duży plus. Poza tym model zrobiony bardzo schludnie. A na picowanie przyjdzie jeszcze czas. Nie od razu Rzym zbudowano. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czsochaj Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 Dam Ci dobrą radę, miej ochotę i sklejaj następne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Kmiecik Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 yyy, ale proponuję jednak nie wierzyć do konca pudełkom - nie ma czegoś takiego, jak Tiger E/H1. to, co pakuje italeri - to wczesny afrykański Tiger ausf. H1 - i generalnie akurat ten nie powinien być piaskowy, a zielony o ile dobrze pamiętam. od standardowego "europejskiego" H1 różni się m.in. innym kształtem osłon na wydechach, innymi przednimi błotnikami, mocowaniem reflektorów, brakiem włazu ewakuacyjnego na wieży po prawej stronie (zamiast niego jest pistol - port) i kilkoma jeszcze szczegółami. ale ogólnie model wyszedł fajnie - bardzo czysto i sympatycznie. rzeczywiście aż się prosi o jakieś minimalne ślady eksploatacji. chociaż z drugiej strony - jakoś tak się przyjęło, że te czołgi to zawsze takie ufaflunione, a na przykład modele samochodów z regóły są robione w stanie "salonowym" i nikt się nie czepia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DBauer Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 Co do problemów z Pactrą to ogólnie farby są o wiele gorsze niż Modelmastery. Wiem to z doświadczenia :( Kiedy byłem w modelarskim w Bytomiu to dowiedziałem się że Pactry nie prowadzą bo jest marna. A kotek jest pierwsza klasa ja bym na nim nie eksperymentował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gulus Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 A ja nie lubię MM. Ale to wszystko na zasadzie: jeden woli jabłka inny córkę ogrodnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DBauer Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 Trafne określenie, tylko co jest leprze jabdłka czy córka ogrodnika? jabłka=Paktra córka ogrodnika=Model Master Musimy pamiętać że tematem jest kotek a nie najprawdopodobniej jeden z odwiecznych dylematów. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gulus Posted March 1, 2007 Share Posted March 1, 2007 eprze jabdłka Jeżeli jesteś dwudziestoletnią dziewczyną, albo osiemdziesięcioletnim dziadkiem, to Twoje pytanie może mieć różne odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShaDow FoX Posted March 2, 2007 Share Posted March 2, 2007 i wez pod uwage charakter i wyglad corki ogrodnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfryd Posted March 2, 2007 Share Posted March 2, 2007 Pactra jest o niebo lepsza od humbroli, a MM to w sumie taka "lepsza jakościowo" Pactra. Suma sumarum lubie te farbki, choć dziś używam ich tylko do malowania niewielkich powierzchni. Model- za czysty. Niby fajnie czysto pomalowany, bez zacieków smug itp- ale czym prędzej zaczniesz ćwiczyć brudzenie, tym szybciej sie nauczysz. Weź to pod uwage podczas prac nad kolejnymi dziełami pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samik Posted March 21, 2007 Author Share Posted March 21, 2007 Kiedyś prowadziłem dość długą rozmowę na temat farbek w poznańskim sklepie modelarskim. I dowiedziałem się, że Pactra to farby Model Master ale rozlewane w Polsce. Czyli niby to samo ale tylko w innym opakowaniu. Co do Tygrysa to postanowiłem nie ruszać. W rzeczywistości wygląda trochę lepiej a na zdjęciach wyszło trochę takie za jasne. Pozdrawiam Samik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carl118 Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 (edited) Fajny model Edited August 5, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DerPanzersoldat95 Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 nie wolno znęcać się nad zwierzętami, zostaw tygryska!!!! hehehe, koleś kiedy się obudziłeś po 2 latach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu-onisk Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 nie wolno znęcać się nad zwierzętami, zostaw tygryska!!!! hehehe, koleś kiedy się obudziłeś po 2 latach Dołączył: 17 Sty 2009... muszę coś dodawać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szlachcik1 Posted February 8, 2009 Share Posted February 8, 2009 Wygląda raczej jak zabawka a nie model. Pobaw się chociaż "suchym pędzlem". Ja bym suchy pędzel odrzucił, na tak jasnym modelu suchy pędzel musiałby być białą farbą robiony a różnica i tak była by mało widoczna, ja bym porobił po pierwsze Obicia bo fajnie by były widoczne, wash, zacieki, nie żałować gun metalu na gąskach i kurz, kurz i jeszcze raz kurz!!! Z tego modelu może wyjść jeszcze bardzo fajne cacko a jednocześnie Twój najlepszy model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted February 9, 2009 Share Posted February 9, 2009 Ludzie, zobaczcie kiedy był założony temat ! Pewnie autor albo już porzucił modelarstwo, albo wyrzucił model "Suchy pędzel" jest już nie modny, ale dwa lata temu jeszcze tak. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biskup Posted February 9, 2009 Share Posted February 9, 2009 Jego ekscelencja Biskup po obejrzeniu zdjęć myślał, że to model RC firmy Heng Long (czy jakoś tak) w dodatku prosto z pudełka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
carl118 Posted February 10, 2009 Share Posted February 10, 2009 Nie zwróciłem uwagi na daty. Ale faktycznie śmiesznie wygląda:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts