Ipkinss Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Witam! Zacząłem prace nad drugim w karierze żywicznym modelem. Jest nim RWD-16 z zestawu Ardpola. Model skleja się bardzo fajnie. Nie obyło się co prawda bez szpachli ale nie było to specjalnie uciążliwe. Po dwóch pracy mam już sklejony kadłub i skrzydła. Teraz chcę zająć się owiewką, która będzie najtrudniejszym etapem budowy. Po uporaniu się z tym elementem reszta powinna pójść łatwo. Model ma być małym odpoczynkiem po Lublinie Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Ale ciekawostka. Oby więcej takich! Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 O kurczaki lecisz coraz mocniej po bandzie. Coraz to ciekawsze modele lądują na warsztacie. Bardzo Ci się to chwali. Jak zwykle jestem pełen uznania dla Twojej pracy i gorąco Ci kibicuję! Nie wiem czy nie będzie potrzebna poprawka szpachlowania przejścia między lewym skrzydłem a kadłubem. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Powodzenia, siadam i oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Z chęcia pooglądam tym bardziej, że taki sam siedzi u mnie w szafie Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Fajny samolocik się zapowiada Tutaj chyba nie powinieneś mieć zbyt wielkich problemów, całość bardzo porządnie się prezentuje, a o co chodzi z tą kabiną że tak się boisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Witam! Kolejna polska maszyna I kolejny ciekawy, rzadko spotykany temat. Wierzę, że wszystko będzie ok! Pozdrawiam! Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZIK.R Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Podzielam zdanie kolegi Przemka....dobrze,że to polski samolot a nie kolejny Messer itp.Robiłem go parę lat temu i to na ekspresowe zamówienie i nie miałem problemów z osłoną-jest spory nadmiar na dopasowanie a blaszka do kabiny to miodzio Chociaż stoi w pokoju rodziny to nadal miło go wspominam-Dobry model a jak wiadomo w żywicy trzeba tu i ówdzie poszpachlowac tak samo jak w "nielubianych"vacu-formach.Życzę pomyślnego ukończenia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 no Ipkinss to ja siadam z bro i się przyglądam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Mały brzydki samolocik - chyba najbardziej nieudana konstrukcja RWD - wspaniale że go robisz, będę zaglądał PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Mały brzydki samolocik Co chcesz, ładny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 fajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Mały brzydki samolocik Co chcesz, ładny jest W sumie racja - druga i trzecia wersja tego samolotu były jeszcze bardziej paskudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2010 Witam! Nie zapomniałem o tym szkrabie. Tak sobie pomyślałem, że może skończę go jeszcze w tym roku W zasadzie roboty zostało niewiele. Fotki po pomalowaniu. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Ciekawy model. Mam kilka pytań, konkretnie o klej i farby (nie robiłem nigdy żywicy, więc pytania będą dość "podstawowe"). 1. Kleisz na zwykłą kropelkę, czy kupujesz jakiś specjalny klej? 2. Jakiego podkładu uzywasz pod lakier? Czy są jakieś specjalnie przystosowane do malowania modeli żywicy, czy to nie ma znaczenia, z jakiego tworzywa jest model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Fajnie, że postanowiłeś kontynuować projekt. Mam tylko pytanie. Czy powierzchnia po malowaniu jest gładka ? Bo na zdjęciach wygląda jakby miała na sobie delikatny meszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 Witam! Mikele! Ad.1 Kleję zwykłą "kropelką". Ad.2 Jako podkład używam Mr. Surfacer'a 1200 tak samo jak do normalnych, plastikowych modeli. Wiem, że są specjalne specyfiki do żywic ale nigdy ich nie stosowałem. Aha! W tym modelu użyłem dwóch podkładów. Kadłub zabezpieczyłem Mr Surfacer'em, a skrzydła i usterzenie (ze względu na metalizer) czarną farbą błyszczącą. kornik_69! Zdjęcia były robione zaraz po malunkach. Użyłem matowej farby i stąd taki efekt. Teraz kadłub jest po dwóch warstwach sidoluxu oraz po delikatnym przeszlifowaniu papierem 2500. Myślę, że jest ok Aktualny stan modelu. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Jest szpetny, jak mało który, a mnie się podoba. I gdzie tu logika? Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 Hej! Jest szpetny, jak mało który, a mnie się podoba. I gdzie tu logika? Mnie też się podoba Zapraszam do galerii --> viewtopic.php?p=380856#380856 Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi