rtoipmodest Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Miało być tak: ale przekonano mnie do tego: Ziemia: I na koniec foto oryginału: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 I na koniec foto oryginału: To mi na M113 nie wygląda Ładnie wyszła ziemia. Z czego robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Marcinie - ziemia standard. Gips szpachlowy. Na to klej wikol i na mokro kamyszki z poktuszonych brył gisowych. Jak wszystko wysycha to spłaszczam "kamlotki" zbyt wystające. Przy Davy'm poszaleję bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 Wreszcie do przodu. Koła i podstawka: Gąski - nie cierpię tego tworzywa : Szczesliwie nieźle pasują do podłoża. Tylko z lewej strony musiałem posiłkować się kamlotkami: I osłony boczne. Przy skracaniu lewej popełniłem głupi błąd i pociąłem nie z tej strony : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Faktem jest, winylowe gąsienice to niezły szajs. Niektórzy radzą, żeby je naciągnąć na kołach i tak potrzymać przez pewien czas, a wtedy one "zapamiętają" kształt. Koła są mocne - te psychodeliczne kolory! Powodzenia z resztą budowy, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2010 Dziś na kadłubie pojawiły się odblaski. Takie same były na pojzdach nowozelandzkich - światełka pochodzenia brytyjskiego. Pierwej przylkeiłem kółeczka z braszki do T34 i na to światełka z Kettenkrada i 1szo wojennego samolotu. Zaznaczyłem babola Osłony mimo pocieniania są za grube i ponownie jak z Libańczyku nie przylegają. Szczęśliwie jest zielony Squadron. No i jeszcze wieża. Strasznie dużo czasu strawiłem przy osłonie celownika. Kółeczka dla dźwigu z blaszki do Abramsa: I na koniec walnięte przez Extratech proporcje wieży: Jak widać nad peryskopem powinno być szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Wreszcie coś ruszyłeś do przodu Idzie dobrze. Trzymam kciuki, żebyś dobrnął do końca choć z jednym M113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Hmmm... jak dla mnie proporcje wieży wyglądają dobrze w przeciwieństwie do wizjera. To on moim zdaniem jest za szeroki i psuje całość. W dodatku kształt też nie bardzo podchodzi pod ten ze zdjęcia. Mnie by się nie chciało, ale jak Tobie się chce to bym raczej, na Twoim miejscu poprawił wizjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Osobiście wygląda mi na to że jednak wieża jest trochę za wąska. Jednak wizjer łatwiej poprawić żeby całość nie gryzła w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Ciekawe, że nie zwróciłem na to uwagi. Rzeczywiście szybki wizjerów w modelu niemal się stykają, jutro trochę go (wizjer) zwężę. Część z karabinami powinna być bardziej do krawędzi. Podoba mi się tekst z "gryzieniem w oczy" - ciekawe ilu modelarzy słyszało o wieży T50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 Mimo 8h przed kompem przysiadłem, i dłubiąc do 00:30 poprawiełm uchwyty nad światłami i przerobiłem wizjer. Co do swiatełek z tyłu to trzeba zachować ostrożność bo Eduard zaleca ich przyklejenie do góry nogami Teraz robię półeczki pod kanistry. Znaczy się obklejam kanistry półeczkami Będą przyklejone dopiero po pomalowaniu kamo. Na chwilę obecną jest tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Tak, światła tylne do góry nogami, zaskakująco często się widzi w fabrycznych zestawach ten błąd, ciekawe skąd to się bierze... Ciekaw jestem jak Ci wyjdzie ten kamuflaż, pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Mym skromnym zdaniem wierza w gornej czesci (powyzej wizjerow) jest za wysoka. Przedni wizjer faktycznie za szeroki, powinien miec szerokosc jazma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 No nie ma się już co rozwodzić nad wieżą. Muszę dorobić jeszcze pokrowce na lufy i to koniec. Powiedzmy, że przypomina oryginał. Co do malowania to jestem dobrej myśli po tym jak pomalowałem wieżę. Oczywiście im dalej w las tym bardziej trzeba będzie uważać na detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Po doklejeniu odblasków