Mr. Jekyll Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Witam! To mój pierwszy post na tym forum i od razu przejdę do rzeczy. Na warsztat biorę model "kultowego sprzęta" - Suzuki Hayabusa. Powstaje on równocześnie na innym, zaprzyjaźnionym forum. O jakości zestawu nie będę się rozpisywał - myślę, że każdy kto już miał w rękach jakiś cywilny model Tamiya wie, czego można spodziewać się po otwarciu pudła. Model zamierzam zwaloryzować nieco. Lista upgradów na dziś: - zestaw blach Crazy Modeler (tarcze hamulcowe, siatki na chłodnicę, łańcuch etc.) - metalowe wentyle - metalowe śrubki/nakrętki wszelkiej maści - głównie z T2M - niewielkie poprawki silnika - głównie przez dodanie brakujących przewodów, kabli, itd. - usuniecie/wymiana/poprawienie słabych i uproszczonych elementów zestawu - to wyjdzie podczas budowy modelu - farby Zero (o ile to "upgrade") - na dzień dzisiejszy pudełkowe malowanie Pudło: Czekam na dodatki - powinny dotrzeć lada chwila. Tymczasem ruszyłem z robotą "z kopyta". Prace zacząłem od usunięcia tamiyowskiego "chromu" oraz wstępnego oczyszczenia i sklejenia plastików: Silnik. Skleiłem i wyszlifowałem miejsca łączenia połówek; przerobiłem trochę rozrusznik, gdyż ten z zestawu wyglądał kiepsko - niewielki nakład czasu i pracy, a efekt zdecydowanie lepszy: Poprawiłem także ten "wichajster" z tyłu głowicy; usunąłem z silnika wszystkie plastikowe łby śrub, żeby zastąpić je metalowymi: Zamierzam też poprawić wygląd całego układu chłodzenia silnika. Na wszystkich "wężach" są bardzo wyraźne ślady łączenia form - ich usunięcie byłoby czasochłonne i trudne. A na 100% elementy te straciły by okrągły przekrój. Wpadłem na pomysł, żeby zastąpić je wykonanymi od nowa z cyny i koszulek termokurczliwych (będzie można je łatwo formować do pożądanych kształtów). Na początek pompa wody: Rama. Po sklejeniu połówek trochę szlifowania i szpachlowania wymagała jej przednia część - okolice główki. Zeszlifowałem wszystko na płasko i od nowa dorobiłem "gniazda" łożysk główki i zbiornika paliwa: Wahacz. Wypełniłem kawałkami polistyrenu jego wewnętrzną stronę: Teraz szpachlowanie i szlifowanie. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 11 Listopada 2010 Share Napisano 11 Listopada 2010 Zapowiada się świetnie, profesjonalne podejście, widać doświadczenie, skorzystam z wielu informacji, świetny patent z cyną i koszulkami termo, no i cieszy , że jest to kolejny motocykl na forum , czekam na cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 14 Listopada 2010 Autor Share Napisano 14 Listopada 2010 Dostałem przesyłkę z farbami i blachami - mogę ruszać pełną parą. Zestaw fototrawionek ma jednak dwa minusy: - łańcuch, a w zasadzie jego zewnętrzne ogniwa przyklejane są pojedynczo - będzie to bardzo czasochłonne - wycinanie i obróbka każdego z osobna - jeszcze równo to przykleić - masakra :x - loga "TOKICO" na zaciski, a w zasadzie ich brak (a mogło być tak pięknie): Jednak reszta zestawu, w szczególności tarcze hamulcowe, rekompensuje powyższe "braki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 14 Listopada 2010 Autor Share Napisano 14 Listopada 2010 Zdjełałem w łikend: - wahacz - usunąłem tzn. odciąłem te "kości" łączące wahacz z amortyzatorem; po pierwsze - łatwiej pracowało mi się przy wahaczu bez zagrożenia ułamania delikatnych elementów; po drugie - owe "kości" i tak mam zamiar przymocować metalowymi śrubkami do reszty zawieszenia Wyszpachlowany, wyszlifowany i gotowy pod podkład: Aha!!! Dorobić brakujące spawy jeszcze muszę :P - tylny amortyzator po niewielkich przeróbkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 23 Listopada 2010 Autor Share Napisano 23 Listopada 2010 W miniony łikend maiłem więcej czasu i przysiedziałem trochę nad modelem. Generalnie prace są już odrobinę bardziej zaawansowane niż na poniższych zdjęciach, lecz nie miałem czasu żeby to wszystko ogarnąć za jednym zamachem, toteż kolejne aktualizacje niebawem. Ok, do konkretów. Główne elementy silnika w podkładzie. Usunąłem wszystkie (prawie wszystkie - możliwe, że coś przeoczyłem) imitacje śrub, nawierciłem miejsca po nich - "wkręcę" tam metalowe śruby T2M. Psiknąłem czarny jako podkład pod Alclada. Koła. Pozbawione szwów po łączeniach form, usunięte oryginalne wentyle i nawiercone otwory pod metalowe. Rama po podkładzie. Poskładałem również tarcze hamulcowe. Po sklejeniu dwóch głównych elementów umocowałem je na tamiyowskiej "wiertarce" i dotarłem nieco ;o) Tak na marginesie - bardzo fajnym dodatkiem są te metalowe maski/szablony do ich malowania. Znacznie ułatwiają prace. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Cieszę się, że powstaje druga Hayabusa w podobnym stylu do mojej - może spotkają się na jakiejś wystawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Pięknie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Cieszę się, że powstaje druga Hayabusa w podobnym stylu do mojej - może spotkają się na jakiejś wystawie? Mam taką nadzieję. A tak BTW, dysponujesz może zdjęciami wlotów/kanałów wlotowych do airboxa? W modelu ich brakuje - chciałbym spróbować je dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Łogniście byle tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 Zabrałem się za koła... Koła malowane czarną Gaia Pure Black, na to trzy warstwy bezbarwnego Gaia. Efekt moim zdaniem ok. Opony psiknięte Clear Grey Tone z Gunze, lecz chyba je potraktuję jeszcze pigmentem "soot" z zestawu Tamiya Weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Witam. Gratuluję, wykonanie jak do tej pory poprostu wspaniałe. Poprzeczka znowu poszła w góre. Czekam na następne lekcje modelarstwa. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Nie zapomnij wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 Nie zapomnij wyważyć. Pamiętałem. W jednym miejscu jest więcej lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Iiii...., a ja myślałem, że po prostu zrobisz te ciężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Aaa, kozak pomysł. To ja chyba wykorzystam ten pomysł na którymś z CAR'ów, ale w 1/24 to wystarczy chyba jakiś okruch metalu przykleić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Iiii...., a ja myślałem, że po prostu zrobisz te ciężarki. A właśnie, że zrobię!!! W sumie nic skomplikowanego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Będą miały oznaczenia wagowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Będą miały oznaczenia wagowe? Jasne, że siur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Jak tak dalej będziesz szalał to ja ze swoją Hayabusą nie mam co pokazywać się na jakichkolwiek konkursach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Musicie uzgodnić z Tomkiem kto na który konkurs jedzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jcs Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Hahaha. Chłopaki dokładnie, trzeba się dogadać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Plastiki. Malowane w następujący sposób: - podkład (surfacer 1000 lub 1200 dokładnie nie pamiętam) - czarny połysk Gaia - srebrny z dedykowanego zestawu Zero - 2 warstwy - niebieski również z zestawu Zero - lakier połysk Gaia - "średnio mokra" warstwa Jak już wszytko miałem psiknięte na srebrno, to nie mogłem się powstrzymać, żeby nie pomalować i zobaczyć jak wygląda ten niebieski Wyszedł ekstra (moim zdaniem). Zrobiłem to tylko na błotniku i "zadupku", gdyż są to elementy, które nie będą maskowane i malowane drugim kolorem. Lakier natomiast naniosłem po to, żeby mieć gładszą, bardziej przyczepną powierzchnie pod maski (i kalkomanie). A tak BTW, naszła mnie dziś wizja zrobienia oświetlenia w tym modelu. Przeglądałem w łikend taką relację z jego budowy na AF. Chodzą mi po głowie jeszcze świecące (migające) kierunkowskazy 8-) Domyślam się, że z przednim reflektorem i tylną lampą nie będzie wielkiego problemu - po prostu zamontować można diody, na ale kierunki to już nie taka pojedyncza sprawa... diody tam nie zmieszczę... może światłowody ??? Jutro postaram się zgłębić temat oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 A ja wychodzę z założenia że to już jest robienie zabawki z modelu gdy wszystko w nim mruga i świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Kolorz bardzo ciekawe, a oświetlenie ożywi model, jestem za o ile umiejętnie schowasz wszystkie kable itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 A ja wychodzę z założenia że to już jest robienie zabawki z modelu gdy wszystko w nim mruga i świeci. Zgodzę się. Mi się to też raczej nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi