Artur D. Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Dobra ta fotka z panienką, jednak z perspektywy czasu nie ma sensu usuwać śladów po wypychaczach w komorze bombowej, po wklejeniu całego uzbrojenia nie widać tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Oglądając tę oponę na fotce przestanę chyba inwestować w maski do malowania kół... Pozory mylą. Opona jest pomaziana smarem. Najtańszy i najbardziej skuteczny sposób maskowania :-) Przynajmniej opon. Wystarczy później przetrzeć szmatą i nie ma żadnych śladów po farbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 15 Października 2010 Autor Share Napisano 15 Października 2010 Kolejna i zarazem ostatnia "galanteria " bojowa ,tym razem przednia . oraz bombki pod skrzydla .są skończone . Do szczęścia brakuje jeszcze tylko kabinki ,i czas zacząc malowanie .Takie elementy jak drzwi komory bombowej i przedzialu bojowego ,drzwi podwozia .pomaluje osobno. Myślę że samo malowanie już nie będę opisywał ,bo każdy wie jak to robić , Raczej nudny temat .Nic tam nowego nie wymyślę.A sam model juz w całosci będzie do zaprezentowania w galerii Szkoda przedlużać te moje "mękolenie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 15 Października 2010 Share Napisano 15 Października 2010 Tempo iście ekspresowe, tylko szkoda że nie dodałeś nic od siebie, choć parę kabelków uczyniłoby ten model bardziej dokładnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 18 Października 2010 Autor Share Napisano 18 Października 2010 No i wreszcie nadszedl ten dzień.... a mianowicie czas malowania tego "gada". Tą nie zbyt ciekawą robotę ,rozpocząłem od położenia podkładu szarego w sprayu Tamiya .A następnie wykonanie cieniowania ,(tym razem dla odmiany za pomocą bialej farby. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leviatan666 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 idziesz jak przecinak chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Zaciekawiłeś mnie cieniowaniem modelu białym, nigdy nawet nie myślałem o takim podejściu do tego tematu. Czekam niecierpliwie na efekt po nałożeniu kamuflażu. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 19 Października 2010 Autor Share Napisano 19 Października 2010 Kolejna II faza malowania modelu. Miedzy czasie skleciłem i pomalowałem śmigiełka A wracając do malowania Modelik pokryłem kolorkami :szarą i zieloną z zestawu farb do malowania samolotow RAF Gunze C Farby te o tyle sa dobre (chociaż jest wymagana maska w trakcie malowania ,gdyż niemiłosiernie śmierdzą ,ale tylko w trakcie malowania ) że bardzo szybko schną i dają bardzo trwałą na zniszczenie powierzchnię Kolor nakladalem nie rownomiernie aby wstępnie uzyskać efekt wytartej farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Napiszę po raz kolejny wszystko fajnie, tylko po co ten pośpiech. Wnętrze modelu gołe i bez wyrazu Jak na razie poprawne sklejanie bez jakiegokolwiek artyzmu, bez inwencji własnej. A dokumentacje dostałeś, wystarczyło skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 20 Października 2010 Autor Share Napisano 20 Października 2010 Kolejne fotki .Model pokryty połyskiem w sprayu Gunze a następnie położone kalki. Kolejną czynnością będzie jeszcze raz położenie Gunze połysk (szczególnie na powierzchnie gdzie są kalki) Po tej czynności przystąpię "brudzingu".Omówię go w kolejnej odsłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 20 Października 2010 Share Napisano 20 Października 2010 nie brudź go plisssssssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Kalki w tej skali ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Kalki w tej skali ??? Że pozwolę się zapytać, a czemu to przeszkadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 chyba kolega Artur D. ma na mysli to ,ze w takiej duzej skali napisy mozna by namalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 22 Października 2010 Autor Share Napisano 22 Października 2010 Z duszą na ramieniu przystąpilem do kolejnej fazy malowania . Chodziło mi o to aby wydobyć z kamuflażu to ze było ono klłdzione na sklejce ,a jednocześnie wydobyć delikatnie zużycie na tym materiale,powoduje to że nie jest on taki gladki i bez zycia . Te widoczne na zdjęciach niby odpryski to nie żadna blacha ale wytarty kolor zielony .Nie wiem czy do końca dobrze mi wyszło ,ale co tam ...na pewno nie będę już tego poprawiał. Na drugim zdjęciu widać jak rozkładałem farbę olejną .Potem za pomocą grubego pędzla (ten na obrazku) zamoczonego w rozpuszczalniku i wytartym z nadmiaru jego,rozcierałem nałożoną wcześniej farbę Co jakis czas pędzel przecieralem na szmacie z zebranej farby Wszystko to było wykonywane ,az uzyskalem zadawalajacy (przynajmniej dla mnie ) efekt Piszę to uprzedzając pytania niektórych ciekawych osób,bo wiem że takie by bylo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 chyba kolega Artur D. ma na mysli to ,ze w takiej duzej skali napisy mozna by namalowac Nie chodzi mi o drobne napisy. Miałem na myśli kokardy oraz litery kodowe. Montex robi znakomite maski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Wszystko ładnie ...Tylko gdzie jest szachownica i litery SM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Można było też tak pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Podoba mnie się efekt, jaki uzyskałeś na krawędzi natarcia skrzydeł, reszty Twojej pracy nawet na zbliżeniach nie widzę, ale to pewnie kwestia ujęcia. Mógłbyś wrzucić fotkę usterzenia, wtedy by można porównać ze zdjęciem usterzenia z "biedronką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 22 Października 2010 Share Napisano 22 Października 2010 Miałem na myśli kokardy oraz litery kodowe. Montex robi znakomite maski domyslilem sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 (edytowane) To juz ostatnia odslona w dziale warsztat .Do calkowitego zakończenia przygody z tym modelem ,pozostalo wypacykowanie zalogi dorobienie siatek na wlotach powietrza ,antenki itp Pare fotek roboczych przy drzewku Zastanawiam się jak wyeksponowac go ,bo balkon jest za maly..Chyba pojadę do Muzeum na pas startowy I TO BY BYŁO NA TYLE ..DO ZOBACZENIA W GALERII Edytowane 24 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 bardzo piękny bydlaczek.dawaj galerię w jakiejś świetnej scenerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Toże zakupiłem za dobrych czasów(dla mnie) moskita 1:24 zaplanowałem zrobić go w malowanku 305 dywizjonu. Szacuneczek piękna robota. gdzieś widziałem lufki do niego w 1:24 ,oba komplety. No trochę kosztują, masek ani kalek narazie nie widziałem nigdzie z 305 dywizjonu. No jeszcze trochę poczekam. fajna relacja,będę miał podporę jak ruszę z moim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Figuranci mnie rozwalili Pomogli chociaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Figuranci mnie rozwalili Pomogli chociaż? Jako że to dżemojady to maja dwie lewe ręce i flegmatyczny sposób bycia Więc i z pomocy nici Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi