Skocz do zawartości

Izraelski H39 RPM 1/72

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

dsc05622z.jpg

Czołgiem ! Ostatnio ukończony model to H39 z RPMa ,właściwie to powinien być H38 ale to długa historia.Jeśli chce ją ktoś zgłębiać link do warsztatu TU.Do modelu dołożyłem dużo serca i starań aby ładnie prezentował się na którymś z konkursów a i tak wyszedł średnio.Model ma pełne wnętrze zrobione od podstaw (puszka po ) oraz inne detale.Niestety mój aparat nie pozwala zajrzeć do środka lecz wnętrze można zobaczyć w linku warsztatowym Do modelu postarałem się zrobić pierwszą podstawkę ,przedstawiająca płytę lotniskową.Model jest składakiem z innych części od H38 (warsztat).Jest ukończony w 99 % - zobaczymy czy ktoś zauważy ten 1 % (coś w nim brakuje) .Kurz zrobiony z pigmentu Agamy.Płyta silnikowa w pozycji otwartej trzyma się na plastelinie (blu... coś tam :P).Najbardzeij widoczny babol który popełniłem to kalki - wash zaznaczył ich krawędzie ... Myślę ,że nie jest to tragedia ale model trochę na tym traci.Tak więc niech wjedzie "izraelska skrópa" - Hotchkiss H39.

dsc05627i.jpg

dsc05635o.jpg

dsc05636p.jpg

dsc05637w.jpg

dsc05638f.jpg

dsc05639i.jpg

dsc05640i.jpg

dsc05641l.jpg

dsc05644j.jpg

dsc05646ho.jpg

dsc05647.jpg

dsc05651t.jpg

dsc05604t.jpg

dsc05623.jpg

dsc05624f.jpg

dsc05625y.jpg

dsc05631.jpg

dsc05632.jpg

dsc05652k.jpg

dsc05633l.jpg

dsc05634v.jpg

Na polski przyjdzie czas i to nawet z R-35.Nie zrobiłem go w ojczystych barwach bo nie maiłem żadnych fotek :( te kalki to porażka ..... na modelu i w zestawie.

Ładny modelik. Co do washa na kalkach - wash się tak samo ładnie zdejmuje jak i nakłada Wystarczy zamoczyć pędzel w rozpuszczalniku i zdjąć go z miejsc niechcianych.

Tak robiłem tylko wash dostał się trochę pod folie

Matem Same kalki sie nie błyszczą ! - Flesz robi swoje.

Nie chodzi o błyszczenie kalek, tylko o te nieszczęsne ślady. Wydaje mi się, że w pomalowaniu kalek po położeniu matem tkwi błąd. W lakier matowy wash po prostu wsiąkł. Ja kalki po położeniu najpierw maluję lakierem błyszczącym (jak resztę pojazdu), robię wash'a i dopiero wtedy całość zabezpieczam lakierem matowym. A tak poza tym - model bardzo ładny. Jeszcze jakbyś miał lepsze zdjęcia...

pozdrawiam

Grzesiek