Skocz do zawartości

Renault Magnum DXI 18.460 Low Deck + scratch

raben

Rekomendowane odpowiedzi

Wzór:

49925856.jpg

Relacja

Model zacząłem 17.09.10. Plany były od początku skierowane ku przeróbce na DXI ale nie aż tak radykalnej. Po kilku dniach żmudnej pracy nad starą ramą stwierdziłem, że nie ma to największego sensu i zainspirowany pracami kolegów: Archi i Voseba zacząłem zbierać dokumentacje oraz dokupywać potrzebne narzędzia. W sumie mam już około 350 zdjęć ale nadal przeglądam wiele stron.

Na zdjęciu podłużnica od makaroniarzy:

12585010.jpg

Oraz moje. Wykonane oczywiście pod low deck zgodnie z dokumentacją. Przede mną jeszcze minimalne poprawki oraz wiercenie wszelkich otworów. (polistyren – 0,5mm)

goglew.jpg

Jedna z poprzeczek. Wszystko jest jeszcze przed szlifowaniem. ;)

56110072.jpg

55397680.jpg

40635343.jpg

Na dzisiaj to tyle. Z modelem nie zamierzam się nigdzie spieszyć więc aktualizacje nie będą zbyt częste. ;)

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak ja uwielbiam takie warsztaty...

Cóż... widzę, że poważnie podchodzisz do sprawy za co Do tematu na bank będę zaglądał bo jakby tu przejść obok takiego Mam nadzieję, że dotrwasz do końca z projektem i będziemy mogli się wymieniać doświadczeniami ( bo jeśli chodzi o ramę to jest niemalże identyczna jak w volvie )

Pozdrawiam

No i o to chodzi w modelarstwie! Uwielbiam takie budowanie modelu od podstaw, powodzenia wiec w budowie modelu. Czy opony tez robisz sam czy bedziesz kupywal?

Ładny, ambitny projekt! Plus silnik w nim to praktycznie Mack Będę obserwował, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Jeżeli chodzi o kształt ramy, to głównie wzoruję się na pdf'ach Renault Magnum DXi. Długo ich szukałem ale nie ma rzeczy nie możliwych. ;)

Ładny, ambitny projekt! Plus silnik w nim to praktycznie Mack Będę obserwował, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Silniki Macka to lata 90'. Po połączeniu Renault Trucks z Volvo Trucks, w Renault stosowane są silniki i elementy mechaniczne od Volvo FH. Czyli w modelu trzeba silnik zrobić od podstaw, bo ten z FH16 z Italeri to nie jest D16C, tylko stary silnik od F12.

• 2 weeks later...

Kolejna część mojej opowieści. Na ten moment mam sklejone 3 poprzeczki. Do dwóch zrobiłem już łapy mocujące, do tylnej jeszcze się robią. Każda z poprzeczek jest do szlifowania gdyż nie były jeszcze obrabiane po sklejeniu. Następny krok to wywiercenie wszystkich otworów w ramie (kilka już jest), oraz jej wyszlifowanie.

Tylna poprzeczka:

dscf4030d.jpg

Wszystkie trzy:

97943388.jpg

63408374.jpg

Przymiarka:

dscf4016c.jpg

Na kolejny rozdział trzeba będzie chwile poczekać...

Wszystko budowane jest na podstawie zgromadzonej dokumentacji. W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie.

Właściwie w tej aktualizacji cofam się, gdyż postanowiłem poprawić łapy poprzeczek. Teraz są znacznie bardziej zbliżone do oryginału. Musze je jeszcze wyszlifować itd ale to już kwestia czasu.

Zdjęcia:

48074222.jpg

12500666.jpg

Do następnego

Wycięcie mocowania poprzeczek powinno być w kształcie łuku, a w tej większej poprzeczce to nie przypomina łuku. Kiepsko to wyprofilowałeś.

A kiedy zdjęcia oryginału?

W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie.
Edytowane przez Gość

Wycięcie mocowania poprzeczek powinno być w kształcie łuku, a w tej większej poprzeczce to nie przypomina łuku. Kiepsko to wyprofilowałeś.

A kiedy zdjęcia oryginału?

W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie.

edit. do usuniecia