raben Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Wzór: Relacja Model zacząłem 17.09.10. Plany były od początku skierowane ku przeróbce na DXI ale nie aż tak radykalnej. Po kilku dniach żmudnej pracy nad starą ramą stwierdziłem, że nie ma to największego sensu i zainspirowany pracami kolegów: Archi i Voseba zacząłem zbierać dokumentacje oraz dokupywać potrzebne narzędzia. W sumie mam już około 350 zdjęć ale nadal przeglądam wiele stron. Na zdjęciu podłużnica od makaroniarzy: Oraz moje. Wykonane oczywiście pod low deck zgodnie z dokumentacją. Przede mną jeszcze minimalne poprawki oraz wiercenie wszelkich otworów. (polistyren – 0,5mm) Jedna z poprzeczek. Wszystko jest jeszcze przed szlifowaniem. ;) Na dzisiaj to tyle. Z modelem nie zamierzam się nigdzie spieszyć więc aktualizacje nie będą zbyt częste. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 coraz więcej scratchy jest robionych. Będę z zainteresowaniem śledził temat. P.s 0.5mm nie jest za cieńkie na rame?? Nie wygina się?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 6 Listopada 2010 Autor Share Napisano 6 Listopada 2010 Oczywiście, że nie. Rama oraz poprzeczki jak najbardziej zachowują należytą sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Dziurki w poprzeczce ładnie równo wywiercone, jakaś prowadnica do wiertarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Wszystkie dziurki to ręczna robota. Użyłem do tego specjalnych uchwytów do wierteł i ręcznie wierciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Jak ja uwielbiam takie warsztaty... Cóż... widzę, że poważnie podchodzisz do sprawy za co Do tematu na bank będę zaglądał bo jakby tu przejść obok takiego Mam nadzieję, że dotrwasz do końca z projektem i będziemy mogli się wymieniać doświadczeniami ( bo jeśli chodzi o ramę to jest niemalże identyczna jak w volvie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 No i o to chodzi w modelarstwie! Uwielbiam takie budowanie modelu od podstaw, powodzenia wiec w budowie modelu. Czy opony tez robisz sam czy bedziesz kupywal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Ładny, ambitny projekt! Plus silnik w nim to praktycznie Mack Będę obserwował, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Ta rama ma interesujący kształt, szukałem w googlach i nic nie znalazłem. Masz jakieś zdjęcia oryginału, rysunki na których się wzorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 Jeżeli chodzi o kształt ramy, to głównie wzoruję się na pdf'ach Renault Magnum DXi. Długo ich szukałem ale nie ma rzeczy nie możliwych. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Ok. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Ładny, ambitny projekt! Plus silnik w nim to praktycznie Mack Będę obserwował, życzę powodzenia w budowie i pozdrawiamPaweł Silniki Macka to lata 90'. Po połączeniu Renault Trucks z Volvo Trucks, w Renault stosowane są silniki i elementy mechaniczne od Volvo FH. Czyli w modelu trzeba silnik zrobić od podstaw, bo ten z FH16 z Italeri to nie jest D16C, tylko stary silnik od F12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Z tego co widzę to jak na razie idzie ci swietnie widać że się przykładasz:piwo: . Ech mam nadzieje że kiedy też tak będę umiał robić na razie pozostaje mi tylko ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Kolejna część mojej opowieści. Na ten moment mam sklejone 3 poprzeczki. Do dwóch zrobiłem już łapy mocujące, do tylnej jeszcze się robią. Każda z poprzeczek jest do szlifowania gdyż nie były jeszcze obrabiane po sklejeniu. Następny krok to wywiercenie wszystkich otworów w ramie (kilka już jest), oraz jej wyszlifowanie. Tylna poprzeczka: Wszystkie trzy: Przymiarka: Na kolejny rozdział trzeba będzie chwile poczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Poczekamy, bo jak widać jest na co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Czekamy z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Fotki oryginalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 21 Listopada 2010 Autor Share Napisano 21 Listopada 2010 Wszystko budowane jest na podstawie zgromadzonej dokumentacji. W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Szkoda że zabierasz przeglądającym możliwość porównania części zrobionych przez Ciebie z oryginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Popieram zdanie voseby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 27 Listopada 2010 Autor Share Napisano 27 Listopada 2010 Właściwie w tej aktualizacji cofam się, gdyż postanowiłem poprawić łapy poprzeczek. Teraz są znacznie bardziej zbliżone do oryginału. Musze je jeszcze wyszlifować itd ale to już kwestia czasu. Zdjęcia: Do następnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 No wyglądają ładnie. A kiedy zdjęcia oryginału? Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) Wycięcie mocowania poprzeczek powinno być w kształcie łuku, a w tej większej poprzeczce to nie przypomina łuku. Kiepsko to wyprofilowałeś. A kiedy zdjęcia oryginału? W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie. Edytowane 28 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Wycięcie mocowania poprzeczek powinno być w kształcie łuku, a w tej większej poprzeczce to nie przypomina łuku. Kiepsko to wyprofilowałeś. A kiedy zdjęcia oryginału? W aktualizacjach nie wrzucam zdjęć oryginału ale mogę je w każdej chwili udostępnić prywatnie. edit. do usuniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Seba jak zwykle krytyczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi