Constructor Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Model będę wykonywał w wersji z pudełka, z pewnymi modyfikacjami zbliżającymi go do holowników używanych w polskiej żegludze. W moim mieście stacjonuje kilka takich jednostek więc z robieniem dokumentacji fotograficznej nie powinno być problemów. Model wykonuję dla mojego Taty więc postaram się aby model był na jak najwyższym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Zasiadam i kibicuje bo zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Mam nadzieję, że uda mi się wykonać ten model na minimum 4- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 A do jakiego holownika polskiego masz zamiar się zbliżyć. O ocenie porozmawiamy na końcu. Na razie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Do tej pory zrobiłem śruby i stery (nie wiem jak się nazywa taki rodzaj steru). Śruby wstawione są tylko do przymiarki, potem je zdejmę i pomaluję osobno. Przy sterach nałożę jeszcze trochę szpachli, bo widzę kilka śladów po wypychaczach. Dno wraz sterem ma być pomalowane w kolorze Revell 331 - Purple red. Dno w kilku miejscach potraktowałem papierem ściernym 1200-2000 a na koniec filcem. Jeśli chodzi o nadbudówkę to czeka mnie trochę szpachlowania. Prawdopodobnie całą górę przejadę szpachlą, a poręcze wkleję na styk bez tych wpustów. A do jakiego holownika polskiego masz zamiar się zbliżyć. O ocenie porozmawiamy na końcu. Na razie popatrzę. W moim mieście, w porcie stacjonują holowniki, nie znam się dokładnie na typach, klasach, kategoriach itp. Postaram się zbliżyć w sensie, malowania elementów, może uzupełnienia jakiś urządzeń itp. Jeszcze nie wiem jak to wyjdzie, ale zobaczymy w trakcie. Postaram się na dniach wrzucić zdjęcia tego co stacjonuje w porcie. Przy tym modelu za wiele nie poszaleję bo jest mały a mój wzrok za bardzo nie obejmuje detali. Mam w planach wykonanie tego drugiego holownika Revella, który ma być zrobiony tak by był odpowiednikiem polskich jednostek - malowanie, bandery, oznaczenia, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Nie wiem dlaczego, ale jakoś tak ten modem wygląda mi na taki "wesoły, przyjemny stateczek"... również kupuję bilet na seans ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 29 Października 2010 Autor Share Napisano 29 Października 2010 Ostatnio miałem mało czasu na modele. Dopiero dziś udało mi się odebrać zaległe nadgodziny i zrobiłem sobie wolne. Sterówka wygląda na obecną chwilę tak jak na zdjęciach. Nie malowałem jej jeszcze. Pokłady pomalowane Revell'em 365. Jeszcze przejadę je filcem. Zaczęta podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Fajny modelik, będę śledził postępy pracy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Jak mówiłem, nie udaje mi się utrzymać powagi: jak patrzę na ten model, to mi się gęba szczerzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 A mniejszych fotek nie masz? Mam większe znaczki pocztowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Robiłem ten model ze cztery lata temu - jest dość przyjemny, ale oczywiście ma też całą masę uproszczeń. Ale jak się go zbuduje prosto z pudełka i czysto pomaluje, to wygląda naprawdę dobrze. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Trzymam kciuki za projekcik a gdy będzie gotowy to napewno porównam go z oryginałem jak będę tylko wiedział na którym holowniku się wzorujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 ostry ze Świnoujścia? Myślałem, że w naszym mieście to nikt nie klei oprócz mnie Jeżeli chodzi o wzorowanie się, to postaram się zbliżyć w malowaniu i MOŻE w detalach do tych Fairplay'ów, które ostatnio ściągają zamiast tych starszych holowników. Osobiście wolę te stare łajby bo mają taki styl, wyglądają jak rasowe holowniki. gulus wiem zaraz poprawię, wczoraj jak wrzucałem zdjęcia to pomyliłem opcję "nie dawaj linku do albumu" z "nie dawaj linku do zdjęć" Dzięki wszystkim za wsparcie. Na tą chwilę kadłub leży w krecie. Od jakiegoś czasu aerograf podczas malowania pokrywa mi model gęsią skórką i czymś co przypomina takie maluśkie włoski :( Dziś będzie 3-cie podejście :( W ten weekend zrobię tylko kadłub i może jakieś pojedyncze detale. czasu mało a jeszcze dla brata na urodziny dwa Wanzery muszę zrobić. Poprawiony ostatni post Ostatnio miałem mało czasu na modele. Dopiero dziś udało mi się odebrać zaległe nadgodziny i zrobiłem sobie wolne. Sterówka wygląda na obecną chwilę tak jak na zdjęciach. Nie malowałem jej jeszcze. Pokłady pomalowane Revell'em 365. Jeszcze przejadę je filcem. Zaczęta podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 Na tą chwilę kadłub leży w krecie. Od jakiegoś czasu aerograf podczas malowania pokrywa mi model gęsią skórką i czymś co przypomina takie maluśkie włoski :( Miałem podobny problem jak malowałem Tajfuna z Revell'a. Ale u mnie to wynikało ze źle dobranej proporcji farba - rozcieńczalnik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 ostry ze Świnoujścia? Myślałem, że w naszym mieście to nikt nie klei oprócz mnie To jest nas już dwóch. Może jeszcze kilku by się znalazło top na jakieś pogadanki przy o modelarstwie się można spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 ostry o tym pogadamy na priv, bo już dawno myślałem, czy nie iść śladem filatelistów. Na kadłub nałożyłem podkład. Jak się ogarnę z aerografem to pomaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Na kadłub nałożyłem podkład. Jak się ogarnę z aerografem to pomaluję Przeszlifujesz go nieco czy od razu kładziesz kolor ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Wallace przejadę jeszcze filcem i może papierem 2000. Tam jest kilka takich małych grudek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Wallace przejadę jeszcze filcem i może papierem 2000. Tam jest kilka takich małych grudek. i dobrze. Będziesz miał burty gładkie jak pupa niemowlaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi