Grzes Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Ktoś z kolegów ma moze ten model: http://p47.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7431&mode=thread&order=0 Prosiłbym o kilka słówek relacyjno-sprawozdawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Ostatnio dotarł do mnie pocztą z Azji... Co chcesz wiedzieć? Postaram się pomóc w miarę możliwości. Najlepiej daj znać na PW. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Najlepiej to rzuć nam coś to obejrzenia albo też proszę o coś na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Witam, Też dostałem ten model z Lucky Model (Hong Kong). Kosztował USD 19. 95, bez opłat pocztowych bo LM miał taką promocję. Model przyszedł w ciągu tygodnia, z Hong Kongu! Polecam tą informację naszym firmom wysyłkowym. Nie sądzę też, żeby ten model, gdy już będzie dostępny u nas kosztował ok. 60,00 zł. To tyle z dobrych wieści. Sam model zrujnowany jest podziałami blach prawie jak u Matchboxa,porównywałem część grzbietową z avioniką, z tą z zestawu MPM do konwersji modelu Academy - ta z MPM nieporównywalnie lepsza, kalki polskich F-16D skopane, numery nieprawidłowego kształtu i czarne!? Mając zestawy MPM, Aires (dysze, podwozie z komorami, cały kokpit, chyba jednak zakupię jeszcze jednego "koreańca" Academy do budowy mojego F-16D Block 52+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Czyli ogólnie mówiąc Kinetic nie wypada dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Niestety nienajlepiej, może powtórzy się historia z F-16D Block 52+ w skali 1/48, tzn. za kilka tygodni, czy miesięcy Hasegawa też wypuści ten model w 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 Dzięki za informacje. Odnośnie kalkomanii, to najmniejszy problem, bo kilka zestawów na rynku jest i coś zawsze można dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Witam,Sam model zrujnowany jest podziałami blach prawie jak u Matchboxa,porównywałem część grzbietową z avioniką, z tą z zestawu MPM do konwersji modelu Academy - ta z MPM nieporównywalnie lepsza, kalki polskich F-16D skopane, numery nieprawidłowego kształtu i czarne!? Mając zestawy MPM, Aires (dysze, podwozie z komorami, cały kokpit, chyba jednak zakupię jeszcze jednego "koreańca" Academy do budowy mojego F-16D Block 52+. Chyba chodzi o CMK ! A w życiu ! to cos na pewno nie jest lepsze od grzbietu w Kinetiku ,a na pewno kosztuje o wiele wiecej ! Tak samo zbiorniki konforemne sa do ... nie uzytku. Zresztą ten ,,zestaw CMK,, to nic innego jak kompilacja odlanych częśći z modeli Academy ,wlot powietrza ,dysza silnika plus koła oraz przedniej części z modelu F-16B Revella . Ten grzbiet jest tak płaski i bez proporcji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 em, ale Twoim zdaniem Kinetic wart zachodu? I czekamy na kolejne opinie tych którzy mają już Kinetica 1:72, na razie 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Tak,i nawet te prawie 30 usd jakie zapłaciłem to dobra cena . W zamian otrzymujemy dodatkowo zasobnik FLIR plus jego infrastrukture dobre koła z ,,naszą felga,, ,uzbrojenie zarówno pociski P-P jak i GBU ,AGM-154 i zbiorniki konforemne. Na skrzydłach sa ,,cycki ,, RHAWa . Linie w obrębie kadłuba są głebsze niż w Revellu, ale juz na skrzydłach sa porównywalne. Co do modelu Academi , to na szybko ... dezawi . Krzywizny na ich modelu przypominają starego ESCI Ale to moze złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 Jak dla mnie poziom mniej więcej italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 A miałeś kiedykolwiek inny model F-16 w rękach niż Italeri ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 WItam! Widzę, że moja krytyka modelu F-16D KINETIC w skali 1/72 spotkała się, powiedzmy...z zainteresowaniem. To dołożę jeszcze kiepską instrukcję na poziomie short-runów i to z lat 90-tych - konia z rędem temu kto znajdzie montaż anteny mieczowej pod wlotem powietrza, oraz cienkie opakowanie ze zdjęciem takim samym jak dla modelu w skali 1/48 po obu stronach pudełka, jak by bakowało zdjęć polskich F-16D. Co do zestawów CMK 7156 i 7159 (zbiorniki CFT) to zadałem sobie wczoraj wieczorem trud/przyjemność (niepotrzebne skreslić) porównania belki grzebietowej i CFT Kinetica i CMK. Wszystkie są porównywalne wzajemnie do siebie i mają takie same wymiary. Belka CMK ma detale odlane osobno (uchwytu powietrza, owalny "dekiel" na górze i kolorowana kratka blaszana) i delikatniejsze linie podziału oraz wkręty. Nie zauważyłem, żeby była bardziej płaska i nie trzymała kształtu (!?). Te części CMK pasują do modelu Kinetic i na odwrót części Kinetic pasują do modelu KF-16C (ROKAF). Oczywiście model CMK + Academy to jakieś 160-180 zł, ale jest to poziom jakiego oczekujemy od modeli z Dalekiego Wschodu. Inne walory CMK to kolorowana blaszka Eduarda (panele przyrządów, pasy, kratki), krystaliczne i cienkie limuzyny (2x) przeszklenia, choć podobnie jak u Kinetica nie przydymione, cały żywiczny kokpit z fotelami wyrzucanymi, oraz oczywiście górna połowa przodu kadłuba dla wersji 2-mejscowej. Instrukcja daleko lepsza np. kolorowe schematy malownia. Sumując jeśli ktoś chce zbudować model z jednego zestawu, prosto z pudełka, bez zestawów waloryzujących to KINETIC jest w tej chwili jedyną odpowiedzią, jeśli ktoś chce mieć lepszy model to polecam CMK plus KF-16C Academy...lub czekanie na Hasegawę, Tamiyę, Revell? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 WItam!. Nie zauważyłem, żeby była bardziej płaska i nie trzymała kształtu (!?). Nie ,no Wojtku może rozmawiamy o róznych zestawach CMK ? Niemniej lezy to u mnie jest u góry płaskie a nie powinno. Powinno byc zaokraglone po bokach .Jest tez krótszy , oraz grubszy i jezeli jeszcze raz przypatrzysz sie to na wysokosci krawedzi natarcia statecznika pionowego brak jest charakterystycznego wciecia /przejscia w pojemnik spadochronu .Oraz, sam pojemnik jest w rzucie z boku za niski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Witam. Mam pytanie czy ten revell będzie dobry do zrobienia naszego Jastrzębia? http://www.mojehobby.pl/revell-4691-general-dynamics-f-16-mlu-quot-tigermeet-2009-quot--p-1-1807149.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Nadaje się, bo to wersja z silnikiem Pratt & Wittney, ale będziesz musiał dorobić anteny: 2 na obudowie pojemnika spadochronu hamujacego, 2 na krawędziach natarcia na skrzydłach, "bąbel" i "trapez" od spodu wlotu powietrza. Ew. wnętrze pokrywy podwozia przedniego i koła, ale to już dla b.wymagających (purystów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Wielkie dzięki Wojtek za wyczerpującą odpowiedz.Kiedyś gdzieś czytałem o tym ale mi to umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 Nadaje się Nie jestem purystą absolutnie. Fajnie, że wspomniałeś o wszystkich antenach na naszych jastrzębiach i silniku który faktycznie jest właściwy, ale zapomniałeś o stateczniku pionowym który jest inny w wersjach A/B i C/D. Model to wersja A, a nasze to C/D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 O widzisz Robert , Cinek zareagował własciwie Jest rozwiazanie tego problemu . Jęsli chcesz Revella ,jako opcja w wersji A jest pojemnik spadochronu ,taki sam jest na naszych F- 16C A czym sie rózni podstawa statecznika wersji A/B od C/D ? Szerokościa oraz długościa . Jako szerokość podstawy trzeba przyjąć szerokość właśnie pojemnika Z resztą dasz sobie rade. Od czego fotografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 3 Listopada 2010 Share Napisano 3 Listopada 2010 A miałeś kiedykolwiek inny model F-16 w rękach niż Italeri ? Może trochę przesadziłem. Po prostu nie zachwycają mnie te wypraski. Wolę zaczekać na hasegawę. Inna sprawa, że pewnie italeri zrobi niedługo przepak tego modelu za lepszą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Ta dyskusja zrobiła się nieco jałowa, może wkleicie zdjęcia wyprasek? bedzie łatwiej bo narazie to opieramy się na osobistych odczuciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Opis obrazka. Od góry CFT od CMK ,model to F-16B Revella plus to co na nim,to mój grzbiet wykonany w/g zdjęc i oglądactwa konkretnych samolotów. Jako przedostatni grzbiet Kinetica , i na samym dole to coś od CMK. Wnioski należą do Was. Uległem presjii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Grzbiet z CMK to jakieś nieporozumienie, kształt kompletnie nie ten. Kinetik dobrze to odzworował. Prośba do "em" wrzuć moze cały inbox modelu lub jak już coś skleiłeś to zbliżenia na detale itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Prośba do "em" wrzuć moze cały inbox modelu lub jak już coś skleiłeś to zbliżenia na detale itp.TAK TAK, prosimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barwaz09 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Nie wiem czy temat jeszcze aktualny ale ostatnio natknąłem sie na coś takiego: http://www.arcforums.com/forums/air/lofiversion/index.php?t195578-50.html Autor tego tematu sprawił sobie kinetic'a (relacja z jego budowy zaczyna się pod koniec drugiej strony) I znalazłem jeszcze coś takiego: http://fighters.forumactif.com/t37294-f16i-sufa-kinetic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi