jjkiller Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Jakiś czas temu sprzątając strych znalazłem coś takiego Było to bardzo zniszczone pudełko z 5cioma przegródkami. W każdej z nich znajdował się jeden modelik, składający się z kadłuba, skrzydeł, statecznika wysokości i goleni razem z kołami. Żadnej kalki, żadnego schematu, nic poza bardzo kiepskiej jakości kawałkami plastiku Złożyłem do "kupy", pomalowałem "jako-tako" i dałem kalki. Nie mam pojęcia jaka to skala ani przez kogo wydane ale jednego jestem pewien, jest to bardzo stare. Wrzuciłem tu jako ciekawostkę bo ktoś może coś wiedzieć o tym wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Producent to ZTS Plastyk, seria Mikro 144. Jak Ci nie zależy za bardzo, to na allegro możesz za nie wziąć całkiem niezłą cenę (białe kruki.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Nie ma co się rozpisywać. Fajna pchełka i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 nie mam pojęcia co to za twór:) sądząc po wielkości to chyba 1:144.spóźniłem się z postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjkiller Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 Producent to ZTS Plastyk, seria Mikro 144. Jak Ci nie zależy za bardzo, to na allegro możesz za nie wziąć całkiem niezłą cenę (białe kruki.) Serio Przecież jakość tego jest... To czemu to takie "białe kruki" Tam jeszcze został Spitfire i coś jeszcze, niestety reszta jest w stanie strasznym (wiele lat przerzucania na strychu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 "Białe Kruki" bo jak sama nazwa wskazuje są bardzo ciężkie do znalezienia. Ludzie pomimo niedoskonałości takich zestawów mają do nich sentyment i często nawet jeśli ich nie robią, to chcą je mieć jako element "kolekcji pudełkowej" Sam poluję na kilka takich zestawów chociaż nie tak starych jak ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjkiller Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 "Białe Kruki" bo jak sama nazwa wskazuje są bardzo ciężkie do znalezienia. Ludzie pomimo niedoskonałości takich zestawów mają do nich sentyment i często nawet jeśli ich nie robią, to chcą je mieć jako element "kolekcji pudełkowej" Sam poluję na kilka takich zestawów chociaż nie tak starych jak ten Człowiek nawet nie wiedział co ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 No fajna perełka, żałuje że nie kupowałem tego jak w kioskach tego było tyle co pudełek z zapałkami :( teraz bym miał ładną kolekcję, a tak mam tyko dwa Pociaczki. Jeden w częściach jeszcze klejony na ZPT a drugi z alegrosza. Miałem jeszcze Spitka, Huricanna, P-24, Breguetka, i Schrecka, ale nie przetrwały zawieruchy dwóch dekad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Modele te będą coraz bardziej zyskiwać na wartości bo jakiś kretyn kazał zezłomować formy, więc nie będzie reedycji. Dobrze chociaż, że Mastercraft ich nie wyda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Heh, miałem tę seryjkę. Były tam Karaś, P-11, Spitfire, RWD-8 i zdaje się Hurricane (jeśli coś przekłamałem - poprawcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Grześ a uświadom mnie ,z którego roku to jest bo coś nie mogę umiejscowić ni w czasie ni w przestrzeni i średnio pamiętam ten wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Myślę, że wczesne lata 80-te. Wtedy jeszcze byłem obserwatorem tego co sklejał tata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Myślę, że wczesne lata 80-te. Raczej druga połowa lat 70 - tych .To były moje pierwsze kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 no i jeśli to druga połówka 70-tych to już wiem dlaczego jako kilku latek nie zarejestrowałem wynalazku bo w 80-tych to chyba bym zakodował.Właśnie tedy zaczynałem znaczy w połowie 80tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Na pewno pod koniec lat 70-tych były te modele już dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Pierwsze modele z tej serii pokazały się w połowie lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wykonane były w ciemnozielonym plastiku z samoprzylepnymi (bez użycia wody) kalkami. Dosłownie kalkami- odklejało się papierek zabezpieczający,brało się ołówek, maziało z jednej strony, a rzecz przyklejała się do kadłuba. Od początku trudno było je kupić, a skompletowanie całej serii graniczyło z cudem. Najpierw kupowało się modele pojedynczo, pod koniec lat siedemdziesiątych wyszła seria pięciopaków- najprawdopodobniej Ty masz taki zestaw. Co najciekawsze modele mogły być w takim zestawie różne,ale bez szaleństw. Z tego co pamiętam w serii Mikro 144 występowały następujące modele- w sumie 10 sztuk. Nazwy oryginalne, z pudełka: Vickers Supermarine Spitfire, Hawker Hurricane Po-2 PZL-23 Karaś Schreck FBA 17He2 PZL P-24 Super P ( do dziś nie wiem, co to za wersja) Ansaldo A-1 Balila RWD-8 Potez XXVII Breguet XIX Można w tej skali było kupić również PZL-37B Łoś ( w dwóch odmianach- pierwsza pokraczna z szerokim kadłubem, klockami pełnego "przezroczystego" pleksiglasu robiącego za oszklenie, śmigłami jak wentylatory. Druga wersja przypominała już Łosia.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 O tak, Łosia też miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Najlepszym specjalistą od tych małych cudaków jest kolega Letalin, jego zapytajcie, a wyświetli wam historię tych pokraczków A tak szczerze, szkoda że to zniszczyli bo bym chciał to zobaczyć w nowym wydaniu, kupić, skleić i powspominać, ale to już było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 A mnie tyle z niego zostało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 A mnie tyle z niego zostało: Widzę, że kolega butaprenem nieco przyszalał na przednim pancernym szkle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 faktycznie ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 To nawet jeszcze nie ja. Wtedy byłem w takim wieku, że to to robiło u mnie za X-winga ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjkiller Napisano 27 Listopada 2010 Autor Share Napisano 27 Listopada 2010 A ciekawe ile za taki pojedynczy egzemplarz (nie sklejony) można by wziąć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Za dopłatą bym wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjkiller Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 Za dopłatą bym wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi