Skocz do zawartości

TKS 1/72 PRM + Part

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

dsc05110l.jpg

Witam ! Zgodnie z obiecankami zamieszczam warsztat szkraba i wg. mnie najładniejszego pojazdu IIWW.Zestaw będzie wspomagany świetnymi blachami Parta oraz pracą własną.Mam zamiar zrobić wnętrze, bardzo proszę o jakieś zdjęcia slinika oraz tylego przedziału na akumulator.

Mały IN-BOX.

Zestaw RPM;

dsc05111.jpg

dsc05112o.jpg

dsc05113ti.jpg

dsc05114m.jpg

dsc05115n.jpg

Zestaw Parta;

dsc05109.jpg

dsc05116p.jpg

dsc05117r.jpg

dsc05118y.jpg

dsc05119.jpg

dsc05120i.jpg

Do zestawów otrzymałem cztery łapki do pomocy

dsc05108d.jpg

Początki prac;

dsc05130m.jpg

dsc05121y.jpg

dsc05122.jpg

dsc05126tx.jpg

dsc05127h.jpg

dsc05128f.jpg

dsc05129b.jpg

Posklejałem ze sobą parę elementów PE takich jak błotnik ,karabin ,oraz obódowa chłodnicy.Zająłem się też wycięciem poszczególnych układów wanny oraz je ścieniłem tak aby mógł przykeić PE.Na "budzie" znakami "x" zaznaczyłem to co mam wyciąć.Do osłony jarzma dodałem "grzybek", nastepnie wywierce otwór celowniczy oraz dodam fakturę odlewu a na koniec przykleje lufę.Ścianki tylnego plastikowego przedziału zamieniłem na ścianki z puszki po pi.. herbacie :P Dodałem wał oraz silnik.Na ostatnim zdjęciu widzimy ścięty błotnik.Liczę na małą publiczność

Uff, strach się nie bać. Będę dopingował.

Czy ja wiem czy straszne, kiedyś ją skleciłem choć efekt był mizerny.

dsc03947.jpg

A za doping ładnie dziękuje

Ja również będę uważnie obserwował. Jeśli naprawdę interesujesz się tą konstrukcją (ja również uważam TKSa za jeden z najładniejszych pojazdów II wojny) to polecam Ci zakup mini monografii Rossagraphu wydanej przy współudziale Muzeum Wojska Polskiego. Są tam bardzo dobre zdjęcia (odrestaurowanego co prawda, ale zawsze) TKSa.

Póki co Twój warsztat wygląda profesjonalnie, a i zapału Ci nie brakuje. Oby tak pozostało aż do końca budowy.

Życzę powodzenia!

Kornik

Uff, strach się nie bać. Będę dopingował.

Czy ja wiem czy straszne, kiedyś ją skleciłem choć efekt był mizerny.

Powiem tak, nie lubię modeli, które z góry są tak sobie zrobione i trzeba dodawać do niego masę złomu i na dodatek jeszcze przerabiać, aby wyglądał w miarę. Dopinguję i trzymam kciuki.

Też nie przepadam za upychaniem 7 kg blachy lub żywicy lecz pracować z blachami lubię.Moim zdaniem modelarstwo bardziej powinno polegać na budowie własnych elementów.Bo co to za sztuka kupić blachy upchać i mieć perfekcyjny model ? Sztuką jest własna inwencja twórca. :P

Duże wyzwanie i sporo pracy, chyba się nigdy tego nie podejmę.

Trzymam kciuki, w razie jakiś niejasność dot. detali wozu daj znać, postaram się pomóc (detale w 1/72 - diabelska robota;) )

Powodzenia!

Robienie takich rzeczy to jest już inny wymiar modelarstwa Nieziemsko wygląda to porównanie karabinu na złociszu, możesz opisać jak montujesz takie małe blaszki, bo ja mam jakiś opór przed tak małymi elementami.

A swoją drogą to mogli by tego tksika przeskalować do 35 wtedy mielibyśmy coś w miarę poprawnego w dużej skali.

Kibiców już mam

Duże wyzwanie i sporo pracy, chyba się nigdy tego nie podejmę.

Trzymam kciuki, w razie jakiś niejasność dot. detali wozu daj znać, postaram się pomóc (detale w 1/72 - diabelska robota;) )

Powodzenia!

Dzięki ! poszukję zdjęć tylniego przedziału i wnętrza :P

Nieziemsko wygląda to porównanie karabinu na złociszu, możesz opisać jak montujesz takie małe blaszki, bo ja mam jakiś opór przed tak małymi elementami.

Ale jak je kleje ?

wytnij też całą ramę pod włazy i zrób tylko cienki środkowy łącznik

Mógłbyś to jakoś bardziej sprecyzować ?

Coś dużo aktualizacji "tankietek" to i ja się pochwale co udało mi się zrobić

Zdjęcia poniżej przedstawiają instrukcję elementów Parta, zawieszenie oraz mocowanie tylniego koła.

dsc05150j.jpg

dsc05149l.jpg

Na tych fotkach widzimy zaczęte i skończone zawieszenie oraz ukończone zapasowe koło.

dsc05155f.jpg

dsc05153i.jpg

dsc05152mn.jpg

dsc05151j.jpg

dsc05164.jpg

dsc05165zs.jpg

Niżej są zdjęcia wanny, gotowy silnik, akumulator oraz koła.

dsc05167w.jpg

dsc05159.jpg

dsc05156w.jpg

Także skleiłem błotnik oraz wytłoczyłem nity na płycie.

dsc05163i.jpg

dsc05161m.jpg

Jedynie amortyzator powinien być bardziej wygięty, zobacz sobie na fotkach.

Ciii .... to taki mały pikus A TK-3 z parta jest w planach

Ahh generalnie to bym chciał wszystkie modele parta, sa świetne i polskie ! Lecz kieszonkowe szesnastolatka nie pozwala na tak piękne modele :(