Skocz do zawartości

Zimowy czar HMS Eskimo

zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Bohaterem relacji będzie jak w tytule HMS Eskimo.

Okręt powszechnie znany i lubiany.

Prezentacja kuzynów dalszych, i innych egzotycznych braci.

http://www.youtube.com/watch?v=W9j5UDnnpog

Pomysł był taki, że miałem budować Eskimosa w zimowym kamuflażu Western Aproaches na rok 41/42.Ale....chiński sklep z blaszkami oferował dedykowaną blachę dopiero na wiosnę....

Takiej cierpliwości to ja nie mam,więc zamówiłem zestaw na rok 39,i rozpocząłem kombinowanie jak tu zrobić i pomalować Eskimosa 41/42 z zestawu 1939 "Flyhawka" żeby się wiele nie narobić.

http://www.konradus.com/forum/read.php?f=12&i=15076&t=15076&filtr=0&page=1

Po zebraniu wszystkich za i przeciw postanowiłem jednak podejść to tematu.Zakres przeróbek po odnalezieniu blaszek z radarami 286 jest możliwy do wykonania przez "normalnego " człowieka.

Podsumowując

Bohater relacji HMS Eskimo 41/42 plus blacha "Flyhawka" 1939

http://www.modelwarships.com/reviews/pe/flyhawk/fh700128-eskimo39/fh-review.html

oraz występujący w skromnej roli dodatku zestaw Trumpetera.

Pierwsze "ploty "za płoty

ui.jpg

uy.jpg

iy.jpg

pozdrowaśki

"ploty" mniejsze czyli poczwórne sprzężone km-y 12,7mm .... wraz z większymi "pomponami" dla porównania

...blaszki flyhawka rewelacja, same się kleją i składają

są świetnie rozplanowane na ramkach i zaprojektowane

...twardośc i sprężystość tak jak ma być

szczerze polecam

km-y 12,7mm lepsze od WEM-a

1.jpg

pozdrowaśki

Skandal! Czy naprawdę w obliczu tej zawieruchy nie można cię zabrać za "CocosIsland", "Tonga" ,"Queen Maria on the Rocks" ? a tu taki zimniasty temat Niemniej- piknie idzie!

PS- "Eskimo" przy 45 cm śniegu na balkonie w sumie tyż może być, o ile chcesz starszych ludzi do mauzoleum popędzić

PS- "Eskimo" przy 45 cm śniegu na balkonie w sumie tyż może być, o ile chcesz starszych ludzi do mauzoleum popędzić

Usmiechnięty Eskimos na balkonie w futrzanej czapce i z harpunem w dłoni

Patrząc na aurę za okno to teraz z rodzinki tribal najbardziej pasowałby HMS Cossack....

tymczasem nadbudówki.....

66.jpg

55.jpg

44.jpg

Stanowisko leflektora wymagało interwencji,aby oddać stan z 1942roku

drabinkę przesunąłem na bok{była centralnie z przodu}

na łuku w miejscu drabinki dorobiłem barierkę okalającą

przy podstawie dorobiłem 2 krzyżaki

oraz psełdo maszt to ten wystający prostokąt

pozdrowaśki

• 3 weeks later...

Zima w pełni Eskimosi się cieszą

W tym podejściu oskalpowałem nadbudówkę z trumpeterowskiego plastiku .....następnie nowa elewacja w postaci pięknych złotych pasków flyhawkowych

521.jpg

519.jpg

525.jpg

516.jpg

pozdrowaśki

dopiero tu zajrzałem i podoba mi się praca z "biżuterią" w tym wątku, treściwa ta Flyhawkowa blaszka, szkoda jedynie że producent nie przewidział możliwości wykonania cieńszych pomostów, efekt byłby jeszcze lepszy

Suzutsuki się robi w bólach....coś straciłem do niego zacięcie.Natomiast Takao po tym jak dostał się w ręce synka przestał istnieć....i na jego miejsce wyrósł projekt Chokai nie zaczęty bo cały czas czekałem czy Fujimi przypadkiem nie wypuści któregoś Takaowatego w jakości nowego Tone....i doczekałem się jest Takao w zapowiedziach z Fujimi ;-) Po za tym niestety praca zabiera większość wolnego czasu....ale jest szansa że będę go w tym roku miewał więcej

Ożebrowanie pomostu nie powinno być przypadkiem od spodu ?

Kolego Marcinie jeśli masz na myśli "liścia" to ożebrowanie było na górze.

Ożebrowanie a i owszem występuje na tych zdjęciach......

jest od spodu łuków przy stanowisku dział.

• 8 months later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...