myslałem, że to koniec z tyłem... ale znlazłem kartkę z zapiskami co jeszcze do zrobienia. A tam: "wypustki na błotnikach". Nie mogłem sobie przypomnieć o co chodziło. W końcu jednak mi sie rozjaśniło Dlaczego nie US userzy zawsze musieli coś pododawać Tak samo wyglądało to u Nowozelandczyków. U mnie tak: No i jeszcze brytyjskie kanistry Mark 5(?). Oklejanie ich półeczkami było nieco upierdliwe. Przykleję je już do pomalowanego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Może odpowiedź już padła, jednak zapytam. Czemuż to kolorki z wieży uciekły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2010 Kolorki na wiaży to był tylko próbnik czy uda się to (piksele) pomalować. Jak widzisz trochę musiałem wieżę przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Kanki bardzo fajnie, chociaż ja bym to robił w polistyrenie 0,2. Łatwiej się obrabia, klei i w ogóle jakoś ostatnio blaszki mają swoje wewnętrzne fuj dla mnie Malujesz już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 18 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2010 Kanki bardzo fajnie, chociaż ja bym to robił w polistyrenie 0,2. Łatwiej się obrabia, klei i w ogóle jakoś ostatnio blaszki mają swoje wewnętrzne fuj dla mnie Malujesz już? Też myślałem o plastiku - jednak blaszki są cieńsze. Malować nie maluję bo jest do przyklejena (stworzenia) jeszcze kilka rzeczy. Dziś prawdziwa nędza. Tylko falochron i ząb na dodatkowym ogniwku: Przy okazji przeglądania dokumentacji zmalazłem niezły babol w 1/35. Proporcje falochronu: I prawdziwy pojazd. ha ha dałem d... z zębem Idę poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Grudnia 2010 Share Napisano 19 Grudnia 2010 Cześć! Jakbyś mógł bliżej napisać, na czym polegają zauważone przez ciebie nieprawidłowości (proporcje falochronu, ząb:-) i jak je poprawić. Z góry dzięki i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2010 Falochron w Trumpku jest OK - zbombany jest w pokazanym modelu w 1/35. Co do dodatkowych ogniwek to nie pamiętam jak było w modelu. W tym jak i Libańczyku zęby się połamały. Trzeba pamiętać, że zęby nie są na środku ogniwa - widać to na fotce oryginału. Zwróć uwagę, że ogniwo jest inaczej zakończone na obu bokach (2 i 3 "wypustki"). Na zielono zaznaczyłem też otworek w kadłubie. Nie wiem jakie było jego przeznaczenie. Był tylko po lewej stronie. Oczywiście w modelu zapomnięli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Grudnia 2010 Share Napisano 19 Grudnia 2010 Dzięki za wyjaśnienia - o ile dobrze widzę ten "zbombany" falochron jest zbyt wąski, w znaczeniu że zbyt nisko się kończy, zgadza się? Jeśli chodzi o otwór, to jest to prawie na pewno wylot pompki zęzowej (bilge pump) która ma wypompowywać wodę, która dostanie się do środka w trakcie pływania - potencjalne miejsce na malownicze zacieki Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 23 Grudnia 2010 Share Napisano 23 Grudnia 2010 Przeglądając temat zauważam że brakuje Wam jednej rzeczy, rzeczy na którą natknąłem się swego czasu w internecie Proszę szanownych forumowiczów: http://www.the-blueprints.com BP do M113 też jest, o tutaj: http://www.the-blueprints.com/blueprints/tanks/tanks-m/40159/view/m113_a1/ Powiedzcie znajomym o tej stronie bo sam nie dam rady poinformować całego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Wam jednej rzeczy Raczej schematy malowań to dodawane są do każdego modelu. A ten schemat tak czy siak nie pasuje do modelu który robi rtoipmodest. Bo chyba nie myślałeś że to są jakieś plany nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qwicol Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Cóż, nie jest to może zwymiarowany plan spod ręki inżyniera, ale wydaje mi się że lepszy taki jako pomoc niż opieranie się o same tylko zdjęcia. Strona jest darmowa więc nie czarujmy się, cudów nie ma, aczkolwiek znajomi zajmujący się grafiką komputerową byli pod wrażeniem. Jeśli się wam nie podoba to nic na to nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi